. 2011; 27(2): 118-122 | DOI: 10.5222/otd.2011.118  

Nadir Bir Doğumsal Anomali Anoftalmi/Mikroftalmi

İhsan Kafadar1, Burcu Tufan2, Begüm Zeren2
1Sb Okmeydanı Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Çocuk Nöroloji Birimi, İstanbul
2Sb Okmeydanı Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Kliniği, İstanbul

Nadir görülen anomalilerinden biri olan anoftalmi/mikroftalmi gözün tek veya çift taraflı olarak karşılaşılan önemli konjenital patolojilerinden bir tanesidir. Etiyolojisinde genetik, çevresel ve yapısal faktörler olmak üzere birçok faktör suçlanmaktadır. Anoftalmi/mikroftalmi oluşumuna neden olan etiyolojik faktör veya faktörlere bağlı olarak birçok organ sisteminin etkilenebilme olasılığı vardır. Ayrıca anoftalmi/mikroftalmi tablosu çocukluk çağı sendromlarından birinin komponenti olarak da karşımıza çıkabilir. Mikroftalmi tespit ettiğimiz olgumuzu sunarken anoftalmi/mikroftalmi kliniği ile başvuran hastaların, sistemik hastalıklar ve çocukluk çağı sendromları açısından da genetik danışmanlık amacıyla araştırılması gerektiğini vurgulamayı amaçladık.

Anahtar Kelimeler: Anoftalmi, çocukluk çağı, genetik sendrom, konjenital anomali, mikroftalmi


A Rarely Seen Congenital Anomaly: Anopthalmia/Micropthalmia

İhsan Kafadar1, Burcu Tufan2, Begüm Zeren2
1Okmeydanı Training And Research Hospital Pediatric Neurology Unit, Istanbul
2Okmeydanı Training And Research Hospital Pediatry Clinic, Istanbul

Anopthalmia and micropthalmia are rare and important congenital developmental defects of the orbit. They can be unilateral or bilateral. Anopthalmia and micropthalmia are heterogenous conditions with various etiologies such as genetic defects, environmental factors or structural factors which effect multiple organ systems Anopthalmia and micropthalmia can be isolated or can occur with other anomalies or as a part of a well-defined syndrome in chilhood. In this case report, we aimed to emphasize that all children born with congenital anopthalmias or micropthalmias require a detailed clinical examination by an experienced opthalmologist to rule out any ocular pathology, and by a paediatrician to screen for any associated systemic anomalies.

Keywords: Anophtalmia, childhood, congenital malformation, genetic syndrome, microphtalmia


İhsan Kafadar, Burcu Tufan, Begüm Zeren. A Rarely Seen Congenital Anomaly: Anopthalmia/Micropthalmia. . 2011; 27(2): 118-122

Sorumlu Yazar: İhsan Kafadar, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar