. 2019; 6(2): 85-90

Kanguru Bakımı Uygulaması Başlatılan Bir Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinde Yenidoğan Ekibinin Gözlem, Görüş Ve Deneyimleri: Nitel Bir Araştırma

Ulviye Günay1, Didem Çoşkun2
1İnönü Üniversitesi, Hemşirelik Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği AD, Malatya, Türkiye
2Fırat Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Hemşirelik Bölümü, Elazığ,Türkiye

GİRİŞ ve AMAÇ: Bu araştırma, kanguru bakımı uygulaması başlatılan bir yenidoğan yoğun bakım ünitesinde yenidoğan ekibinin gözlem, görüş ve deneyimlerini belirlemek amacı ile yapıldı.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Araştırma nitel yöntemle, Eylül-Aralık 2016 tarihleri arasında bir yenidoğan uzmanı ve 13 yenidoğan yoğun bakım hemşiresi ile yapıldı. Veriler odak grup görüşme ve birebir görüşme tekniği ile toplandı. Görüşmelerde yarı yapılandırılmış soru formu kullanıldı ve ses kaydı yapıldı. Görüşmelerden elde edilen veriler nitel içerik analizi yöntemiyle değerlendirildi.
BULGULAR: Çalışmaya katılan yenidoğan ekbinin yaş ortalaması 32.5, tümü kadın ve en az lisans düzeyinde eğitim aldıkları belirlendi. Yenidoğan ekibi kanguru bakımı uygulamasının anne ve yenidoğan üzerinde çeşitli olumlu etkilerini gözlemledikleri, anneler ve yenidoğan ekibi arasında iletişim ve işbirliğinin arttırdığını belirttiler. Yapılan içerik analizinde çalışmanın ana temaları; Mutluluk (mutlu olma, mutlu etme), Huzur (sakinleşme, sakinleştirme) ve Güven ( ebeveynlik rolüne güven, sağlık ekibine güven) olarak belirlendi.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Kanguru bakımı anne ve yenidoğan arasında etkileşimi arttırarak mutluluk, huzur ve güven duygularının gelişmesi sağlamıştır. Anne ve bebek için birçok yararı ortaya konan bu uygulamanın ülkemizde tüm yenidoğan yoğun bakım birimlerinde yaygınlaştırılması, uygulamayı kolaylaştırmak için yenidoğan yoğun bakım birimlerinde hemşire sayısının arttırılması ve babalarında bu uygulamalara dahil edilmesi önerilebilir.

Anahtar Kelimeler: Kanguru bakımı, yenidoğan, yenidoğan ekibi, gözlem, görüş, deneyim, nitel araştırma.


Observations, Opinions and Experiences of the Newborn Team in a Newborn Intensive Care Unit that Implemented the Kangaroo Care: A Qualitative Research

Ulviye Günay1, Didem Çoşkun2
1Inonu University, Faculty of Nursing, Child Health and Disease Nursing, Malatya, Turkey
2Firat University, Faculty of Health Sciences, Nursing Department, Elazig, Turkey

INTRODUCTION: This study was carried out with the aim of to determine observations, opinions and experiences of the newborn team in a newborn intensive care unit that implemented the kangaroo care.
METHODS: The qualitative study was conducted with a neonatologist and 13 newborn ICU nurse’s between September and December 2016. The data were collected by the focus group and in-depth interview technique. In the interviews, a semi-structured questionnaire was used with audio recording. The data obtained from the interviews were evaluated by the content analysis method.
RESULTS: It was determined that the average age of the newborn team participating in the study was 32.5, least had Bachelor's degree and all were female. Newborn team stated that they had observed various positive effects of the practice of kangaroo care on the mother and newborn, and that the practice had increased communication and cooperation between the mothers and newborn team. The main themes of the study as found 'n the content analysis are as follows: Happiness (being happy, making happy), Peace (calming, pacifying) and Confidence (confidence in parenting role, confidence in newborn team).
DISCUSSION AND CONCLUSION: Kangaroo care had increased the interaction between the mother and the newborn, improving happiness, peace and confidence. It can be suggested that this practice, which has many benefits for mother and infant, should be popularized in all neonatal intensive care units in Turkey and that the number of nurses in neonatal intensive care units should be increased and that fathers.

Keywords: Kangaroo care, newborn, newborn team, observation, opinion, experience, qualitative research.


Ulviye Günay, Didem Çoşkun. Observations, Opinions and Experiences of the Newborn Team in a Newborn Intensive Care Unit that Implemented the Kangaroo Care: A Qualitative Research. . 2019; 6(2): 85-90

Sorumlu Yazar: Ulviye Günay, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar