. 2020; 7(1): 0-0

Sık Karşılaşılan bir Toksikolojik Acil: Çocuk Acil Servise başvuran Korozif ve Kostik Madde Alan Çocuklar

Gamze Gökalp1, Emel Berksoy1, Murat Anıl1, Mustafa Onur Öztan2
1Sbü İzmir Tepecik Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Çocuk Acil Kliniği, İzmir, Türkiye
2İzmir Katip Çelebi Üniversitesi, Çocuk Cerrahisi Abd, İzmir, Türkiye

GİRİŞ ve AMAÇ: Amaç: Tüm dünyada ve ülkemizde temizlik maddelerinin kazara alımı çocukluk çağı için risk oluşturmaktadır. Bu çalışmada böylesine ciddi sonuçları olan bu patolojinin etkenlerini ve yol açtığı klinik sorunları incelemeyi amaçladık.


YÖNTEM ve GEREÇLER: Yöntem: Bu çalışma gözlemsel, tanımlayıcı, retrosektif bir çalışma olarak planlandı. Bu çalışma gözlemsel, tanımlayıcı, retrosektif bir çalışma olarak planlandı. Veriler hastane elektronik tıbbi kayıtlarından elde edildi. Demografik yapıya ek olarak, şikayetler, tanı testleri, maruz kalınan ajanlar, tedaviler ve sonuçlar (özofagoskopi durumu ve takip süresi) ile ilgili bilgiler elde edildi. Başlangıçta, vakalar iki gruba ayrıldı, bunlardan biri ‘izlem ile birlikte özofagoskopi uygulananlar’, diğeri ise ‘sadece izlenenler’ idi. İkinci olarak, özofagoskopi yapılan olgular “normal sonuçlanan histopatolojik inceleme” ve “anormal sonuçlanan histopatolojik inceleme” olmak üzere iki gruba ayrıldı. Tüm hastaların laboratuar testlerinde hemogram, biyokimyasal parametreler ve C-reaktif protein düzeyleri kaydedildi. Eksik veya erişilemeyen verileri olan hastalar çalışma dışı bırakıldı. Çalışma Yerel Etik Kurul tarafından onaylandı. Verilerin analizinde SPSS 22.0 programı kullanıldı.


BULGULAR: Bulgular: 4345 hasta zehirlenme tanısı ile izlenmiş, zehirlenme tanısı alanların 295’inin korozif maddeye bağlı olduğu görülmüştür. Verilerine tam ulaşılamayan hastalar çalışma dışı bırakılmış ve çalışmamıza 122 erkek (%53,5) ve 106 kız (%46,5) toplam 228 olgu alınmıştır. En sık karşılaşılan kimyasal ajan çamaşır suyu (%33.3) olarak tespit edilmiştir. Olguların 130’sine (%57) sadece takip yapılırken, 94’ine (%41,2) beraberinde özofagoskopi yapılmıştır. Hastaların almış oldukları maddeler ile izlem ve özafogaskopi yapılma durumları arasında herhangi bir ilişki saptanmamıştır (p>0,05). Ancak yağ çözücü alımlarında istatistiksel olarak daha fazla özofagus striktürü görülmüştür (p<0.05).


TARTIŞMA ve SONUÇ: Sonuç: Çocukluk çağında korozif maddelere maruziyet sık görülen bir sorundur. Yağ çözücü alımının özafagusta striktür oluşma riskini arttırdığı görülmüştür. Acil serviste alınan tetkiklerden platelet ve amilaz yüksekliği özafagusta hasar oluşumunu öngörmede etkisi olduğu tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler: Çocuk acil, koroziv, kostik, özofagoskopi


A common toxicologiic emergency; Caustic and corrosive ingestions in children presenting to the emergency department

Gamze Gökalp1, Emel Berksoy1, Murat Anıl1, Mustafa Onur Öztan2
1Healt Science Univercity, Tepecik Education And Training Hospital, Pediatric Emergency Service, İzmir, Turkey
2İzmir Katip Çelebi Univercity,pediatric Surgery Department, İzmir, Turkey

INTRODUCTION: Aim: Accidental ingestion of cleaning substances poses a risk to children all over the world and in our country. In this study, we aimed to investigate the causes of this pathology and the clinical problems caused by such serious consequences.
METHODS: Methods: This study was designed as an observational, descriptive, retrospective study. This study was designed as an observational, descriptive, retrospective The data were obtained from the hospital electronic medical records. In addition to the demographics, the type, presenting complaints, diagnostic tests, medications, treatment and outcomes(esophagoscopy status and follow-up period) were also investigated. At the outset the cases are divided into two groups, one of them is ‘observed with appliying esophagoscopy group’ and the other is ‘only observed group’. Secondly cases underwent esophagoscopy are divided into two as ‘histopathological examination with normal result ' and ‘histopathological examination with abnormal results. Hemogram, biochemical parameters and C-reactive protein levels were recorded from laboratory tests of all patients. The cases with missing or inaccessible data were excluded from the study. The study was approved by the Local Ethics Committee. The SPSS 22.0 program was used in the analysis of the data
RESULTS: Results: 4,345 had a diagnosis of poisoning and 295 were exposed to corrosive substances. The most commonly encountered chemical agent was bleach (33.3%). Of the patients, 130 (57%) underwent only clinical follow-up and 94 (41.2%) underwent esophagoscopy with clinical follow-up. The occurrence rate of esophageal strictures was significantly higher in patients ingesting degreaser (p<0.05). There was a significant relationship between elevated platelet count and amylase level and presence of esophageal pathologies (p<0.05).
DISCUSSION AND CONCLUSION: Conclusion: Exposure to corrosive substances is a common problem during childhood. It was observed that ingestion of degreaser increased the risk of esophageal stricture formation. Elevated platelet count and amylase level were found to be predictive of esophageal injury.

Keywords: Pediatric emergency, corrosive, caustic, esophagoscopy


Gamze Gökalp, Emel Berksoy, Murat Anıl, Mustafa Onur Öztan. A common toxicologiic emergency; Caustic and corrosive ingestions in children presenting to the emergency department. . 2020; 7(1): 0-0

Sorumlu Yazar: Gamze Gökalp, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar