. 2015; 2(3): 149-152 | DOI: 10.5505/cayb.2015.92408  

Aktif Kardiyopulmoner Resüssitasyon Sırasında Ekstrakorporeal Membran Oksijenasyonu Kullanımı: Olgu Sunumu

Edanur Yeşil1, Nilüfer Yalındağ Öztürk2, Feyza Girgin İnceköy2, Koray Ak3
1Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Pediatri Anabilim Dalı
2Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Çocuk Yoğun Bakım Bilim Dalı
3Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Kardiyovasküler Cerrahi Anabilim Dalı

Ekstrakorporeal membran oksijenasyonu (EKMO) kalp ve/veya akciğer yetmezliği olan medikal tedaviye yanıtsız olgularda geçici yaşam desteği sağlamak amacıyla uygulanan bir yöntemdir. Ekstrakorporeal kardiyopulmoner resüssitasyon (EKPR) ise yeniden canlandırma esnasında venöarteryel kanülasyon ile uygulanan hızlı bir resüssitasyon yöntemi olup uygun şartlarda uygulandığında arrest sonrası mortaliteyi azalttığı bilinmektedir. Bu olgu ile amacımız EKMO desteğinin emekleme döneminde olduğu ülkemizde EKPR ile olumlu tecrübemizi paylaşmak ve bir resüssitasyon yöntemi olarak EKPR kullanımının yaygınlaşmasına katkıda bulunmaktır. Olgumuz damaryolu tıkanan ve damaryolu açmada sıkıntı yaşanan, bu nedenle yapılan santral katater girişimi sırasında kardiyak arrest yaşayan büyüme geriliği ve pnömoni nedeniyle çoklu antibiyoterapi ve parenteral beslenme desteği uygulanan 4 aylık kız çocuğu idi. Resüssitasyon sırasında kardiyovasküler cerrahi tarafından sternotomi ile santral kanülasyon (aorta ve sağ atriyum) ve perfüzyonist tarafından kristaloid solüsyonu ile devre dolumu gerçekleştirilen bebekte stabilizasyon sağlanıldı ve 3 gün içinde EKMO desteğinden nörolojik defisit olmadan başarılı olarak ayrılabildi. Sonuç olarak EKMO merkezlerinde EKPR uygulaması etkin bir yöntemdir.

Anahtar Kelimeler: EKMO, EKPR, Pnömoni, Resüssitasyon


Extracorporeal Membrane Oxygenation Use During Active Cardiopulmonary Resuscitation: A Case Report

Edanur Yeşil1, Nilüfer Yalındağ Öztürk2, Feyza Girgin İnceköy2, Koray Ak3
1Department Of Pediatrics, Marmara University, Istanbul, Turkey
2The Division Of Pediatric Critical Care, Marmara University, Istanbul, Turkey
3Department Of Cardiovascular Surgery, Marmara University, Istanbul, Turkey

Extracorporeal membrane oxygenation is a temporary life support method for patients with respiratory and/ or cardiac failure which is unresponsive to medical treatment. Extracorporeal cardiopulmonary resuscitation (ECPR) is a type of venoarterial ECMO performed quickly during CPR. ECPR is known to reduce mortality if performed timely under adequate conditions. In Turkey, where ECMO support is still in its infancy, we aimed to share our experience with a successful ECPR case. Our patient was a 4 month old girl with failure to thrive and pneumonia who was treated with antibiotics and antiviral therapy along with parenteral nutrition. The baby developed bradicardia and cardiac arrest during attempts for central venous catheterization. The cardiothoracic surgery team responded to the code quickly and cannulated the baby via sternotomy in the unit ( aorta and right atrium cannulation) while the perfusionist primed the circuit with cristalloids. Our patient was stabilized with initiation of ECMO, and she was weaned from ECMO support within 3 days with intact neurological status. ECPR is an effective option for survival in ECMO centers.

Keywords: ECMO, ECPR, Pneumonia, Resuscitation


Edanur Yeşil, Nilüfer Yalındağ Öztürk, Feyza Girgin İnceköy, Koray Ak. Extracorporeal Membrane Oxygenation Use During Active Cardiopulmonary Resuscitation: A Case Report. . 2015; 2(3): 149-152

Sorumlu Yazar: Edanur Yeşil, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar