. 2019; 6(1): 0-0

Geç Tanı Alan Konjenital Diyafragma Hernisi: Olgu Sunumu

Yüksel Bıcılıoğlu1, Emel Berksoy Ataş2, Gamze Gökalp2, Alkan Bal1, Tunç Özdemir3, Murat Anıl2
1Şanlıurfa Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Çocuk Acil, Şanlıurfa, Türkiye
2Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tepecik Eğitim Araştırma Hastanesi, Çocuk Acil, İzmir, Türkiye
3Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tepecik Eğitim Araştırma Hastanesi, Çocuk Cerrahisi, İzmir, Türkiye

Konjenital diyafragma hernisi (KDH) diyafragmanın gelişimsel bir defektidir. Karın içi organların göğüs boşluğuna girmesi sonucu oluşur. Etkilenen yenidoğanlarda çoğunlukla yaşamın ilk birkaç saatinde veya gününde solunum sıkıntısı bulguları ortaya çıkar. Bir aydan sonra tanı alan olgular geç başlangıçlı KDH olarak kabul edilir ve tüm diyafram hernisi olgularının %5-25’ ini oluşturur. Geç tanı alan olgularda en sık (%79,4) sol posterolateral KDH görülürken, bu hastaların %65 ‘i bir yıl içinde semptom verir. En sık semptom ve bulgusu, kusma ile dispnedir. Süt çocukluğu döneminde solunum büyüklerde ise gastrointestinal sistem yakınmaları ön plandadır. Bu yazıda, sadece öksürük yakınması ile başvurup, diyafragma hernisi tanısı alan 9 yaşındaki olgu sunulmuştur. Hasta pnömoni ön tanısıyla acil servisimize sevk edildi. Sadece öksürük yakınması olan hastanın fizik muayenesinde sol hemitoraksta solunum sesleri azalmıştı. Akciğer grafisinde sol hemitoraksta opasite ve şüpheli barsak ansı görünümü mevcut idi. Çekilen ultrasonografi ve toraks tomografisi ile hastaya diyafragma hernisi tanısı konuldu. Bochdalek hernisi saptanan hasta opere edilmek üzere çocuk cerrahisi birimine yatırıldı. Konjenital diyafragma hernisi olan hastalar her zaman erken dönemde tanı almayabilir ve farklı yaşlarda farklı klinik tablolar ile başvurabilirler. Geç başvuran olgularda tanı koymak daha zor olup ayırıcı tanı yapmak önemlidir. Bu olgu dokuz yaşında olması ve literatürden farklı olarak sadece öksürük yakınması ile başvurarak diyafragma hernisi tanısı aldığı sunulmuştur.

Anahtar Kelimeler: konjenital diyafragma hernisi, geç tanı, çocuk


Late-presenting Congenital Diaphragmatic Hernia: Case Report

Yüksel Bıcılıoğlu1, Emel Berksoy Ataş2, Gamze Gökalp2, Alkan Bal1, Tunç Özdemir3, Murat Anıl2
1SanlıurfaTraining and Research Hospital, Division of Pediatric Emergency, Sanlıurfa, İzmir
2Health Sciences University Tepecik Training and Research Hospital, Division of Pediatric Emergency, İzmir,Turkey
3Health Sciences University Tepecik Training and Research Hospital, Division of Pediatric Surgery, İzmir,Turkey

Congenital diaphragmatic hernia (CDH) is a defect of developmental diaphgram.It becomes evident as a result of the entrance of the abdominal organs into the chest cavity. Generally respiratory symptoms appears on the first few hours or days of life of the affected newborns. Events diagnosed after one month are considered as late-onset CDH and these constitute 5-25% of all diaphragmatic hernias cases. In the late diagnosed cases, left posterolateral CDH is seen most commonly (79.4%), and 65% of the patients shows symptoms within one year. The most common symptom and evidence are vomiting and dyspnea. During the infancy period, the respiratory system complaints are seen frequently while in the older ones the gastrointestinal complaints are seen more often. In this article, a case of a 9 year-old is presented who applied with a complaint of cough only and was diagnosed with diaphragmatic hernia. Patient was arrived to our emergency department for an preliminary diagnosis of pneumonia.In the physical examination of the patient who has a complaint of cough, it become evident that breath sounds were decreased in the left hemithorax. Chest X-ray showed left hemithorax opacity and suspicious intestinal appearance. The patient was diagnosed with diaphragm hernia after the ultrasonograhphy and thorax tomography. The case was transferred to the pediatric surgery and operated. Patients with congenital diaphragmatic hernia may not always be diagnosed at an early stage and may come up with different clinical symptoms at different ages. It is more difficult to diagnose in late-onset cases and it is important to make differential diagnosis.This case report presented due to rarity of late onset CDH with only complaint of cough.

Keywords: congenital diaphragmatic hernia, late-presenting, child


Yüksel Bıcılıoğlu, Emel Berksoy Ataş, Gamze Gökalp, Alkan Bal, Tunç Özdemir, Murat Anıl. Late-presenting Congenital Diaphragmatic Hernia: Case Report. . 2019; 6(1): 0-0

Sorumlu Yazar: Yüksel Bıcılıoğlu, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar