. 2017; 4(3): 142-154

Acile Kusma ve İshalle Basvuran Çocugun İntrakraniyal Kitleye Bağlı Ani Beklenmedik Ölümü

Esra Betül Akkoyun1, Sena Cantas Örsdemir2, Okşan Derinöz3
1Gazi Universitesi Tıp Fakültesi, Pediatri Anabilim Dalı, Ankara
2Baystate Tıp Merkezi, Çocuk Endokrinoloji Bilim Dalı, Springfield, Massachusetts, Usa
3Gazi Universitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Acil Bilim Dalı, Ankara

Bulantı ve kusma hafiften şiddetli durumlara kadar değişebilen çok sayıda hastalığın ortak semptomudur.
İntrakraniyal kitle lezyonları bazen kusma ve bunu takiben akut nörolojik bozulma ve ani ölümle birlikte ortaya çıkabilir; Buna genellikle devam eden nörolojik semptomlar eşlik eder. Bu çalışmada çocuk acil hekimleri arasında bilinç düzeyini artırmak için ölümle sonuçlanan intrakranial bir kitlenin alışılmadık bir sunumunu rapor etmeyi amaçladık.
Daha önce sağlıklı olan 15 aylık bir erkek çocuk, Çocuk Acil Servisine (ÇAP) bulantı, kusma ve ishal ile başvurdu. Herhangi bir nörolojik semptomu yoktu. Genel durumu aniden bozulan, kardiyopulmoner arrest geliştiren hasta entübe edildi. Beyin bilgisayarlı tomografisinde lateral ve üçüncü ventrikülde genişlemeye yol açan, posterior fossa`da 3x4x2 cm tümor saptandı. Tümör içinde minimal tonsıller herniasyona yol açan hemorajik alan görüldü. Artmış intrakranial basıncı azaltmak için acil ekstra ventriküler drenaj yapıldı. Gerekli tüm müdahalelere rağmen hasta 9 saat içinde kaybedildi.
ÇAP`nde bulantı ve kusma gibi sık görülen semptomlar, çoğunlukla gastroenterit gibi benign etiyolojilerden kaynaklanmaktadır. Bu tip hastalarda altta yatan intrakraniyal bir patolojinin olabileceği ve daha fazla araştırmanın geciktirilmemesi gerektiği akılda tutmalıdır.

Anahtar Kelimeler: çocuk, ani ölüm, intrakraniyal kitle


Sudden Unexpected Death in a Child with Vomiting and Diarrhea due to Intracranial Mass Lesion

Esra Betül Akkoyun1, Sena Cantas Örsdemir2, Okşan Derinöz3
1Department Of Pediatrics,gazi University, Ankara, Turkey
2Department Of Pediatric Endocrinology, Baystate Medical Center, Springfield, Ma, Usa
3Department Of Pediatric Emergency, Gazi University, Ankara, Turkey

Nausea and vomiting are common sequelae of a multitude of disorders that can range from mild to severe conditions. Intracranial mass lesions can occasionally present with vomiting followed by acute neurological deterioration and sudden death although they are usually accompanied by ongoing neurological symptoms. We aimed to report an unusual presentation of an intracranial mass resulting in death to increase awareness among pediatric emergency physicians.
A previously healthy 15-month-old boy presented to Pediatric Emergency Department (PED) with nausea, vomiting and diarrhea. He did not have any neurologic symptoms. He acutely deteriorated, developed cardiopulmonary arrest and intubated. His Computed Tomography Head showed dilatation of third and the lateral ventricles caused by 3x4x2 cm tumor in posterior fossa with an evidence of hemorrhage in the tumor with minimal tonsillar herniation. An emergent extra-ventricular drainage was performed to relieve elevated intracranial pressure. He did not show any improvement and died 9 hours after admission.
Common symptoms in PED like nausea and vomiting are, mostly due to benign etiologies such as gastroenteritis. One should always keep in mind that there may be an underlying intracranial pathology and further investigation should not be delayed.

Keywords: child, sudden death, intracranial mass


Esra Betül Akkoyun, Sena Cantas Örsdemir, Okşan Derinöz. Sudden Unexpected Death in a Child with Vomiting and Diarrhea due to Intracranial Mass Lesion. . 2017; 4(3): 142-154

Sorumlu Yazar: Esra Betül Akkoyun, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar