. 2018; 5(2): 86-88

Bir Çocukta Kazara Difenbahya Zehirlenmesi

Emel Ataş Berksoy1, Ebru Topalakçı2, Özlem Bekem Soylu2, Tanju Çelik2
1S.B.Ü Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Çocuk Acil Kliniği, İzmir
2Dr. Behçet uz Çocuk Hastanesi, Pediyatri Kliniği, İzmir

Giriş
Difenbahya evlerde süs amaçlı yetiştirilen tropikal bir bitkidir. Yaprak ya da tohumunun kazara çocuklar tarafından yenmesi acil tedavi gerektirecek ciddi gastrointestinal ve solunum sistemi bulgularına neden olabilir.
Olgu
Sekiz yaşında kız hasta acil servise ani başlayan dilde uyuşma, alt dudakta şişlik ve kızarıklık, konuşmada bozulma ve nefes almada zorluk yakınmaları ile başvurdu. Öyküsünden şikayetleri başlamadan beş dakika önce evde bulunan difenbahya bitkisinin toprağı ile kalemle oynadığı ve bu kalemi ağzına götürdüğü öğrenildi. Antihistaminik ve steroid tedavisi ile semptomlar geriledi.
Sonuç
Ailelerin ve çocukların evlerde yaygın olarak kullanılan bu bitkinin yaşamı tehdit edici zehirlenme etkilerinden dolayı eğitilmesi çok önemlidir.

Anahtar Kelimeler: çocuk, difenbahya, zehirlenme


Accidental Poisoning Of a Child by Dieffenbachia

Emel Ataş Berksoy1, Ebru Topalakçı2, Özlem Bekem Soylu2, Tanju Çelik2
1S.B.Ü Tepecik Education and Training Hospital, Pediatric Emergency Clinic, İzmir
2Dr. Behçet uz Children

Introduction
Dieffenbachia is a tropical ornamental house plant. Accidental ingestion of the leaf or its seed can cause serious gastrointestinal and respiratory symptoms requiring emergency treatment.
Case
An eight-year-female child was admitted to the emergency department with sudden numbness on her tongue, lower lip swelling and redness, slurred speech and difficulty breathing. Upon further interview, it was revealed that five minutes prior to these symptoms occurring the patient was playing with the oil of dieffenbachia with a pen and placing this pen in her mouth. Symptoms resolved after treatment with antihistamines and steroids.

Conclusion
Training of families and children about this plant widely used in the home is very important as consumption results in life threatening consequences.

Keywords: child, dieffenbachia, poisoning


Emel Ataş Berksoy, Ebru Topalakçı, Özlem Bekem Soylu, Tanju Çelik. Accidental Poisoning Of a Child by Dieffenbachia. . 2018; 5(2): 86-88

Sorumlu Yazar: Emel Ataş Berksoy, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar