. 2017; 4(2): 84-88

Escobar Sendromlu bir olguda Serratia Marcescens septik artriti

Özlem Saraç Sandal, Ferhat Sarı, Gökhan Ceylan, Rana İşgüder, İlker Devrim, Hasan Ağın
İzmir Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları Ve Cerrahisi Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Çocuk Yoğun Bakım Kliniği

Septik artrit acil girişim gerektiren ve morbiditesi yüksek olan, eklemlerdeki sinovyal zar ve sinovyal sıvının bakteriyel, viral ya da fungal etkenlerle oluşan iltihabıdır. Sinovyal zar oldukça vasküler bir yapıdır ancak koruyucu bazal membranı olmadığı için kan yolu ile gelen mikroorganizmalar kolaylıkla buraya yerleşebilir. Bu nedenle pediatrik yoğun bakımda uzun süre yatan katateri olup birçok invazif girişime maruz kalan hastalarda septik artrit gibi bir enfeksiyonun hematojen yolla gelişebileceği akılda tutulmalıdır.
Serratia türleri Enterobacteriaceae grubunun Gram-negatif fakültatif anaerobik basilleri olup özellikle son yıllarda yoğun bakım ünitelerinde hastane kökenli bakteriyemi, pnömoni ve idrar yolu enfeksiyonlarının bir nedeni olarak daha yaygın hale gelmiştir. Bununla birlikte, primer eklem enfeksiyonları, Serratia marcescens'e ikincil olarak son derece nadirdir. Olguların hemen hemen tamamı travma hastalarında, bağışıklığı baskılanmış, santral katateri olan ve yoğun bakımda izlenen hastalarda görülmüştür. Serratia marcescens’e bağlı septik artrit acilen tedavi edilmediğinde septisemi ve mortalite riski yüksek olup eklemde kalıcı destruksiyona sebep olabilir.
Bu yazıda Multiple pterygium sendromu olan Escobar sendromu nedeniyle çocuk yoğun bakımda izlenen ve santral katateri olan bir olguda bakteriyemi sonrası gelişen Serratia marcescens septik artriti nadir bir durum olması nedeniyle sunulmuştur.

Anahtar Kelimeler: hematojen, septik artrit, sinovyal sıvı, osteomyelit


Serratia Marcescens septic arthritis in a case of Escobar syndrome

Özlem Saraç Sandal, Ferhat Sarı, Gökhan Ceylan, Rana İşgüder, İlker Devrim, Hasan Ağın
İzmir Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları Ve Cerrahisi Eğitim Ve Araştırma Hospital Pediatric İntensive Care Clinic

Septic arthritis is an inflammation of the synovial membrane and synovial fluid in the joints, which requires urgent intervention and has high morbidity, with bacterial, viral or fungal agents. The synovial membrane is a highly vascular structure, but because it is not a protective basal membrane, the microorganisms that come through the bloodstream can easily settle here. For this reason, it should be kept in mind that an infection such as septic arthritis may develop in a hematogenous way in patients exposed to many invasive procedures, which have long-standing catheter in pediatric intensive care unit.
Serratia species is a Gram-negative facultative anaerobic population of the Enterobacteriaceae group and has become more common in recent years as a cause of hospital-acquired bacteremia, pneumonia and urinary tract infections in intensive care units. However, primary joint infections are extremely rare secondary to Serratia marcescens. Almost all cases were seen in trauma patients, immunocompromised patients, central catheters and intensive care patients. When septic arthritis due to Serratia marcescens is not treated urgently, septicemia and mortality risk is high and may cause permanent destruction of the joint.
A rare case of Serratia marrascens septic arthritis after a bacteremia in an Escobar syndrome patient with multıple pterygiums who has a santral vascular acces device and hospitalized in PICU was presented in this article.

Keywords: hematogen, septic arthritis, synovial fluid, osteomyelitis


Özlem Saraç Sandal, Ferhat Sarı, Gökhan Ceylan, Rana İşgüder, İlker Devrim, Hasan Ağın. Serratia Marcescens septic arthritis in a case of Escobar syndrome. . 2017; 4(2): 84-88

Sorumlu Yazar: Özlem Saraç Sandal, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar