. 2019; 6(1): 0-0

Amiodaron kullanımına sekonder pulmoner toksisite

Didar Arslan1, Nagehan Aslan1, Dinçer Yıldızdaş1, Özden Özgür Horoz1, Fadli Demir2, Celal Varan2
1Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Yoğun Bakım Bilim Dalı, Adana
2Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Kardiyolojisi Bilim Dalı, Adana

Giriş: Amiodaron, ventriküler aritmi tedavisinde kullanılan bir antiaritmiktir. Birçok dokuda yan etkiye neden olan ilacın en önemli yan etkilerinden biri pulmoner toksisitedir. İlaç başlandıktan sonra herhangi bir zamanda toksisite gelişebilir, doz ve süre bağımlı olarak bu risk artar. Olgu: Üç yıldır hipertrofik kardiyomiyopati (KMP) nedeniyle takipli olan ve implante edilebilir kardiyoverter defibrilatorü (ICD) bulunan, bir yıl önce miyokard enfarktüsü geçirme öyküsü olan ve ventriküler aritmi nedeniyle iki yıldır amiodaron 200 mg tabletten 1*1 kullanan 16 yaş erkek hasta ani gelişen baş dönmesi, bilinç bulanıklığı, dilde uyuşma, öksürük şikayeti ile çocuk acile başvurdu. Fizik muayenesinde bilinci uykuya meyilli, vücut sıcaklığı: 37.8°C, nabız: 79/dk, tansiyon arteriyel: 118/84 mmHg, GKS: 11, solunum sayısı 32/dk, oksijen saturasyonları %80-85 idi ve her iki akciğerde bilateral krepitan raller mevcuttu. Laboratuvar tetkiklerinde özellik yoktu. Bakılan arteryel kan gazında PaO2/FiO2: 130 idi. Hastanın çekilen PAAC grafisinde bilateral pulmoner infiltrasyon mevcuttu. Takipneleri devam eden, saturasyon düşüklüğü olan hastaya tüm yüz maske ile non invaziv mekanik ventilasyon tedavisi başlandı. Enfeksiyonu ekarte edilemediği için antibiyotik tedavisi verildi. Hastanın sınırda EF (%45-50) olması nedeniyle milrinon ve furosemid infüzyonu başlanıldı. Mevcut tedavilerle, EKO bulguları daha iyi olmasına rağmen klinik bulguları düzelmeyen hastanın mevcut durumunun amiodarona bağlı pulmoner toksisite olarak düşünüldü ve amiodaron tedavisi kesildi. Hastaya prednol 40 mg iv başlandı. Antiaritmik olarak Sotalol 2*1,5 tablete geçildi. Takiplerinde saturasyonları >%92 olan, kan gazları normal olan, PaO2/FiO2 oranı 255’e yükselen, akciğer grafisi bulguları gerileyen hasta yatışının 72. saatinde non invaziv mekanik ventilasyondan ayrıldı, rezervuarlı maske ile oksijene geçildi. Yatışının sekizinci günü servise devredildi.

Sonuç: Pediatri pratiğinde kullanılan her ilacın yan etki açısından takibi yapılmalıdır. Amiodaron kullanan hasta solunum bulgularıyla başvurduğunda pulmoner toksisitenin mutlaka akılda bulundurulması ve ayırıcı tanı yapıldıktan sonra ilacın kesilmesi hayati önem taşımaktadır.

Anahtar Kelimeler: Amiodaron, çocuk, pulmoner toksisite


Pulmonary toxicity secondary to amiodarone use

Didar Arslan1, Nagehan Aslan1, Dinçer Yıldızdaş1, Özden Özgür Horoz1, Fadli Demir2, Celal Varan2
1Cukurova University Faculty Of Medicine, Department Of Pediatric Intensive Care Medicine, Adana
2Cukurova University Faculty Of Medicine, Department Of Pediatric Cardiology, Adana

Amiodarone is an antiarrhythmic medication used to treat ventricular tachycardia. In addition to unwanted effects in many tissues, one of the most important side effects of the drug is pulmonary toxicity. Toxicity may develop at any time after administration to the drug, and the risk increases depending on the dose and duration. Clinical and laboratory findings are non-specific. In treatment, amiodarone is discontinued. In severe cases, corticosteroid therapy can be started. The case is here presented of a patient who presented at the Pediatric Emergency Department with hemoptysis, dizziness and mental detoriation and was followed up for two years because of hypertrophic cardiomyopathy. Amiodarone was used for two years to treat ventricular arrhythmia. The present findings of the patient were thought to be secondry to amiodarone pulmonary toxicity. The amiodarone was stopped and corticosteroid therapy was initiated. Non invasive mechanical ventilation was applied for 3 days. On the 8th day of hospitalization, the patient was transferred to the ward. The aim of this case report was to draw attention to pulmonary toxicity due to amiodarone administration.

Keywords: Amiodarone, Children, Pulmonary toxicity


Didar Arslan, Nagehan Aslan, Dinçer Yıldızdaş, Özden Özgür Horoz, Fadli Demir, Celal Varan. Pulmonary toxicity secondary to amiodarone use. . 2019; 6(1): 0-0

Sorumlu Yazar: Nagehan Aslan, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar