. 2018; 5(3): 134-139

Harlequın İktiyozisli Yenidoğan ve Hemşirelik Bakımı

Serap Torun1, Handan Demiroğlu2
1Çukurova Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi, Adana
2Başkent Üniversitesi Adana Dr. Turgut Noyan Uygulama Ve Araştırma Merkezi, Adana

“Harlequin” iktiyozis yeni doğanlarda, çok nadir görülen nonbülloz iktiyozisin en ciddi formu olup genellikle ölümcül seyreden cildin aşırı keratinleşmesi ile karakterize olan bir hastalıktır. Harlequinli yeni doğanın yüz ifadesi İtalyan sokak tiyatrosunda yer alan komedi karakterinden olan palyaçoya benzediği için bu isim verilmiştir.
Nadir görülen ve yoğun bakım gerektiren bir vaka olan Harlequin iktiyozisli yenidoğanı konu alan bu olgunun hemşirelik bakım süreci deneyimleri paylaşılarak bakım sürecine rehberlik etmesi amaçlanmıştır.
Hemşirelik süreci kapsamında veriler toplanmış, tanılar belirlenmiş, girişimler planlanmış, uygulanmış ve uygulamaların sonuçları değerlendirilmiştir. Hemşirelik tanıların belirlenmesinde North American Nursing Diagnosis Association (NANDA) tanıları kullanılmıştır. Hemşirelik süreci günlük yaşam aktiviteleri kapsamında uygulanmıştır.
Hastaya verilen koruyucu ve etkili hemşirelik bakımı ile doğumdan sonra birkaç gün içinde kaybedilmesi beklenen hastanın beklenen yaşam süresi uzatılmış, ancak yapılan uygulamalar hayatta kalışı sağlamakta yeterli olmamıştır. Etkin hemşirelik bakımı ile bu olgu özelinde ölümün ötelenebildiğini söylemek olanaklıdır. Harlequin ile karşılaşıldığında palyatif ve koruyucu içerikli bakım sunulması önerilmektedir.

Anahtar Kelimeler: Bakım, Harlequin, hemşirelik süreci, olgu, tıbbi etik, yeni doğan


Newborn With Harlequin Ichthyosis and The Nursing Care

Serap Torun1, Handan Demiroğlu2
1Çukurova University Faculty Of Health Sciences, Nursing Department, Adana, Turkey
2Başkent University, Adana Dr.Turgut Noyan Research And Practice Hospital, Adana, Turkey

Backround: “Harlequin” ichthyosis is the severest form of nonbullous ichthyosis, which is quite uncommon in the newborns, and is usually characterized by fatal extreme keratinization of the skin. Because of the facial appearance of newborn, which resembles clown, the disease is called as harlequin -one of the comic characters of Italian street theatre.
Aim: The present case report of a newborn with harlequin ichthyosis, which is an uncommon case requiring intensive care, aimed to guide the care process by discussing the experiences over the course of nursing care period.
Design: This paper is a case study.
Method: Data were collected, diagnoses were determined, interventions were planned and implemented, and the results of implementations were evaluated within the scope of nursing process. The nursing diagnoses were made based on the diagnoses defined by North American Nursing Diagnosis Association (NANDA). Nursing process has been performed within the scope of the activities of daily living.
Results: Life expectancy of the patient, who was expected to die within a few days after birth, has been prolonged with preventive and efficient nursing care, but these implementations have not been sufficient for survival.
Conclusion: Specific to this case, we can say that death could be postponed by nursing care. Palliative and preventive care is recommended in the event of harlequin ichthyosis.
Relevance to clinical practice: In this study, harlequin ichthyosis baby's life was given palliative care. It showed that extended life expectancy.

Keywords: Care, Harlequin, nursing period, case, medical ethics, newborn


Serap Torun, Handan Demiroğlu. Newborn With Harlequin Ichthyosis and The Nursing Care. . 2018; 5(3): 134-139

Sorumlu Yazar: Handan Demiroğlu, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar