. 2018; 5(3): 124-128

Çocukluk çağı yabancı cisim aspirasyonlarında bronkoskopinin rolü; 3 yıllık bir deneyim

Yaşar Kandur1, Ömer Katı2, Şükrü Güngör3, Tahir Dalkıran4
1Çocuk Nefroloji, Necip Fazıl Şehir Hastanesi, Kahramanmaraş, Türkiye
2Çocuk Cerrahi, Necip Fazıl Şehir Hastanesi, Kahramanmaraş, Türkiye
3Çocuk Gastroenteroloji, Necip Fazıl Şehir Hastanesi, Kahramanmaraş, Türkiye
4Çocuk Yoğun Bakım, Necip Fazıl Şehir Hastanesi, Kahramanmaraş, Türkiye

GİRİŞ ve AMAÇ: Bu retrospektif çalışmanın amacı, yabancı cisim aspirasyonu (YCA) insidansını değerlendirmek, aspire edilen yabancı cisimlerin klinik, radyolojik özelliklerini tanımlamak, erken ve geç bronkoskopi sonuçlarını karşılaştırmaktır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: 2016-2018 yılları arasında merkezimizin pediatrik acil servisine YCA ile başvuran hastaların tıbbi kayıtları retrospektif olarak incelendi. Çalışmaya dahil edilen tüm hastalara rijit bronkoskopi işlemi uygulandı.
BULGULAR: Bu çalışmaya ortalama yaşları 38.7 ± 44.1 (yaş aralığı 5-191) ay olan 44 hasta (E/K 30/14) dahil edildi. En sık görülen semptomlar öksürük (42/44) ve hırıltı (20/44) idi. Sekiz hastada (18%) yabancı cisim saptanmadı. Bronkoskopi ile çıkarılan yabancı cismin türüne bakıldığında, 27 (61.4%) hastada organik özellikte, 9 (20.5%) hastada ise organik olmayan özellikte materyal saptandı. Organik materyalin bronkoskopi ile çıkarılması, organik olmayanlardan anlamlı olarak daha geç gerçekleşti. (p = 0.048); Bu sebeple de bu grupta hastanede kalış süresi daha uzundu (p = 0.032). Yabancı cisimler, 8 (22.2%%) hastada sol ana bronşta, 19 (52.8%) hastada sağ ana bronş, 2 (5.5%) hastada sağ distal bronş ve 1 (2.8%) hastada sol distal bronşlarda yerleşikti. Hiçbir hastada ölüm olayı gerçekleşmedi. Tüm hastalar bronkoskopi komplikasyonu olmadan taburcu edildi.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Bronkoskopi, YCA şüphesi olan hastalar için etkili bir tanı aracıdır. Düşük komplikasyon riskinin yanısıra ve YCA tanısında gecikmenin doğuracağı akçiğer komplikasyonlarını azaltır.

Anahtar Kelimeler: Yabancı cisim aspirasyonu, bronkoskopi, çocuk


The role of bronchoscopy in childhood foreign body aspirations; a 3 year experience

Yaşar Kandur1, Ömer Katı2, Şükrü Güngör3, Tahir Dalkıran4
1Department of Pediatric Nephrology, Necip Fazıl City Hospital, Kahramanmaras, Turkey
2Department of Pediatric Surgery, Necip Fazıl City Hospital, Kahramanmaras, Turkey
3Department of Pediatric Gastroenterology, Necip Fazıl City Hospital, Kahramanmaras, Turkey
4Department of Pediatric Intensive Care, Necip Fazıl City Hospital, Kahramanmaras,

INTRODUCTION: The purposes of our retrospective study were to define the clinical, radiological features of aspirated foreign bodies, characterize the incidence of foreign body aspiration (FBA) and evaluate the results of early and late bronchoscopy were compared.
METHODS: We reviewed the medical records of patients who were admitted for FBA to the pediatric emergency service of our center between 2016 and 2018.
RESULTS: Forty-four patients (M/F 30/14) aged 38.7 ± 44.1 (mean ± SD, range 5-191) months were enrolled in this study. The most common symptoms were cough (42/44) and wheezing (20/44). No foreign body detected in eight patients (18%). Regarding the types of foreign bodies, an organic material was observed in 27 (61.4%) patients with FBA, and a nonorganic material was observed in 9 (20.5%) patients. The age of patients with organic FBA was significantly lower than that of the patients with non-organic FBA (26±18 vs 93±67 months P: 0,005).
DISCUSSION AND CONCLUSION: Bronchoscopy is an efficient diagnostic tool for patients with suspected FBA because it is associated with low complication risk and reduces the risks of delayed FBA diagnosis and treatment.

Keywords: Foreign body aspiration, bronchoscopy, child


Yaşar Kandur, Ömer Katı, Şükrü Güngör, Tahir Dalkıran. The role of bronchoscopy in childhood foreign body aspirations; a 3 year experience. . 2018; 5(3): 124-128

Sorumlu Yazar: Yaşar Kandur, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar