. 2018; 5(3): 144-146

Preadolesan bir erkek çocukta fluoksetinle ilişkili anjioödem ve ürtiker

Aslı Sürer Adanır1, Arif Önder2, Zehra Ece Soğucak1, Abdurrahman Erdem Başaran3, Ayşen Bingöl4, Esin Özatalay1
1Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Psikiyatri ABD, Antalya, Türkiye
2Manisa Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi, Çocuk Psikiyatri Departmanı, Manisa, Türkiye
3Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatri ABD, Antalya, Türkiye
4Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik allerji immünoloji BD, Antalya, Türkiye

Anjioödem, derin dermis veya ciltaltı dokulardaki kılcal damarların artmış geçirgenliği ve dilatasyonu ile seyreden ve sıklıkla üst solunum ve gastrointestinal sistemleri etkileyen lokal ödem olarak tanımlanır. Diğer birçok ilaç gibi, Seçici Serotonin Geri Alım İnhibitörlerinin nadir bir yan etki olarak da görülebilir. Burada fluoksetin ile ürtikeri ortaya çıkan ve ilacın kesilmesinden sonra düzelen, ilacın tekrar başlanması ile ürtiker ve anjioödemi ortaya çıkan 10 yaşında bir erkek çocuğu sunuyoruz. Literatürde, fluoksetin ile ortaya çıkan 2 anjioödem olgusu daha bulunmaktadır. Birisi yüksek doz fluoksetin alımından 2 gün sonra grip benzeri bir klinik görünümle seyreden ve ürtiker ve anjioödemin eşlik ettiği vaka, diğeri ise 10 mg/gün fluoksetin ile anjioödem bildiren, ancak ürtiker görülmemesi nedeniyle psödoalerjik olduğu düşünülen vakadır. Bu açıdan bizim olgumuzun benzersiz olduğunu düşünüyoruz, çünkü anjioödem terapötik dozlarda gelişmiş ancak allerjik kökenli olarak değerlendirilmiştir.

Anahtar Kelimeler: anjioödem, çocuk, fluoksetin, ürtiker, yan etki


Angioedema and urticaria associated with fluoxetine in a preadolescent boy

Aslı Sürer Adanır1, Arif Önder2, Zehra Ece Soğucak1, Abdurrahman Erdem Başaran3, Ayşen Bingöl4, Esin Özatalay1
1Department of Child and Adolescent Psychiatry, Faculty Of Medicine, Akdeniz University, Antalya, Turkey
2Manisa Psychiatry Hospital, Department of Child and Adolescent Psychiatry, Manisa, Turkey
3Department of Pediatrics, Faculty Of Medicine, Akdeniz University, Antalya, Turkey
4Department of Pediatric Allergy-immunology, Faculty Of Medicine, Akdeniz University, Antalya, Turkey

Angioedema is defined as the increased permeability and dilatation of the capillaries in the deep dermis or subcutaneous or submucosal tissues and leads to localized swelling often affecting the upper respiratory and gastrointestinal tracts. Like many other drugs, it can also be observed as a rare adverse effect of Selective Serotonin Reuptake Inhibitors. Here we report a 10-year-old boy manifested urticaria with fluoxetine, showed recovery after the cessation of the drug; and manifested urticaria and angioedema after the re-prescription of it. In literature, there are two previous case reports of angioedema with fluoxetine. One case of angioedema accompanied by urticaria and showed a flu-like presentation 2 days after ingestion of high dose fluoxetine. The other case, reporting angioedema with 10 mg/day, was without urticaria and thought to be pseudoallergic. We thought our case is unique in this respect, that the angioedema developed with therapeutic doses and thought to be allergic.

Keywords: adverse effect, angioedema, child, fluoxetine, urticaria


Aslı Sürer Adanır, Arif Önder, Zehra Ece Soğucak, Abdurrahman Erdem Başaran, Ayşen Bingöl, Esin Özatalay. Angioedema and urticaria associated with fluoxetine in a preadolescent boy. . 2018; 5(3): 144-146

Sorumlu Yazar: Aslı Sürer Adanır, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar