. 2020; 7(1): 0-0

Çocuk Acil Servisine Kara Ambulansı İle Başvuran Hastaların Değerlendirilmesi

Ali Güngör1, Damla Hanalioglu2, Necati Emrecan Türk1, Arif Catak1
1Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hematoloji Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı, Ankara
2Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Acil Bilim Dalı, Ankara

GİRİŞ ve AMAÇ: Acil servisler yirmi dört saat kesintisiz sağlık hizmeti verilen merkezlerdir. Hastalar acil servislere kendi imkanları ile başvurabildikleri gibi 112 acil ambulans hizmetini (AAH) kullanarak da başvurabilmektedirler. Bu çalışmada, AAH kullanarak çocuk acil servisine başvuran çocuk hastaların demografik özellikleri ile bu hastaların acil servise başvurularından sonra hastanemizde yapılan tetkik ve tedavilerin gözden geçirilmesi amaçlanmıştır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: 1 Haziran 2017 – 30 Aralık 2017 tarihleri arasında, Çocuk Acil Servisine AAH ile getirilen hastalar dosya kayıt sistemi üzerinden geriye dönük olarak belirlendi. Hastaların demografik özellikleri, başvuru şikayetleri ve acil servis başvurularından sonraki süreçleri değerlendirildi
BULGULAR: 1234 hasta (erkek n=631, 51.1%) çalışmaya dahil edildi ve hastaların yaş ortancası 75 aydı (Çeyrek değer aralığı 24-162 ay). Hastaların en sık (n=514, 42%) 16.01-23.59 saatleri arasında acil servise başvurduğu saptandı. En sık başvuru şikayetlerinin sırasıyla 231 hastada (%18,7) konvülziyon, 139 (%11,3) hastada ateş, 129 ( %10,4) hastada karın ağrısı, 86 (%6,97) hastada intoksikasyonlar olduğu saptandı. Hastaların AAH kabızlık, diş ağrısı, gözde kızarıklık, burun akıntısı, bacak ağrısı, bacakta hassasiyet, boğaz ağrısı, vücutta kızarıklık gibi acil olmayan şikayetler için de kullandıkları saptandı. Hastaların 207’sinden ( % 17,8) hiçbir tetkik istenmemişti ve 690 (%56) hastanın hastaneye yatışına gerek görülmemişti.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Ambulans çağrılma şikayetleri değişiklik göstermekle birlikte kabızlık, diş ağrısı, gözde kızarıklık, burun akıntısı, boğaz ağrısı gibi tıbbi acil olmayan durumlarda ailelerin ambulans çağırdığı saptandı. Bu sebeple ambulansların tıbbi gereksiz kullanımını en aza indirmek için halkın daha fazla bilgilendirilmesi gerekmektedir.

Anahtar Kelimeler: ambulans, çocuk, acil servis


Evaluatıon Of Patıents Who Applıed To Pedıatrıc Emergency Department With A Ground Ambulance

Ali Güngör1, Damla Hanalioglu2, Necati Emrecan Türk1, Arif Catak1
1University of Health Sciences, Ankara Child Health and Diseases Hematology Oncology Training and Research Hospital, Department of Pediatric, Ankara, Turkey
2Hacettepe University Faculty of Medicine, Department of Pediatric Emergency, Ankara, Turkey

INTRODUCTION: Emergency departments are 24-hour open health services. Patients can register to the emergency departments by their own or via 112 emergency ambulance services (EAS). In this study, we aimed to examine the characteristics of patients who were registered to pediatric emergency department via EAS and to evaluate clinical and laboratory aspects of the patients as well as their managements during the hospital course.
METHODS: Patients brought to the emergency service via EAS between 1 June 2017 and 30 December 2017 were retrospectively determined. Data regarding demographic, characteristic and resources used were collected.
RESULTS: 1234 patients (male n=631, 51.1%) were included in the study. Median age of the patients was 75 months (interquartile range 24-162 months). Majority of patients (n=514, %42) were registered to the emergency department between 16.01-23.59. The most common complaints were convulsions in 231 patients (18.7%), fever in 139 patients (11.3%), abdominal pain in 129 patients (10.4%), intoxications in 86 patients (6.97%). We have noticed that patients used EAS for non-urgent complaints such as constipation, toothache, redness in eye, nasal discharge, leg pain, leg tenderness, sore throat, eruptions in the body. No laboratory tests were necessary for 207 patients (17.8%) and 690 patients (56%) did not require hospitalization.
DISCUSSION AND CONCLUSION: There were various reasons for calling ambulances but it has been found that families can call ambulances for non-urgent complaints. For this reason, it is necessary for the public to be informed more in order to minimize the unnecessary use of ambulances.

Keywords: ambulance, child, emergency department


Ali Güngör, Damla Hanalioglu, Necati Emrecan Türk, Arif Catak. Evaluatıon Of Patıents Who Applıed To Pedıatrıc Emergency Department With A Ground Ambulance. . 2020; 7(1): 0-0

Sorumlu Yazar: Ali Güngör, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar