. 2018; 5(2): 64-68

Çocukluk çağında akut appandisit ile trombosit belirteçleri arasındaki ilişki

Asena Sucu1, Orkun Tolunay1, İlknur Banlı Cesur2, Zerrin Özçelik2, Tamer Çelik1, Salim Reşitoğlu1, Ümit Çelik1
1Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği, Adana
2Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Çocuk Cerrahisi, Adana

GİRİŞ ve AMAÇ: Apandisit appendiks vermiformisin iltihaplanmasıdır. Akut apandisitin klinik tanısı çocuklarda hala bir problemdir. Trombosit indeksleri, ortalama trombosit hacmi ve trombosit dağılım genişliği, bazı enflamatuar ve enfeksiyöz hastalıklar için değerlendirilmiştir. Bu çalışmada, çocuklarda apandisit tanısı için ortalama trombosit hacmi ve trombosit dağılım genişliği değerlerinin belirleyici olup olmadığını araştırmayı amaçladık.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Hastanemizde, 2011-2016 yılları arasında akut karın nedeniyle akut apandisit tanısı alan 504 çocuk ve aynı bölgede yaşayan sağlam çocuk polikliniğine genel takip için başvuran 106 çocuk çalışmaya alındı. Hasta ve kontrol grupları cinsiyet, yaş, trombosit sayısı, ortalama trombosit hacmi ve trombosit dağılım genişliği açısından analiz edildi. Apandisitte istatistiksel olarak anlamlı olabilecek parametreleri tanımlamak için bir Alıcı İşletim Karakteristiği (Receiver Operating Characteristic-ROC) eğrisi çizildi.


BULGULAR: Trombosit dağılım genişliği ve ortalama trombosit hacmi değerlerinde iki grup arasında anlamlı bir fark vardı (p <0,001). Apandisitli hastalarda trombosit dağılım genişliği değerleri daha yüksekti ve ortalama trombosit hacmi değerleri sağlıklı çocuklardan daha düşüktü. Alıcı işlem karakteristikleri (Receiver Operating Characteristic-ROC) eğrisi analizi ile >14,3 fl trombosit dağılım genişliği eşik değeri için, apandisit tanısında duyarlılık, özgüllük, pozitif prediktif değer ve negatif öngörü değeri sırasıyla %77,6, %85,8, %96,3 ve %44,6 olarak bulunurken ortalama trombosit hacmi için <9.35 fl'lik bir eşik değer için %78,1, %81, %95,2,%43,9 olarak bulundu.


TARTIŞMA ve SONUÇ: Sonuçlarımız, çocuklarda apandisit tanısı için trombosit dağılım genişliği ve ortalama trombosit hacminin sırasıyla en az %77,6 ve %78,1 duyarlılık ile kullanılabileceğini düşündürmektedir. Tam kan sayımında kolaylıkla araştırılabilen ortalama trombosit hacmi ve trombosit dağılım genişliği, apandisitli çocuklarda tanısal belirteç olarak değerlendirilebilir ancak daha büyük örnek büyüklüklerine sahip çalışmalara ihtiyaç vardır.

Anahtar Kelimeler: apandisit, trombosit belirteçleri ortalama trombosit hacmi, trombosit dağılım genişliği


The relationship between acute appendicitis and platelet indices in childhood

Asena Sucu1, Orkun Tolunay1, İlknur Banlı Cesur2, Zerrin Özçelik2, Tamer Çelik1, Salim Reşitoğlu1, Ümit Çelik1
1Adana Numune Training and Research Hospital, Department of Pediatrics, Adana, Turkey
2Adana Numune Training and Research Hospital, Pediatric Surgery, Adana, Turkey

INTRODUCTION: Appendicitis is the inflammation of appendix vermiformis. Clinical diagnosis of acute appendicitis is still a problem in children. Platelet indices, mean platelet volume (MPV) and platelet distribution width (PDW) have been evaluated for some inflammatory and infectious diseases. In this study, we aimed to investigate whether mean platelet volume and PDW values are decisive for the diagnosis of appendicitis in children.


METHODS: In our hospital, 504 pediatric patients who were diagnosed acute appendicitis due to acute abdomen between 2011 and 2016, and 106 children who applied for general follow-up to a healthy child policlinic living in the same region were included in the study. Patients and control groups were analyzed for gender, age, platelet count, mean platelet volume and platelet distribution width. A Receiver Operating Characteristic (ROC) curve was plotted to identify the parameters that may be statistically significant in appendicitis.


RESULTS: There was a significant difference in the PDW and MPV values between the two groups (p<0.001). The PDW values were higher and the MPV values were lower in the appendicitis patients than the healthy children. The Receiver Operating Characteristic (ROC) curve analysis suggested a cut-off value of >14.3 fl for PDW for the diagnosis of appendicitis with a sensitivity, specificity, positive predictive value (PPV), and negative predictive value (NPV) of 77.6%, 85.8%, 96.3%, and 44.6% respectively. A cut-off value of <9.35 fl for MPV was used for the diagnosis of appendicitis with a sensitivity, specificity,PPV, and NPV of 78.1%, 81.1%, 95.2%, 43.9%, respectively.


DISCUSSION AND CONCLUSION: Our results suggest that PDW and MPV may be used for the diagnosis of appendicitis in children with the sensitivity of at least 77.6% and 78.1% respectively. The MPV and PDW, which can easily be investigated in the complete blood count, can be diagnostically assessed in children with appendicitis, however studies with larger sample sizes are needed.

Keywords: appendicitis, platelet indices, mean platelet volume, platelet distribution width.


Asena Sucu, Orkun Tolunay, İlknur Banlı Cesur, Zerrin Özçelik, Tamer Çelik, Salim Reşitoğlu, Ümit Çelik. The relationship between acute appendicitis and platelet indices in childhood. . 2018; 5(2): 64-68

Sorumlu Yazar: Orkun Tolunay, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar