. 2015; 2(2): 77-82 | DOI: 10.5505/cayb.2015.53825  

Çocuk Acil Servisine Akut Karın Ağrısı İle Başvuran Olgularda Klinik Bulguların Yeri

Murat Duman1, Durgül Yılmaz1, Fatma Akgül1, Ayşe Özgün Arlı2, Hakkı Akman2, Erdal Karakaya3, Oğuz Ateş3
1Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Acil Bilim Dalı, İzmir
2Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Anabilim Dalı, İzmir
3Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahi Anabilim Dalı, İzmir

GİRİŞ ve AMAÇ: Akut karın ağrısı çocuk acil servise başvuruların en sık nedenlerinden biridir. Çocuklarda akut karın ağrısının büyük çoğunluğu özgül olmayan nedenlere bağlıdır ve sadece % 5’inde acil cerrahi girişim gerekmektedir. Cerrahi girişim gerektiren bu hastalara zamanında ve doğru tanı konulması mortalite ve morbidite üzerine etkileri nedeni ile büyük önem taşımaktadır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Bu çalışmada çocuk acil servisine akut karın ağrısı ile başvuran ve akut batın ön tanısı ile yatırılarak tedavi edilen hastaların dosyaları geriye dönük olarak incelenmiş, başvuru sırasındaki fizik muayene ve laboratuvar bulguları değerlendirilmiştir.
BULGULAR: Çalışmaya alınan 160 hastanın 96’sı (%60,0) erkek ve yaş ortalaması 10,2 ± 4,7 yıl olarak saptanmıştır. Olguların 45’i (%28,1) özgül olmayan karın ağrısı tanısı alırken, 115 (%71,9) hasta ameliyat edilmiştir. Ameliyat edilen hastaların 94’ünde (%81,7) akut ve/veya perfore apandisit, 9 (%7,8) vakada invaginasyon, 3 vakada over kisti, 2 vakada Meckel divertikülü, 2 hastada brid ileus, 1 vakada mide perforasyonu saptanmış ve 4 vakada ise cerrahi patoloji gözlenmemiştir. Akut batın tanısı ile yatırılıp ameliyat edilen ve edilmeyen hastaların başvurudaki semptom ve bulguları karşılaştırıldığında; ateş yüksekliği açısından iki grup arasında anlamlı fark saptanmazken, iştahsızlık, sağ alt kadran lokalizasyonlu ağrı, bulantı ve ağrıyı takip eden kusma ameliyat edilen hastalarda anlamlı oranda yüksek saptanmıştır. İki grubun fizik muayene bulguları karşılaştırıldığında defans, rebound ve sağ alt kadran hassasiyeti bulgularının ameliyat edilen hasta grubunda anlamlı oranda yüksek olduğu bulunmuştur. Ameliyat edilen hastalarda yaş ortalamasının ve lökosit sayısının anlamlı olarak yüksek olduğu görülmüştür.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Sonuç olarak; bu bulgular iyi bir anamnez ve fizik muayenenin akut karın ağrısında özgül ve özgül olmayan nedenleri saptamada ve operasyon kararı vermede değerli olduğu görüşünü desteklemiştir.

Anahtar Kelimeler: Akut karın ağrısı, klinik bulgular


The Value of Clinical Findings in Children Admitted to Pediatric Emergency Department with acute abdominal pain

Murat Duman1, Durgül Yılmaz1, Fatma Akgül1, Ayşe Özgün Arlı2, Hakkı Akman2, Erdal Karakaya3, Oğuz Ateş3
1Department Of Pediatric Emergency Care, Dokuz Eylül University School Of Medicine, Izmir, Turkey
2Department Of Pediatrics, Dokuz Eylül University School Of Medicine, Izmir, Turkey
3Department Of Pediatric Surgery, Dokuz Eylül University School Of Medicine, Izmir, Turkey

INTRODUCTION: Acute abdominal pain is one of the most common causes of admission to pediatric emergency department. The vast majority of acute abdominal pain in children is caused by non-specific reasons and 5% of patients require emergency surgery. An accurate and early diagnosis is very important for the patients requiring surgical intervention because of its impact on morbidity and mortality.
METHODS: Patients who admitted to emergency department with acute abdominal pain and hospitalized with a diagnosis of acute abdomen were analyzed retrospectively from hospital records. Initial physical examination and laboratory findings at admission were evaluated.
RESULTS: 160 patients enrolled in the study, 96 (60,0%) were male and the average age was 10,2 ± 4,7 years. While 45 of the patients (28,1%) have diagnosis of non-specific abdominal pain, 115 (71,9%) patients treated surgically. Of the patient operated with diagnose of acute abdomen, 94 (81,7%) were acute and/or perforated appendicitis, 9 (7,8%) were invagination, 3 cases were ovarian cyst, 2 cases were Meckel's diverticulum, 2 cases were bride ileus and 1 case was gastric perforation. We couldn’t observe any surgical pathology in 4 patients. When we compare the signs and symptoms of hospitalized patients with a diagnosis of acute abdomen and treated surgically and conservatively, there was no significant difference between the two groups in terms of fever. Anorexia, localized right lower quadrant pain, nausea and vomiting after pain were significantly higher in surgically treated patients. Compared two groups of physical examination; defense, rebound and right lower quadrant tenderness were significantly higher in surgically treated patients. The average age and the number of leukocytes were significantly higher in surgically treated patients.
DISCUSSION AND CONCLUSION: In conclusion; these findings suggest that a good medical history and physical examination are important for differential diagnosis of specific and non-specific causes of acute abdominal pain and for making a decision of surgery.

Keywords: Acute abdominal pain, clinical findings


Murat Duman, Durgül Yılmaz, Fatma Akgül, Ayşe Özgün Arlı, Hakkı Akman, Erdal Karakaya, Oğuz Ateş. The Value of Clinical Findings in Children Admitted to Pediatric Emergency Department with acute abdominal pain. . 2015; 2(2): 77-82

Sorumlu Yazar: Murat Duman, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar