. 2022; 0: 0-0 | DOI: 10.4274/cayd.galenos.2021.49091  

Türkiye’deki Çocuk Yoğun Bakım ve Çocuk Acil Uzmanlarının Yüksek Akışlı Nazal Kanülle Oksijen Tedavisi Uygulamaları

Muhammed Üdürgücü, Nazik Yener, Hatice Albayrak
Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Çocuk Yoğun Bakım Ünitesi, Samsun, Türkiye

GİRİŞ ve AMAÇ: Giriş: Çocuk hastalarda yüksek akışlı nazal kanül oksijen (YANKO) tedavisinin başlama, izleme ve sonlandırma yöntemleri konusunda fikir birliği bulunmamaktadır. Bu çalışmada, Türkiye’deki çocuk acil ve çocuk yoğun bakım uzmanlarının YANKO uygulamaları araştırılmıştır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Yöntemler: Bu anket çalışmasına 22 şehirden toplam 85 çocuk acil ve çocuk yoğun bakım hekimi katıldı. Yirmi sorudan oluşan ankette, YANKO endikasyonları, komplikasyonları, tercih edilen ayarlar, takip ve ayırma yöntemleri araştırıldı.
BULGULAR: Bulgular: YANKO tedavisi başlamak için, katılımcıların %22,4’ü bir puanlama sistemi kullandığını bildirdi. Katılımcıların %57,6’sı %50’nin üzerinde ve %42,4’ü %50’nin altında bir FiO2 ile tedaviye başlamaktaydı. YANKO’yu sonlandırma kararı %31,7 oranında puanlama sistemine dayalıydı. Ankete katılanların %91,8’i YANKO tedavisini akışı azaltarak sonlandırırken %8,2’si doğrudan tedaviyi sonlandırmaktaydı. YANKO için en yaygın endikasyon hem çocuk acil hem de çocuk yoğun bakımda akut bronşiolitti.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Sonuç: Çocuk acil ve çocuk yoğun bakım hekimlerinin büyük çoğunluğunun YANKO başlatma, izleme ve sonlandırma kararlarını hastanın muayene bulgularına göre verdiklerini ve herhangi bir skorlama sistemi veya protokolü kullanmadıkları belirlendi.

Anahtar Kelimeler: Solunum yetmezliği, yüksek akışlı nazal kanül, çocuk yoğun bakım, çocuk acil


The High-flow Nasal Cannula Practices of Pediatric Intensive Care and Pediatric Emergency Specialists in Turkey

Muhammed Üdürgücü, Nazik Yener, Hatice Albayrak
Ondokuz Mayıs University Faculty of Medicine, Department of Pediatric Critical Care, Samsun, Turkey

INTRODUCTION: Introduction: To date, no consensus has been reached on the start, monitoring and termination methods for high-flow nasal cannula oxygen (HFNC) treatment in children. Therefore the aim of this study was to evaluate the HFNC practices of pediatric emergency and pediatric intensive care specialists in Turkey.
METHODS: Methods: A total of 85 pediatric emergency and pediatric intensive care specialists from 22 cities participated in this questionnaire study. The questionnaire consisted of 20 items related to HFNC indications, complications, preferred settings, follow-up and weaning methods.
RESULTS: Results: To start HFNC, 22.4% of the respondents reported using a scoring system. It was reported with FiO2 >50% by 57.6% and <50% by 42.4% of the respondents. The decision to terminate HFNC was stated to be based on a scoring system by 31.7%. It was stated by 91.8% of respondents that HFNC treatment was terminated by reducing the flow, and 8.2% directly terminated the treatment. The most common indication for HFNC was acute bronchiolitis in both the emergency department and pediatric intensive care.
DISCUSSION AND CONCLUSION: Conclusion: It was determined that the majority of pediatric emergency and pediatric intensive care specialists based their decisions for starting, monitoring and terminating HFNC on the examination findings of the patient and did not use any scoring system or protocol.

Keywords: Respiratory failure, high flow nasal cannula, pediatric intensive care, pediatric emergency


Muhammed Üdürgücü, Nazik Yener, Hatice Albayrak. The High-flow Nasal Cannula Practices of Pediatric Intensive Care and Pediatric Emergency Specialists in Turkey. . 2022; 0: 0-0

Sorumlu Yazar: Muhammed Üdürgücü, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar