. 2019; 6(3): 0-0

Çocuk Acil Servisinde Yüksek Akışlı Nazal Kanül Tedavisinin Güvenilirliği ve Etkinliği

Ali Yurtseven1, Eylem Ulaş Saz1, Halim Hennes2
1Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı, Çocuk Acil Bilim Dalı, İzmir
2Teksas Üniversitesi,Southwestern Medical Center Hastanesi, Çocuk Acil Servis, Teksas, Amerika Birleşik Devletleri

Amaç: Bu derlemenin amacı, çocuk acil serviste (ÇAS) kullanılan ısıtılmış nemlendirilmiş yüksek akımlı nazal kanül oksijen (YANKO) tedavisi ile ilgili literatürün gözden geçirilmesi ve bu tedavinin etki mekanizmasının, kullanım endikasyonlarının, etkinliğinin ve güvenilirliğinin tartışılmasıdır.
Yöntemler: MEDLINE (PubMed) ve Google Scholar kullanılarak Ocak 2019’a kadar olan tüm yayınlar tarandı. Çocuk acil serviste gerçekleştirilen YANKO kullanımı ile ilgili tüm orijinal çalışmalar derlemeye dahil edildi.
Sonuçlar: Arama kriterlerini karşılayan literatürdeki on dört çalışma incelendi. Bu çalışmalara dahil edilen hastaların çoğu (1867, % 67) akut bronşiolitli çocuklardı. Çalışmaların çoğu, YANKO'nun solunum hızı, kalp atım hızı, endotrakeal entübasyon ve yoğun bakım yatış oranını azaltmada standart oksijen tedavisinden daha etkili olduğunu belirtmekle birlikte, bazı çalışmalar bu tedavinin akut bronşiolitli hastalarda en az diğer non invaziv ventilasyon yöntemleri kadar etkili olduğunu göstermiştir. Yüksek akımlı nazal kanül oksijen tedavisinin başlatılması ve kesilmesi konusunda henüz bir görüş birliği olmamakla birlikte, bu yöntemin güvenle kullanılabileceği belirtilmektedir.
Sonuçlar: Yüksek akımlı nazal kanül oksijen tedavisi, özellikle akut bronşiyoliti olan çocuklar için kullanışlı bir tedavi yöntemidir. Acil serviste solunum sıkıntısı nedeniyle tedavi edilen çocuklarda solunum sıkıntısını, endotrakeal entübasyon ve yoğun bakım yatış oranını azalttığı gösterilmiştir. Bununla birlikte, başlangıç süreci, akış hızı ve hastaları tedaviden ayırma ile ilgili sınırlı veri vardır. Bu konuların ele alınacağı daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.

Anahtar Kelimeler: çocuk, acil servis, oksijenizasyon, ısıtılma, nemlendirme, yüksek akışlı oksijen


Safety and Efficacy of High-Flow Nasal Cannula Therapy in the Pediatric Emergency Department

Ali Yurtseven1, Eylem Ulaş Saz1, Halim Hennes2
1Department of Pediatrics, Division of Emergency Medicine, Ege University School of Medicine, Izmir, Turkey
2Department of Pediatric Emergency, University of Texas, Southwestern Medical Center, Dallas, Texas, Usa.

Objectives: The objective of this review is to provide a summary of current heated humidified high flow nasal cannula therapy (HFNC) literature, dicuss the mechanism of action, describe how HFNC is used, indications for use, safety, and efficacy in the pediatric emergency department (ED).
Methods: A computer-based literature search through January 2019 was conducted using MEDLINE (PubMed) and Google Scholar. We included all original studies on HFNC use in pediatric patients in the ED.
Results: Our search identified fourteen studies that met the search criteria and all were reviewed by the authors. The majority of patients (1867, 67%) included in these studies were children with acute bronchiolitis. While, most of the studies concluded that HFNC was more effective than standard oxygen therapy in reducing respiratory rate (RR), heart rate (HR), endotracheal intubation rate and pediatric intensive care unit (PICU) admission, the limited data suggest that HFNC had similar effect to continuous positive airway pressure in patients with acute bronchiolitis. There is no general practice about the initiation and weaning of HFNC yet. Although a small number of adverse effects were reported, HFNC therapy was usually safe.
Conclusions: HFNC is a useful treatment modality for children with acute bronchiolitis. In the acute setting, it was shown to decrease RR, HR, RS, need for endotracheal intubation, and PICU admission. However, there is limited data on the initiation process, flow rate, and standaridzed protocol for weaning patients off HFNC. Further studies are needed to address these issues.

Keywords: child, emergency deparment, oxygenation, heated humidifier, humidification, high flow gas


Ali Yurtseven, Eylem Ulaş Saz, Halim Hennes. Safety and Efficacy of High-Flow Nasal Cannula Therapy in the Pediatric Emergency Department. . 2019; 6(3): 0-0

Sorumlu Yazar: Ali Yurtseven, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar