. 2014; 1(2): 73-79 | DOI: 10.5505/cayb.2014.46330  

Üst Sosyokültürel Düzeyden Bir Grup Ailenin Çocuklarda Karşılaşılan Acil Durumlarla İlgili ilgi Düzeylerinin Değerlendirilmesi

Öznur Küçük1, Suat Biçer1, Tuba Giray1, Defne Çöl1, Gülay Çiler Erdağ1, Çiğdem Kaspar2, Ayça Vitrinel1
1Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı, İstanbul, Türkiye
2Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tıbbi İstatistik Ve Bilişim Bilim Dalı, İstanbul, Türkiye

AMAÇ: Bu çalışmada ebeveynlerin çocuklarda ilkyardım uygulamaları konusundaki bilgi düzeylerinin değerlendirilmesi amaçlandı.
YÖNTEMLER: Çalışma orta ve üst sosyoekonomik ve eğitim düzeyine sahip 312 ebeveyni içermektedir. Ebeveynlerden ateş, yaralanma, zehirlenme, yanık, travma, dehidratasyon, solunum sıkıntısı, havale ve ısırılma konusundaki ilkyardım bilgilerinin sınanmasına yönelik olarak hazırlanan anketi doldurmaları istendi. Her bir soru, içeriklerine göre medikal ve cerrahi olmak üzere 2 gruba ayrılarak gruplar arasında yanıtlanma bakımından fark olup olmadığı değerlendirildi. Ayrıca tüm sorular dahili aciller, çevresel aciller ve travma acilleri olarak gruplandırılarak yanıtlanma bakımından değerlendirildi.
BULGULAR: Medikal ve cerrahi sorulara verilen yanıtlar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı (p > 0,05). Soru tipleri dahili aciller, çevresel aciller ve travma acilleri olarak gruplandırıldığında verilen yanıtlar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu (p < 0,05). Travma sorularına diğer sorulara göre daha az sayıda doğru yanıt verildi. Soru tiplerinin içeriklerine göre sorular ateş, solunum, gastrointestinal, nörolojik, yanık, kanama, yara, zehirlenme ve ısırılma olarak ayrıldığında verilen yanıtlar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark vardı (p < 0.05). Nörolojik ve zehirlenme gruplarına daha az sayıda doğru yanıt verilmişti.
SONUÇ: Ebeveynlerin çocuklara ilkyardım konusunda bilgi düzeyleri yetersiz olup, ailelerin bilgi düzeyini artıracak ilkyardım kursları yaygınlaştırılmalıdır.

Anahtar Kelimeler: Ebeveyn, ilkyardım, çocuk, bilgi düzeyi


Evaluation of High Sociocultural Level Families About Knowledge in Childhood Emergencies

Öznur Küçük1, Suat Biçer1, Tuba Giray1, Defne Çöl1, Gülay Çiler Erdağ1, Çiğdem Kaspar2, Ayça Vitrinel1
1Yeditepe University, Faculty Of Medicine, Department Of Child Health And Diseases
2Yeditepe University, Faculty Of Medicine, Department Medical Statistics And Information

OBJECTIVE: This study aims to evaluate parental knowledge of first aid procedures on children.
METHODS: We enrolled 312 well educated parents with a good socioeconomic status. Parents were asked to fill in a questionnaire which tested knowledge of first aid regarding fever, trauma, poisoning, burns, dehydration, respiratory distress, convulsion and bites. Each question was placed into one of the two categories as either medical and surgical, and differences in accuracy between the two categories were contrasted. Additionally, every question was also placed into groups, as medical emergencies, environmental emergencies and traumatic emergencies then, answers were documented and were evaluated according to the responses.
RESULTS: There was no statistically significant difference between correct responses to medical and surgical questions (p > 0.05). However, there was a statistical significance when the questions were separated into groups as medical, environmental and traumatic emergencies (p < 0.05). Questions about traumatic emergencies were answered less accurately when compared to both other groups. There was also a statistically significant difference (p < 0.05) in accurate responses when the questions were grouped according to content; fever, respiratory, gastrointestinal, neurological, burns, bleeding, injuries, poisoning and bites. Responses about first aid in neurological and poisoning emergencies were less accurate.
CONCLUSION: Parental knowledge of first aid procedures in children is insufficient. Education programmes should be made by healthcare provider in all fields.

Keywords: Child, first aid, knowledge level, parents


Öznur Küçük, Suat Biçer, Tuba Giray, Defne Çöl, Gülay Çiler Erdağ, Çiğdem Kaspar, Ayça Vitrinel. Evaluation of High Sociocultural Level Families About Knowledge in Childhood Emergencies. . 2014; 1(2): 73-79

Sorumlu Yazar: Öznur Küçük, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar