. 2019; 6(3): 0-0

Bir üçüncü basamak hastanede yatan adli nitelikli çocuk hastaların değerlendirilmesi

Muhammet Furkan Korkmaz, Muharrem Bostancı, Murat Tutanç
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği, Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Bursa, Turkiye

GİRİŞ ve AMAÇ: Bu çalışmada pediatrik adli olguların epidemiyolojik ve klinik özellikleri değerlendirilerek literatüre ve koruyucu sağlık hizmetlerine katkı sağlamak amaçlanmıştır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Yatış kararı alınarak pediatri kliniklerimizde takip edilen 18 yaş altı 1406 adli vaka geriye dönük olarak incelenmiştir. Olguların yaş, cinsiyet, başvuru nedenleri, başvuru zamanları, hastanede yatış süreleri, yoğun bakım ihtiyacı varlığı ve ölüm oranları değerlendirilmiştir.
BULGULAR: Olguların yaş ortalaması 5,55±5,11 yıl olup bunların %52.6’sı erkekti (n=739). Olgular vaka tiplerine göre değerlendirildiğinde en fazla zehirlenme vakalarının (n: 852, %60,6) görüldüğü saptandı, bunu %21,9 ile travmalar ve %11,4 ile özkıyım girişimleri izledi. Hastalar yaş gruplarına ayrılarak incelendiğinde başvuruların en sık 0-4 yaş grubu (%60,7) çocuklarda meydana geldiği saptanmıştır. Başvuruların en sık yaz aylarında (n: 454, %32,3) olduğu gözlendi. Olguların %9.5’inde yoğun bakım ihtiyacı saptanırken ölüm oranı %0,12 olarak kaybedildi.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Zehirlenmeler ve diğer yaralanmalar önlenebilir ölüm nedenlerinin başında yer almaktadır. Çocuklar için dış ortam ve evde güvenli bir çevre oluşturulması yaralanma kontrolünde en etkin yaklaşımdır.

Anahtar Kelimeler: Adli vakalar, acil servis, çocuk


An evaluation of the hospitalized pediatric forensic cases at a tertiary hospital

Muhammet Furkan Korkmaz, Muharrem Bostancı, Murat Tutanç
Department of Pediatrics, Yüksek İhtisas Traning and Research Hospital, Bursa, Turkey

INTRODUCTION: It was aimed to determine the epidemiological and clinical characteristics of pediatric forensic cases to contribute to the literature and to preventive health care services.
METHODS: A total of 1406 pediatric forensic cases hospitalized in our pediatric clinics below the age of 18 years were reviewed retrospectively (January 2016 - January 2018). Demographic data including age, gender, reasons for referral, time of presentation, hospitalization period, need for intensive care and mortality rates were determined.
RESULTS: The mean age was 5,55±5,11 years and %52.6 (n=739) of the patients were male. The distribution of cases revealed that intoxication cases took the first place (n: 852, 60.6%) followed by traumas (21.9%), and suicide attempts (%11.4). When forensic events were evaluated according to age groups it was determined that 60.7% of intoxication cases were under 5 years-old. The patients were mostly admitted in the summer months (n=454, 32.3%). 9.5% of the patients were required hospitalization in the intensive care unit, and the mortality rate was 0.12%.
DISCUSSION AND CONCLUSION: Intoxication cases and accidents are the leading causes of preventable health problems in our country as in the whole world. Creating a safe indoor and outside environment for children is the most effective approach to injury prevention.

Keywords: Forensic cases, emergency department, children


Muhammet Furkan Korkmaz, Muharrem Bostancı, Murat Tutanç. An evaluation of the hospitalized pediatric forensic cases at a tertiary hospital. . 2019; 6(3): 0-0

Sorumlu Yazar: Muhammet Furkan Korkmaz, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar