. 2016; 3(3): 135-139

Savaş ve çocuk; Suriye iç savaşının sınırdan 750 km uzaktaki bir Çocuk Acil Servisine etkisi

Sinan Oğuz, Nilden Tuygun, Emine Polat, Halise Akça, Can Demir Karacan
Dr. Sami Ulus Kadın Doğum, Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Eğitim Araştırma Hastanesi, Çocuk Acil Kliniği, Ankara

GİRİŞ ve AMAÇ: Savaşlar telafisi mümkün olmayan yıkımlara neden olmaktadır. Bu yıkımın etkisi, gereksinimleri için erişkinlere ihtiyaç duyan çocuklar için daha belirgindir. Temiz su ve gıdaya ulaşamama, sağlık bakımı ve koruyucu sağlık hizmetlerinin aksaması, zorunlu göçler ve ebeveyn kayıpları dolaylı olarak çocukları olumsuz etkiler. Bu çalışmada Suriye’de yaşanan iç çatışmalar nedeni ile yaşanan mülteci akımının, çatışmalardan 750 km uzaktaki bir çocuk acil servisine olan yansımalarını incelemek amaçlanmıştır.

YÖNTEM ve GEREÇLER: 2014 yılında çocuk acil servisine başvuran 233 Suriye vatandaşı olgunun demografik ve klinik özellikleri hastane bilgi işletim sitemi taranarak geriye dönük olarak incelenmiştir.

BULGULAR: Olguların 102’si (%44) kız, 131’i (%56) erkek olup yaş ortancası 1,66 yıl (1 gün-17,9 yıl) olarak saptandı. Başvuruların büyük çoğunluğunu solunum ve gastrointestinal sistem yakınmaları oluştururken, olguların %65’i enfeksiyon hastalığı tanısı almıştı. Başvuru sayılarının yıl içerisinde giderek arttığı, akşam saatlerinde de daha sık olduğu saptandı. Olguların beşte birinin 112 Ambulans Servisi ile acil servisimize getirildiği görüldü. Seksensekiz (%38) olgunun tedavisi acil servis gözlem odası veya yataklı servislerde tamamlanmıştı. Kayıtlarda olguların önemli bir kısmında iletişim sorunları yaşandığı görüldü.

TARTIŞMA ve SONUÇ: Enfeksiyon hastalıkları, zehirlenme ve yabancı cisim yutma tanılarının sıklığı, barınma ve besleme sorunlarına ve koruyucu sağlık hizmetlerindeki yetersizlikler ile ilişkili olabilir. Yakın zamanda çatışmaların durmayacağı öngörüldüğünde, ileriki dönemlerde daha fazla mültecinin Türk sağlık hizmetlerinden faydalanmak isteyebileceği ve bu konuda çalışmalar yapılması gerekliliği düşünülebilir.

Anahtar Kelimeler: Çocuk, Mülteci, Suriye sivil savaşı, Çocuk acil, Enfeksiyon


War and Children; Effect of Syria civil war on a Pediatric Emergency Department, 750 km away from the border

Sinan Oğuz, Nilden Tuygun, Emine Polat, Halise Akça, Can Demir Karacan
Dr. Sami Ulus Maternity And Child Health And Diseases Training And Research Hospital, Pediatric Emergency Department, Ankara

INTRODUCTION: Wars cause decompansated irreversible damages. Lack of access to clean water and food, the disruption of health care and preventive health services, forced migration and bereavement of parents indirectly and adversely affects children. In this study, we aimed to investigate the effects of the refugee migration occurred due to internal conflicts in Syria, on our pediatric emergency department.
METHODS: Demographic and clinical characteristics of 233 Syrian citizens patients were analysed retrospectively by scanning hospital information system in year 2014.

RESULTS: 102 (44%) of the patients were female and 131 (56%) were male and the median age was 1.66 years (1 day-17.9 years). The majority of admission complaints composed of respiratory and gastrointestinal symptoms and 65% of cases received a diagnosis of infectious disease. The number of admissions has increased steadily during the year, it was found to be more frequent in the evening hours. 50 (21,5%) patient were brought to the emergency department by Ambulance. 88 (38%) patients’ treatments were completed in the emergency observation room or inpatient services. Communication problems were seen in a significant number of cases according to the records.

DISCUSSION AND CONCLUSION: The frequency of the diagnoses of infectious diseases, poisoning and foreign body ingestion diagnosis may be associated with housing and nutrition problems and deficiencies in preventive health services. As it seems the conflict will not stop soon, more refugees in the future might want to take the advantages of the Turkish health services and it can be considered the requirement to carry out studies on this subject.

Keywords: Children, Refugee, Syria civil war, Pediatric emergency, Infection


Sinan Oğuz, Nilden Tuygun, Emine Polat, Halise Akça, Can Demir Karacan. War and Children; Effect of Syria civil war on a Pediatric Emergency Department, 750 km away from the border. . 2016; 3(3): 135-139

Sorumlu Yazar: Sinan Oğuz, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar