. 2018; 5(3): 119-123

2017-2018 Mevsimsel Influenza Salgını Klinik Özellikleri: Tek Merkez Deneyimi

Ayşe Gültekingil
Başkent Üniversitesi, Tıp Fakültesi ÇOcuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Ankara

GİRİŞ ve AMAÇ: İnfluenza her yıl kış aylarında morbidite ve mortaliteye sebep olabilen bulaşıcı ciddi bir enfeksiyondur. Bu çalışmada amacımız, 2017-2018 kış sezonunda başvuran influenza vakalarının sıklığını, mevsimsel dağılımını, genel özelliklerini ve hastaneye yatış ve komplikasyona sebep olan risk faktörlerini araştırmaktır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Çalışmamız retrospektif tanımlayıcı bir çalışma olarak planlanmış, 1 Ekim 2017 ile 31 Mart 2018 tarihleri arasında Çocuk Acil Polikliniğine başvuran, şikayetleri ve fizik muayenesi sonucunda Uzman Çocuk Doktoru tarafından influenza testi istenen ve influenza testi pozitif olarak saptanan hastalar dahil edilmiştir. Hastaların klinik özellikleri kaydedilmiş, yatış ve komplikasyonları arttıran risk faktörleri araştırılmıştır.
BULGULAR: Çalışmaya 412 olgu dahil edilmiştir, influenza sıklığı verilen süre içinde acile başvuran hastalarda %2.2 olarak hesaplanmıştır. Vakalar Aralık ayı ortalarında pik yapmış, Ocak ortasına kadar pik devam etmiştir. Hastaların ortalama yaşı 4,6±3,3'tür. %75.7 hastada influenza A saptanmıştır. %18 hastada alt solunum yolu enfeksiyonu (ASYE), %.2,9 hastada miyozit, %10,7 hastada sitopeni saptanmıştır. Hastaların %4,4'ü yatırılarak izlenmiştir. Ortalama yatış süresi 4,44±3,03 gündür. Ateşi olan, antibiyotik kullanan, komplikasyon gelişen ve altta yatan hastalığı olan hastaların istatistiki anlamlı olarak daha fazla yatırıldığı görülmüştür. Oseltamivire başlama süresi arttıkça komplikasyon gelişme sıklığı artmıştır.
TARTIŞMA ve SONUÇ: 2017-2018 mevsimsel influenza salgını, ağırlıkla influenza A'nın sebep olduğu, Aralık ortasından Ocak ortasına kadar yoğun geçen, okul öncesi çocukların sıklıkla etkilendiği bir salgına sebep olmuştur. Altta yatan hastalığı olan hastalar daha sıklıkla yatırılarak izlenmiştir. En sık rastlanılan komplikasyon ASYE olup, oseltamivir tedavisine başlama zamanının uzaması komplikasyon sıklığının artmasına sebep olmuştur. Bu bilgiler ışığında önümüzdeki dönem mevsimsel influenza salgınlarında gerekli önlemlerin alınması yerinde olacaktır.

Anahtar Kelimeler: influenza, çocuk, yatış, alt solunum yolu enfeksiyonu, oseltamivir


Clinical Features of 2017-2018 Seasonal Influenza Infection: Single Center Experience

Ayşe Gültekingil
Başkent University School of Medicine Department of Pediatrics, Ankara

INTRODUCTION: Influenza is a serious infectious disease that cause mortality and morbidity every year. The aim of our study is to describe incidence, seasonal distribution, clinical characteristics of influenza cases in 2017-2018 season and to study risk factors that increase hospital admission and complications.
METHODS: Our study was a retrospective descriptive study, including patients that present to Pediatric Emergency Unit between 1st October 2017 and 31th March 2018, evaluated by a pediatrician and influenza test was ordered that resulted as positive for influenza. Clinical characteristics of the patients were recorded and risk factors for admission and complications were studied.
RESULTS: 412 patients were enrolled for the study, influenza incidence was %2.2 in patients presenting to Pediatric Emergency Unit the study period. Influenza cases increased between mid December and mid January. Mean age of the patients was 4,6±3,3 years old. 75,7% of cases were positive for influenza A. 18% of patients had lower respiratory tract infection, 2,9% had myositis and 10.7% had cytopenia. 4,4 % of patients were admitted. Mean length of stay was 4,44±3,03 days. Patients who has fever, pre-existing medical conditions and who are on antibiotics were admitted significantly more. When time to start oseltamivir treatment increased, risk of developing complications increased significantly.
DISCUSSION AND CONCLUSION: 2017-2018 seasonal influenza outbreak caused especially by influenza A mainly effected preschool children between mid December to mid January. Children with pre-existing medical conditions admitted to hospital commonly. Most common complication was lower respiratory tract infection and time to start oseltamivir treatment increased likelihood of developing complications. Necessary precautions should be taken for next influenza outbreak regarding to present information.

Keywords: Influenza, children, admission, lower respiratory tract infection, oseltamivir


Ayşe Gültekingil. Clinical Features of 2017-2018 Seasonal Influenza Infection: Single Center Experience. . 2018; 5(3): 119-123

Sorumlu Yazar: Ayşe Gültekingil, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar