. 2019; 6(1): 0-0

Çocuk Cerrahisi Servisinde Travma Nedeniyle İzlenen Suriyeli Hastaların Türk Hastalarla Karşılaştırılması

Mustafa Onur Öztan1, Gizem Bolova2, Ali Sayan2, Tunç Özdemir2, Ayşe Berna Anıl3, Ferhan Elmalı4, Gökhan Köylüoğlu1
1İzmir Katip Çelebi Üniversitesi, Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı, İzmir, Türkiye
2Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Çocuk Cerrahisi Kliniği, İzmir, Türkiye
3İzmir Katip Çelebi Üniversitesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Çocuk Yoğun Bakım Bilim Dalı, İzmir, Türkiye
4İzmir Katip Çelebi Üniversitesi, Biyoistatistik Anabilim Dalı, İzmir, Türkiye

GİRİŞ ve AMAÇ: Son yıllarda Türkiye, iç savaş nedeniyle Suriye'den gelen birçok göçmenin yerleşim yeri olmuştur. Çalışmamızın amacı, üçüncü basamak kliniğimize başvuran göçmen uyruklu hastalardaki travmaların epidemiyolojik özelliklerini tanımlamak ve Türk çocuklarıyla karşılaştırmaktır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Çalışma, Aralık 2013 ile Aralık 2017 tarihleri arasında retrospektif olarak yapıldı. Travmanın epidemiyolojisine göre Suriye'den göç edenler yerel nüfusla karşılaştırıldı. Yaş, cinsiyet, travma mekanizması, travma tipi, ilk sevk merkezi, transfer durumu, etkilenen vücut bölgesi, etkilenen organ, yaralanma ciddiyet skoru, yoğun bakım ünitesi ve çocuk cerrahisi kliniğine yatırılma oran ve süreleri, mekanik ventilasyon ve operasyon gereksinimi ile klinik gidiş hakkında veriler toplandı.
BULGULAR: Çalışmaya 415 Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ve 46 Suriyeli göçmen dahil edildi. Yaş ortancası benzerdi (8 ve 9; sırasıyla) (p=0.815) ancak Suriyeli grupta daha fazla erkek vardı (% 65.3 ve %80.4; sırasıyla) (p=0.025). Travma nedenleri, travma tipi, transfer durumu, etkilenen vücut bölgesi, mekanik ventilasyon ihtiyacı ve operasyon grupları ve taburculuk durumu gruplar arasında benzerdi. Suriyeli hastalarda daha fazla akciğer travması tespit edildi (% 21.7 ve % 9.6; sırasıyla) (p=0.018). Yoğun bakım ünitesine yatış oranı Suriyeli hastalarda daha yüksekti (p<0.05). Hastanede kalış süresi ve yaralanma ciddiyeti skoru değerleri gruplar arasında benzerdi (p> 0.05).
TARTIŞMA ve SONUÇ: Bulgularımız göçmen uyruklu çocuklardaki travmaların yerel çocuklarla benzer olduğunu göstermektedir. Göçmen uyruklu çocuklarda yoğun bakım ünitesinde yatış oranının daha yüksek olmasının, bu gruptaki yüksek akciğer travma oranına bağlı olduğunu ve tüm mağdurların yüksekten düşme veya bir aracın çarpması gibi yüksek bir enerji travmasına sahip olmaları nedeniyle olduğunu düşünüyoruz. Bu çocuklar için önleyici tedbirlerin alınmasını ve ailelerin çocuklarının gözetimine dikkat etmeleri üzerine eğitilmesini öneriyoruz.

Anahtar Kelimeler: Çocuk, Travma, Göçmen, Suriye


Comparison of Syrian and Turkish Patients with Trauma Who Hospitalized in the Pediatric Surgery Department

Mustafa Onur Öztan1, Gizem Bolova2, Ali Sayan2, Tunç Özdemir2, Ayşe Berna Anıl3, Ferhan Elmalı4, Gökhan Köylüoğlu1
1Department of Pediatric Surgery, Izmir Katip Celebi University, Izmir, Turkey
2Tepecik Training and Research Hospital, University of Health Sciences, Pediatric Surgery Clinic, Izmir, Turkey
3Department of Pediatric Intensive Care, Izmir Katip Celebi University, Izmir, Turkey
4Izmir Katip Celebi University, Department of Biostatistics, Izmir, Turkey

INTRODUCTION: In recent years Turkey has become a destination for many migrants from Syria due to the civil war. The objective of our study was to describe the epidemiological characteristics of injuries among immigrant children admitted to our tertiary clinic and compare them with Turkish children.
METHODS: This retrospective study was conducted between December 2013 and December 2017. Migrants from Syria were compared to the local population according to the epidemiology of the trauma. Data about age, gender, trauma mechanism, trauma type, first referral center, transfer status, affected body region, affected organ, injury severity score, hospitalization in intensive care unit and pediatric surgery clinic, need for mechanical ventilation and operation, clinical course was noted..
RESULTS: 415 Turkish citizens and 46 Syrian migrants were enrolled. The median age was similar (8 and 9; respectively) (p=0.815) but there were more boys among the immigrants (65.3% and 80.4%; respectively) (p=0.025. The causes of trauma, type of trauma, transfer status, affected body region, needs for mechanical ventilation, needs for operation and discharge status were similar between the groups. Migrant patients have more lung trauma than Turkish patients (21.7% and 9.6%; respectively) (p=0.018). Hospitalization ratio in intensive care unit were higher among Syrian children (p<0.05). Length of stay in the hospital and injury severity scores did not differ between the groups (p>0.05).
DISCUSSION AND CONCLUSION: The findings suggest that injuries among migrants are similar to local children. We suppose that the higher prevalence of hospitalization in intensive care unit is due to have much more lung injury and high energy trauma mechanisms such as fall from heights or hit by a vehicle. For these children, we recommended taking preventive measures and educating parents on the care of their children.

Keywords: Children, Trauma, Immigrant, Syria


Mustafa Onur Öztan, Gizem Bolova, Ali Sayan, Tunç Özdemir, Ayşe Berna Anıl, Ferhan Elmalı, Gökhan Köylüoğlu. Comparison of Syrian and Turkish Patients with Trauma Who Hospitalized in the Pediatric Surgery Department. . 2019; 6(1): 0-0

Sorumlu Yazar: Mustafa Onur Öztan, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar