. 2019; 6(3): 0-0

Adolesan gebede başlangıçta hipertansiyonu olmadan eklampsi ile ilişkili posterior reversible lökoensefalopati sendromu (PRES)

Gulsum Uysal1, Nefise Tanridan Okcu1, Emine Kucukbingoz1, Cagatay Kucukbingoz2, Esra Saygili Yilmaz1
1Kadın Hastalıkları Ve Doğum Bölümü, Adana Şehir Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Adana, Türkiye
2Anestezi Ve Reanimasyon Bölümü, Adana Şehir Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Adana, Türkiye

Amaç: Acil servise tonik-klonik nöbetle başvuran ve hipertansiyon öyküsü olmayan Posterior Reversible Ensefalopati Sendromu (PRES) ve eklampsi gelişen, 16 yaşında Suriyeli 30 haftalık primigravid adolesan gebeyi sunmaktır.
Olgu: Hasta tonik klonik nöbet ile acil servise getirildi. İlk değerlendirilme sonrasında 30 haftalık tek canlı gebeliği oldugu doğrulandı. Geliş tansiyon değeri 110/70 mmHg olarak değerlendirildi. Nörolojik görüntüleme için Difüzyon Ağırlıklı Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG) yapıldı ve PRES ile uyumlu bulgular rapor edildi. İdrarda 3+ proteinüri saptanması ve hastanın ajitasyonunun devam etmesi üzerine PRES+eklampsi öntanısıyla acil sezaryen ile gebelik sonlandırıldı, yoğunbakıma transfer edildi. Hastanın yoğun bakım ve servis takipleri sırasında bilinci düzeldi, beyin görüntüleme ve laboratuvar testleri normale döndü, şifa ile taburcu edildi.
Sonuç ve yorum: PRES sendromu preeklampsi ve eklampsi ile eşlik edebilir. Ancak özellikle adolesan gebelerde preeklampsi veya eklampsiye her zaman yüksek tansiyon eşlik etmeyebilir Bu hastalarda detaylı beyin görüntüleme ile PRES bulguları elde edilebilir. PRES altta yatan patolojinin uygun tedavisi ile tamamen geri döndürülebilir.

Anahtar Kelimeler: Adolesan gebelik, Eklampsi, Posterior Reversible Ensefalopati Sendromu, Konvülzyon,


Posterior reversible leukoencephalopathy syndrome (PRES) associated with eclampsia in an adolescent pregnancy without hypertension at admission.

Gulsum Uysal1, Nefise Tanridan Okcu1, Emine Kucukbingoz1, Cagatay Kucukbingoz2, Esra Saygili Yilmaz1
1Department Of Obstetrics And Gynecology, Adana City Education And Research Hospital, Adana, Turkey.
2Department Of Anesthesia And Reanimation, Adana City Education And Research Hospital, Adana, Turkey.

Objective: To report a 16-year-old Syrian 30-week primigravid patient who admitted to emergency room with tonic-clonic seizures and developped PRES and eclampsia without high blood pressure.
Case report: Diffusion Weighted Magnetic Resonance Imaging (MRI) for neuroimaging was performed and reported PRES. Proteinuria 3+ was evidenced on catheterized specimen in urine. An emergency cesarean section was immediately performed with preliminary diagnosis of eclampsia with PRES. The patient was kept in intensive care unit and received appropriate medicine, after which her level of consciousness improved, all neuroimaging examinations and laboratory tests returned normal.
Conclusion: PRES syndrome may be associated with pre-eclampsia or eclampsia. High blood pressure is not always required in pre-eclampsia or eclampsia especially in adolecent pregnants. PRES can be reversible with appropriate treatment of underlying cause.

Keywords: Adolescent pregnancy, Eclampsia, Posterior Revesible Leukoencephalopathy Syndrome, Seizures


Gulsum Uysal, Nefise Tanridan Okcu, Emine Kucukbingoz, Cagatay Kucukbingoz, Esra Saygili Yilmaz. Posterior reversible leukoencephalopathy syndrome (PRES) associated with eclampsia in an adolescent pregnancy without hypertension at admission.. . 2019; 6(3): 0-0

Sorumlu Yazar: Gulsum Uysal, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar