. 2019; 6(2): 109-112

Çocuklar İçin Potansiyel ve Doğal Siyanür Zehiri; Kayısı Çekirdeği

Osman Yeşilbaş1, Hanife Gül Balkı2, Merve Bayrak3, Nazan Ülgen Tekerek1
1Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Van Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Çocuk Yoğun Bakım Ünitesi, Van, Türkiye
2Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Van, Türkiye
3Bahçesaray İlçe Devlet Hastanesi, Acil Servis, Van, Türkiye

Kayısı çekirdekleri amigdalin olarak adlandırılan önemli miktarda siyanür glikozidleri içermektedirler. Türkiyede, çocuklardaki siyanür zehirlenmesinin çoğunluğu kayısı çekirdeği yeme ile ilişkilidir. Bu makalede, miktarı bilinmeyen taze kayısı çekirdeğini yedikten sonra kusma ve bilinç kaybı ile ortaya çıkan iki çocuk siyanür zehirlenmesi olgusu sunulmuştur. İki hasta da destekleyici tedavi ile siyanür antidotu gerekmeden şifa ile taburcu edilmiştir. Kayısı çekirdeğinin siyanür içerdiği ve yenilmemesi gerektiği konusunda vatandaşlar ve sağlık çalışanları arasında farkındalık oluşturmak amacı ile bu iki olgu sunulmuştur. Ani bilinç kaybı, anyon açıklı metabolik asidoz ve laktik asidoz tablosunda başvuran çocuk ve erişkin hastalarda siyanür zehirlenmesi akılda tutulmalı ve kayısı çekirdeği yeme öyküsü araştırılmalıdır.

Anahtar Kelimeler: çocuk, kayısı çekirdeği, siyanür zehirlenmesi


Potential and Natural Cyanide Poison for Children; Apricot Seed

Osman Yeşilbaş1, Hanife Gül Balkı2, Merve Bayrak3, Nazan Ülgen Tekerek1
1University Of Health Sciences, Van Training And Research Hospital, Pediatric Intensive Care Unit, Van, Turkey
2University of Health Sciences, Van Training and Research Hospital, Pediatrics, Van, Turkey
3Bahçesaray District State Hospital, Emergency Service, Van, Turkey

Apricot seeds contain significant cyanogenic glycosides are known as amygdaline. In Turkey, most cases of cyanide intoxication in children are related to ingestion of apricot seeds. In this manuscript, we present two pediatric cases of cyanide intoxication have emerged with vomiting and loss of consciousness after ingestion of unknown amount of fresh apricot seeds. Two patients were discharged with cure after supportive treatment without the need of spesific cyanide antidote. Our two case reports aim to raise awareness among citizens and health workers that apricot seeds contain cyanide and should not be eaten. Cyanide poisoning should be kept in mind in differential diagnosis of sudden loss of consciousness, high anion gap metabolic acidosis and lactic acidosis. Apricot seeds eating story should be investigated in these clinical situations.

Keywords: apricot seed, child, cyanide intoxication


Osman Yeşilbaş, Hanife Gül Balkı, Merve Bayrak, Nazan Ülgen Tekerek. Potential and Natural Cyanide Poison for Children; Apricot Seed. . 2019; 6(2): 109-112

Sorumlu Yazar: Osman Yeşilbaş, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar