. 2016; 3(3): 131-134

Pediatrik Yoğun Bakımda Yatan Hastalarda Toraks Patolojilerinin Tanısında Akciğer Grafisi ve Bilgisayarlı Toraks Tomografisi'nin Karşılaştırılması

Özlem Saraç Sandal, Gökhan Ceylan, Ferhat Sarı, Rana İşgüder, İlker Devrim, Hasan Ağın
Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İzmir

GİRİŞ ve AMAÇ: Pediatrik yoğun bakımda akciğer hastalıklarının tanısı için genellikle tek başına akciğer grafisi yeterlidir. Ancak ön tanıda şüphe olması halinde ya da mevcut patolojinin daha ayrıntılı görüntülenmesi amacıyla toraks bilgisayarlı tomografi(BT)'ye de başvurulabilmektedir. Çalışmamızda geriye dönük olarak çekilen toraks BT 'lerin tanı koyma ve tedaviyi yönlendirme açısından sağladığı ek faydalar ve çekilen BT lerin ne kadarının gerçekten gerekli olduğu araştırılmıştır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Pediatrik yoğun bakım servisimize 01.01.2013-01.01.2015 tarihleri arasında yatan ve toraks BT çekilen tüm olgular hastane bilgi işlem sistemi kullanılarak değerlendirildi. BT ve akciğer grafisi ile konulan tanıların arasında fark olup olmadığı Mc Nemar testi ile; bu iki tetkik yöntemi arasındaki uyum ise Kappa analizi ile değerlendirildi. İstatistiksel analizler için SPSS 22.0 programı kullanıldı ve p<0.05 düzeyi anlamlı kabul edildi.
BULGULAR: Çalışmamıza dahil edilen 54 olguda tanıları öngörme açısından akciğer grafisi ile toraks BT arasında fark olmadığı (p: 0.518); iki test arasında uyumun iyi derecede olduğu (kappa: 0.632) ve bu uyumun istatiksel olarak önemli olduğu tespit edildi (p<0.001). Olguların %57’inde bilgisayarlı tomografinin tedaviyi değiştirme ve yönlendirmede etkisi saptanmadı. Ayrıca %74’ ünde tanı klinik bulgular ve akciğer grafisi ile konulabildi.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Akciğer grafisi ile pek çok hastada doğru tanı konulabilmiş ve tedavi uygun şekilde yönlendirilebilmiştir. Ayrıca istatistiksel olarak da iki tetkik arasında uyum yüksek bulunmuştur. Bu nedenlerle BT, özellikle çocuk hastalarda yan etkileri de göz önünde bulundurulduğunda iyi düşünülerek başvurulması gereken bir tetkikdir. Ancak yinede tanının şüpheli olduğu veya tedaviye cevap vermeyen seçili olgularda teknik üstünlükleri nedeniyle toraks BT'nin öneminin göz ardı edilemeyeceği bir gerçektir.

Anahtar Kelimeler: toraks BT, akciğer grafisi, pediatrik yoğun bakım, akciğer patolojileri, endikasyon


Comparison of Computed Thorax Tomography and Chest X-rays for the diagnosis of thoracic pathology in PICU

Özlem Saraç Sandal, Gökhan Ceylan, Ferhat Sarı, Rana İşgüder, İlker Devrim, Hasan Ağın
Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hospital, İzmir

INTRODUCTION: Chest radiography is usually sufficient for the diagnosis of lung diseases in pediatric intensive care unit.but if there is suspucion for the diagnosis, thorax CT can be referred.In this case it is aimed to determine if chest CT provides more information,diagnosis and treatment changes when it is compared with chest radiography and the necessary of thorax CT is discussed.
METHODS: all the patients between the dates 01.01.2013-01.01.2015 which was underwent chest CT were assessed using hospital data processing system. Whether the difference between CT and chest X-ray diagnosis was assesed with Mc Nemar test and the concordance between the two study methods was displayed by Kappa analysis. SPSS 22.0 software was used for statistical analysis and p <0.05 was considered significant
RESULTS: In terms of predicting diagnosis in 54 patients who were included in our study there was no difference between chest CT and chest radiograph (p = 0.518); The concordance between the two tests is a good degree of agreement (kappa: 0.632), and it was found that this concordance is statistically significant (p <0.001). CT provided no addiotional information or guidance for changing the treatment of thorax patology in %57 of patient. It also could be diagnosed with clinical findings and chest X-ray in %74 of patient.
DISCUSSION AND CONCLUSION: In many patients correct diagnosis and treatment with chest X-ray could be routed appropriately.Also statistically high correlation was found between the two tests.
For this reason, thorax CT is the diagnostic approach which should be chosen meticulously with regarding its sideffects especially in childhood. However importance of thorax CT is not negligible either in the cases which are nonresponsive to the treatment or the diagnosis is suspicious.

Keywords: thorax CT, chest radiography, pediatric intensive care, pulmonary pathology, indication


Özlem Saraç Sandal, Gökhan Ceylan, Ferhat Sarı, Rana İşgüder, İlker Devrim, Hasan Ağın. Comparison of Computed Thorax Tomography and Chest X-rays for the diagnosis of thoracic pathology in PICU. . 2016; 3(3): 131-134

Sorumlu Yazar: Özlem Saraç Sandal, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar