. 2022; 0: 0-0 | DOI: 10.4274/cayd.galenos.2021.24865  

Çocuklarda Akut Ataksi Etiyolojisi: Tek Merkez Deneyimi

Tanju Çelik1, Müge Baykan2, Ünsal Yılmaz3
1Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları Ve Cerrahisi Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Pediyatrik Palyatif Bakım Merkezi, İzmir, Türkiye
2Özel Ankara Güven Hastanesi
3Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları Ve Cerrahisi Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Çocuk Nörolojisi Bölümü, İzmir, Türkiye

GİRİŞ ve AMAÇ: Giriş: Akut ataksi daha çok hafif seyirli ve kendiliğinden düzelen bozukluklara bağlı olmakla birlikte hayatı tehdit eden ciddi nedenlere bağlı da olabilir. Bununla birlikte özellikle gelişmekte olan ülkelerde ataksi etiyolojisine yönelik çalışmalar sınırlıdır. Bu çalışmada akut ataksi nedeniyle başvuran çocuklarda etiyolojinin belirlenmesi amaçlandı.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Yöntemler: Eylül 2012-Eylül 2017 tarihleri arasında akut ataksi ön tanısı ile başvuran hastaların dosyaları geriye dönük olarak incelendi. Hastaların son tanıları ile demografik, klinik, laboratuvar ve görüntüleme sonuçları kaydedildi.
BULGULAR: Bulgular: Çalışmaya toplam 97 hasta dahil edildi. Hastaların %56,7’si (n=55) erkekti. Başvuru yaşı ortalama 6,7 (± 4,2) yıl idi. Ataksi etiyolojisi açısından incelendiklerinde 97 hastanın 58’i (%59,8) akut postenfeksiyöz serebellar ataksi, 14’ü (%14,4) akut dissemine ensefalomiyelit (ADEM) tanısı aldı. Ensefalit, migren, Miller Fisher sendromu, epilepsi, travma daha az görülen etiyolojik neden olarak saptanırken altı hastada (%6,2) psikojenik ataksi saptandı. Akut postenfeksiyöz ataksi hastalarında yaşın daha küçük, ataksi öncesi enfeksiyon ve ilaç kullanım öyküsünün daha fazla, manyetik rezonans görüntüleme anormalliğinin ise daha az olduğu görüldü.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Sonuç: Çocuklarda akut ataksinin en sık görülen nedeni akut postenfeksiyöz serebellar ataksidir. Bunun yanında ADEM, MS, Miller Fisher sendromu, ensefalit, travma gibi mortalite ve morbiditesi yüksek hastalıkların da ilk belirtisi ataksi olabilir.

Anahtar Kelimeler: Akut ataksi, çocuk, postenfeksiyöz serebellar ataksi


Etiology of Acute Ataxia in Children: A Single Center Experience

Tanju Çelik1, Müge Baykan2, Ünsal Yılmaz3
1Private Ankara Güven Hospital, Clinic of Child Health and Diseases, Ankara, Turkey
2University of Health Sciences Turkey, Dr. Behçet Uz Children’s Education and Research Hospital, Clinic of Pediatric Palliative, İzmir, Turkey
3University of Health Sciences Turkey, Dr. Behçet Uz Children’s Education and Research Hospital, Clinic of Pediatric Neurology, İzmir, Turkey

INTRODUCTION: Introduction: Acute ataxia often develops due to mild and selflimiting disorders, but can also result from serious life-threatening disorders. However, limited data are available on its etiology, especially in developing countries. In this study, it was aimed to determine the etiology in children presenting with acute ataxia.
METHODS: Methods: The charts of patients who presented with acute ataxia between September 2012 and September 2017 were retrospectively analyzed. The final diagnosis, demographic, clinical, laboratory and imaging results of the patients were recorded.
RESULTS: Results: A total of 97 patients were included in the study. Of the patients 56.7% (n=55) were male. The average age was 6.7 (± 4.2) years. By etiology, 58 (59.8%) of 97 patients were diagnosed with acute postinfectious cerebellar ataxia and 14 (14.4%) acute disseminated encephalomyelitis (ADEM). Encephalitis, migraine, Miller Fisher syndrome, epilepsy, and trauma were found to be less common etiological causes, while psychogenic ataxia was found in six patients (6.2%). When compared to other patients, the age was younger, the history of pre-ataxia infection and drug use was higher, and the magnetic resonance imaging abnormality was less in patients with acute postinfectious cerebellar ataxia.
DISCUSSION AND CONCLUSION: Conclusion: The most common cause of acute ataxia in children is acute postinfectious cerebellar ataxia. Ataxia may also be the first sign of disorders with high mortality and morbidity such as encephalitis, ADEM, MS, Miller Fisher syndrome, trauma.

Keywords: Acute ataxia, child, postinfectious cerebellar ataxia


Tanju Çelik, Müge Baykan, Ünsal Yılmaz. Etiology of Acute Ataxia in Children: A Single Center Experience. . 2022; 0: 0-0

Sorumlu Yazar: Tanju Çelik, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar