. 2015; 2(3): 121-126 | DOI: 10.5505/cayb.2015.18480  

Elektrik yaralanması nedeniyle acil servise getirilen çocuklarda klinik sonucu etkileyen faktörler

Sinan Oğuz1, Nilden Tuygun1, Halise Akça1, Emine Polat2, Can Demir Karacan1
1Dr. Sami Ulus Kadın Doğum, Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Çocuk Acil Kliniği, Ankara, Türkiye
2Dr. Sami Ulus Kadın Doğum, Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Pediatri Kliniği, Ankara, Türkiye

GİRİŞ ve AMAÇ: Çocuklarda elektrik yaralanmaları en sık ev kazaları sonucu olmaktadır. Bu çalışmanın amacı elektrik yaralanma ile başvuran olguların klinik ve demografik özelliklerinin belirlenmesinin olgu yönetimi ve alınacak önlemler açısından önemini vurgulamaktır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Ağustos 2005-Ağustos 2015 tarihleri arasında elektrik çarpması sonrası Çocuk Acil Kliniğine getirilen 58 çocuk çalışmaya alınmıştır. Olgular beş yaş altı ve üstü olarak iki gruba ayrılmıştır. Cinsiyet, elektrik kaynağı ve voltajı, olay yeri ve hastaların izlem yeri ile gruplar arasındaki ilişki incelenmiştir.
BULGULAR: Olguların yaş ortancası 3,9 yıl (9 ay-15,3 yıl) ve 30’unun (%51,7) kız olduğu görülmüştür. Beş yaş altında prizlere (%73), beş yaş üstünde elektrikli ev aletlerine (%42,9) bağlı yaralanmaların sık olduğu görülmüştür. Dört olguda 1000 IU/L’in üzerinde kreatinin kinaz saptanmış olup hiçbir olguda renal hasar gelişmemiştir. Yedi olguda yumuşak doku travması, iki olguda EKG anormalliği, bir olguda derin yanık saptanmıştır.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Çocuklarda elektrik çarpmalarına bağlı yaralanmaların büyük çoğunluğu düşük voltajlı ve ev kazaları sonucu olmaktadır. Beş yaş altı çocuklar için prizlerin, ergenler için ise elektrikli ev aletlerin elektrik çarpmaları için önemli kaynaklar olduğu görülmüştür.

Anahtar Kelimeler: Elektrik yaralanmaları, çocuk, çocuk acil, travma, ev kazaları


Factors influencing clinical outcomes in children admitted to the emergency department with electrical injuries

Sinan Oğuz1, Nilden Tuygun1, Halise Akça1, Emine Polat2, Can Demir Karacan1
1Dr. Sami Ulus Obstetrics, Child Health And Diseases Training And Research Hospital, Pediatric Emergency Department, Ankara, Turkey
2Dr. Sami Ulus Obstetrics, Child Health And Diseases Training And Research Hospital, Ankara, Turkey

INTRODUCTION: Electrical injuries in children are mostly due to the household accidents. The aim of this study was to determine the clinical and demographic characteristics of patients admitted with electrical injury in terms of emphasizing the importance of taking measures and case management.
METHODS: Fifty eight children, admitted to our Pediatric Emergency Department after an electrical injury between August 2005 and August 2015 were included in the study. The patients were divided into two groups according to their ages. The relationship between the groups and gender, electrical source and voltage, venue and observation place were evaluated.
RESULTS: The median age of the patients was 3,9 years (9 months-15.3 years), 30 (51.7%) of the patients were girl. Under five years of age plug sockets (73%) and over five years of age electrical devices (42.9%) were found to be the most common causes of the injuries. Four patients had elevated creatinine kinase levels (>1000 U/L) but none of them had renal damages. Seven cases had soft tissue trauma, two cases had ECG abnormalities and one case had a deep burn.
DISCUSSION AND CONCLUSION: The vast majority of electrical injuries in children were due to low voltage and household accidents. The plug sockets for children under the five years of age and household electrical devices for adolescents were found to be important sources of electrical injuries.

Keywords: Electrical injuries, child, pediatric emergency, trauma, household accidents


Sinan Oğuz, Nilden Tuygun, Halise Akça, Emine Polat, Can Demir Karacan. Factors influencing clinical outcomes in children admitted to the emergency department with electrical injuries. . 2015; 2(3): 121-126

Sorumlu Yazar: Sinan Oğuz, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar