. 2016; 3(1): 36-38

Sünnet sırasında uygulanan prilokain anestezisi ile ilişkili methemoglobinemi

Murat Çağlar Erol1, Nuri Alaçakır2, Oğuz Dursun2
1Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı, Antalya
2Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Yoğun Bakım Bilim Dalı, Antalya

Çeşitli eksojen ve endojen nedenlere bağlı olarak hemoglobin yapısında bulunan +2 değerlikli demirin +3 değerlikli hale gelmesi ile methemoglobinemi (MetHb) meydana gelir. MetHb oksijen dissosiasyon eğrisinde sola kaymaya neden olur ve dokulara oksijen bırakılamaz. Çocuk Yoğun Bakım Ünitesine lokal anestezik ile yapılan sünnet sonrası gelişen hipoksemi nedeni ile sevk edilen ve methemoglobinemi tanısı alan iki olgu sunulmuştur. Her iki hastada da intravenöz metilen mavisi tedavisi sonrası sekelsiz klinik düzelme gözlenmiştir. Prilokain yenidoğanlarda ve küçük çocuklarda edinsel methemoglobineminin görece sık sebeplerinden biridir. Günümüzde yaygın olarak ulaşılabilen non-invazif yöntemlerle hastanın methemoglobin düzeyinin belli bir süre izlenmesi bu tür olası ciddi sorunları önleyebilir.

Anahtar Kelimeler: methemoglobinemi, lokal anestezi, prilokain, sünnet


Methemoglobinemia associated with prilocaine anesthesia administered during circumcision

Murat Çağlar Erol1, Nuri Alaçakır2, Oğuz Dursun2
1Department Of Child Health And Diseases, Akdeniz University, Antalya, Turkey
2Department Of Pediatric Intensive Care, Akdeniz University, Antalya, Turkey

Methemoglobinemia (MetHb) occurs when the ferric iron with the valence of +2 contained in hemoglobin becomes +3 ferric iron due to various exogenous and endogenous reasons. MetHb shifts the oxygen dissociation curve to the left, and consequently, oxygen cannot be released to the tissues. In this paper we present two cases who were referred to the Pediatric Intensive Care Unit due to hypoxemia after their circumcisions with local anesthesia, and who were eventually diagnosed with methemoglobinemia. There was clinical recovery without sequelae following intravenous methylene blue treatment in both patients. Prilocaine is one of the relatively frequent causes of acquired methemoglobinemia in infants and young children. Monitoring methemoglobin levels of the patients for a certain period of time using the non-invasive methods widely accessible today may prevent severe problems of this kind.

Keywords: methemoglobinemia, local anesthesia, prilocaine, circumcision


Murat Çağlar Erol, Nuri Alaçakır, Oğuz Dursun. Methemoglobinemia associated with prilocaine anesthesia administered during circumcision. . 2016; 3(1): 36-38

Sorumlu Yazar: Nuri Alaçakır, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar