. 2017; 4(2): 66-71

Çocuk acil servisine ani aksama yakınmasıyla getirilen çocuklarin değerlendirilmesi

Sabiha Şahin
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Acil Bilimdalı

GİRİŞ ve AMAÇ: Aksama çocuklarda yaygın bir acil servise başvuru nedenidir. Normal yürüyüş paternine göre asimetrik bir tarz oluşması şeklinde tanımlanabilir. Ayırıcı tanısında geçici sinovit, travma, enfeksiyon, tümör veya enflamatuvar nedenler, konjenital nöromüsküler hastalıklar veya gelişimsel bozukluklar düşünülmelidir. Bu çalışmada Çocuk Acil Servisi’ne ani gelişen aksama ile başvuran hastaların sonuçlarını değerlendirmeyi ve bulgularımıza göre hastaların tanı ve takip açısından bazı ipuçları elde etmeyi planlayıp, septik veya aseptik nedenlerin erken tanısında laboratuvar değerlerinin faydasını değerlendirmeyi amaçladık.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Son 2 yıllık sürede ani başlayan aksama tanısı olan hastalar geriye dönük olarak değerlendirildi. Kronik hastalık, travma, hematolojik koagülopatisi olanlar ve son bir hafta içinde kasiçi enjeksiyon yapılmış olan hastalar çalışma kapsamına alınmadı. Çalışmaya dahil olan BK (Beyaz Küre),ESR, CRP, düz radyografi ve pelvik ultrasonografi (USG) sonuçlarına göre septik ve aseptik olarak iki gruba ayrıldı.Referans değerleri BK, ESR and CRP için 9000 K/mm3, 20 mm/saat and 0.8 mg/dL, olarak kabul edildi.
BULGULAR: Seksenaltı hastanın BK, ESR ve CRP düzeyleri normaldi, Seksenbir çocuk geçici sinovit, 2’si SUFE ve 3’ü Legg-Calvé-Perthess tanılarını almıştı ve aseptik grup olarak tanımlandı.BK, ESR ve CRP düzeyleri yüksek olan 34 hasta ise septik grup olarak tanımlandı ve septik artrit, osteomiyelit, Juvenil Romatoid Artrit (JRA), Akut Romatizmal Ateş (ARF), Spondylarthritis(SA), Guillian Barre Sendromu (ve Ewing Sarkomu tanılarını almışlardı. Septik ve Aseptik grouplar arasında CRP ve BK düzeyleri açısından anlamlı farklılık vardı. ESR değerleri gruplar arasında anlamlı farklılık görülmedi.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Travmatik olmayan akut aksama Çocuk Acil Servise başvuran çocuklarda yaygın bir problemdir. Geçici Sinovit en yaygın aksama nedenidir. CRP ve BK enfeksiyöz ve malign hastalıkların tanısı için duyarlı ölçümlerdir.

Anahtar Kelimeler: çocuk, aksama, akut.


Analysis of the patients presented with a complaint of acute limping to the pediatric emergency department

Sabiha Şahin
Eskişehir Faculty of Medicine,Pediatric Emergency Department

INTRODUCTION: Limping is a common presenting complaint to the Pediatric Emergency Department (PED) among children. The differential diagnosis for acute limp includes transient synovitis, trauma, infections, neoplasia, and congenital neuromuscular and developmental disorders. We aimed to evaluate the patients presented with acute limp to our PED and to analyze the clinical characteristics of the disease. Also, we aimed to investigate the value of several laboratory parameters in the early identification of septic and aseptic conditions.
METHODS: We retrospectively analyzed children under 18 years old with acute limping who had admitted to our department for a two-year period. Patients with any chronic diseases, any history of trauma, coagulopathy (as documented by blood clotting tests) and any history of intramuscular injections within the previous week were excluded. Patients’ CBC, ESR, CRP levels, plain pelvic radiographs and USG reports were evaluated. Patients were classified as septic or aseptic according to their WBC, CRP and ESR values. Upper limits for WBC, ESR and CRP were accepted as 9000 cells/mm3, 20 mm/h and 0.8 mg/dL, respectively.
RESULTS: The main diagnosis was transient synovitis (TS) in 81. SUFE in 2, Legg-Calvé-Perthes Disease in 3 and all of them(86) had normal WBC, ESR and CRP levels (aseptic group). Thirty four patients with higher ESR, CRP and WBC levels were re-examined at the clinic, septic group (septic arthritis,osteomyelitis), Juvenil Romatoid Arthtritis(JRA),Acute Rheumatic Fever(ARF),Spondylarthritis(SA), Guillian Barre Syndrome and Ewing Sarcoma were diagnosed. There was a significant difference in CRP and WBC levels between septic and aseptic groups but ESR levels did not show a significant difference between the groups.
DISCUSSION AND CONCLUSION: Acute atraumatic limping is a common problem in children presented to the pediatric ED. The Transient Synovitis (TS) is the most common reason of limping, CRP and WBC are the sensitive markers for diagnosis of infectious and malignant diseases

Keywords: child, limping, acute


Sabiha Şahin. Analysis of the patients presented with a complaint of acute limping to the pediatric emergency department. . 2017; 4(2): 66-71

Sorumlu Yazar: Sabiha Şahin, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar