. 2019; 6(1): 0-0

Çocuk yoğun bakım hastalarında ultrasonografi ile yapılan optik sinir kılıf çapı ölçümlerinin diğer kranial görüntüleme yöntemleriyle (kranial bilgisayarlı tomografi ve manyetik rezonans görüntüleme) karşılaştırılması

Burcu Dadı1, Emel Uyar1, Ruslan Asadov2, Feyza İnceköy Girgin1, Gazanfer Ekinci2, Nilüfer Yalındağ Öztürk1
1Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Çocuk Yoğun Bakım Bilim Dalı, İstanbul, Türkiye
2Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Radyoloji Ana Bilim Dalı, İstanbul, Türkiye

GİRİŞ ve AMAÇ: Optik sinir kılıfı çapı (OSKÇ) kafa içi basınç artışı (KİBA) tanısının koyulması için ölçülür. Bilgisayarlı Tomografi (BT) ve Manyetik Rezonans görüntüleme (MRI) KİBA tespiti için sık kullanılır. Son zamanlarda ultrasonografik (US) yaklaşımla yapılan OSKÇ ölçümleri yatak başında kolayca yapılabilmesi ve sık tekrarlanabilir olması nedeniyle alternatif bir yöntem olarak öne çıkmaktadır. Çalışmamızda US ile yatak başında yapılan OSKÇ ölçümlerinin BT ve MRI ile yapılan ölçümlerle uyumu araştırıldı.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Araştırmamız tek merkezli, prospektif bir çalışmadır. Herhangi bir sebeple beyin BT/MRI’ı çekilmiş olup US uygulanabilen tüm 1 ay-18 yaş entübe hastalar, aile onamı alınarak çalışmaya dahil edildi. Tek bir nöroradyolog tarafından ölçülen BT/MRI OSKÇ değerleri ile tek bir araştırmacı tarafından saptanan US değerleri karşılaştırıldı.
BULGULAR: Çalışmamızda toplam 94 ölçüm yapıldı. US ile sağ gözde ortalama OSKÇ 4.56 ± 0.66 cm, sol gözde ise 4.52 ± 0.63 cm idi. BT/MRI ölçümleri ise sağda 4.65 ± 0.72 cm, solda 4.46 ± 0.67 cm idi. Sağ ve sol taraflı US ve BT/MRI ortalama ölçümleri arasında anlamlı fark yoktu (p=0,4). Sağ OSKÇ için BT ve US ölçümleri arasındaki korelasyon katsayısı r=0.448 (p=0.002), sol OSKÇ için ise r=0.448 (p=0.001) olup, BT ve US ölçümlerinde korelasyon her iki göz OSKÇ için lineer artış göstermekte ve aralarında orta derecede korelasyon bulunmaktaydı. Santral görüntüleme ile US arasında geçen sürenin 5 saatin altında olduğu 8 vakada BT/MRI ve US ile yapılan OSKÇ ölçümleri arasındaki korelasyonun arttığı (sağ r=0,774, p=0,024: sol r=0,811, p=0,014) görüldü.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Çalışmamızda entübe yoğun bakım hastalarında US ve BT/MRI OSKÇ ölçümleri uyumlu bulundu. Görüntülemeler arasındaki zaman 5 saatin altında olduğunda uyum daha da artmakta idi. Yoğun bakım ünitelerinde entübe hastalarda KİBA'nın klinik takibinde US ile yapılan seri OSKÇ ölçümlerinin kul-lanılması; non invazif, güvenilir maliyet etkin olabilecek bir yöntemdir.

Anahtar Kelimeler: optik sinir kılıfı çapı ölçümü, bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans görüntüleme, ultrason, çocuk yoğun bakım, kafa içi basınç artışı


Comparison of ultrasound guided optic nerve sheath diameter measurements with other cranial imaging methods (cranial computed tomography and magnetic resonance imaging) in pediatric intensive care patients

Burcu Dadı1, Emel Uyar1, Ruslan Asadov2, Feyza İnceköy Girgin1, Gazanfer Ekinci2, Nilüfer Yalındağ Öztürk1
1Marmara University Pendik Training and Research Hospital, Department of Pediatric Intensive Care, Istanbul, Turkey
2Marmara University Pendik Training and Research Hospital, Department of Radiology, Istanbul, Turkey

INTRODUCTION: Optic nerve sheath diameter (ONSD) measurements aid in diagnosis of increased intracranial pressure (ICP). Computerized Tomography (CT) and Magnetic Resonance Imaging (MRI) are commonly used mo-dalities for detecting ICP. Lately ONSD measurements via ultrasound (US) are getting popular as an al-ternative method due to the ease of performance at the bedside and repeatability. Our study objective was to investigate whether US measurements correlated with CT/MRI counterparts.
METHODS: This was a single-center, prospective study. All intubated patients (1 month-18 years) with a cranial CT/MRI for any indications, who could be scanned ultrasonographically were included after parental con-sent. Optic nerve US was performed by a single investigator. CT/MRI ONSDs were measured by a neuro-radiologist. Data obtained from US and CT/MRI scans were compared.
RESULTS: Total of 94 different measurements were obtained. Mean ONSD in US and CT were 4.56 ± 0.66 cm and 4.65 ± 0.72cm on the right side, whereas mean left ONSD was 4.52 ± 0.63 cm and 4.46 ±0.67 cm re-spectively (p=0.4). Correlation coefficient for right ONSD was r=0.448 (p=0.002) while it was r=0.448 (p=0.001) for left ONSD. Both CT and US measurements showed a linear increase, and the correlation between them was moderate.
A subgroup of 8 patients who had less than 5 hours between their central imaging and US scan showed strong correlation between measurements for both right and left ONSD [r = 0.774, (p =0.024) and r = 0.811 (p = 0.014), respectively].


DISCUSSION AND CONCLUSION: There was a correlation between US and CT/MRI ONSD measurements in our study. The correlation was stronger when the time interval was less than 5 hours between measurements. Our findings suggest that US may be useful, reliable and cost effective method for assessment and clinical follow up of increased ICP in intubated PICU patients.

Keywords: Optic nerve sheath diameter measurement, Computed Tomography, Magnetic Resonance Imaging, ultrasound, pediatric intensive care unit, increased intracranial pressure


Burcu Dadı, Emel Uyar, Ruslan Asadov, Feyza İnceköy Girgin, Gazanfer Ekinci, Nilüfer Yalındağ Öztürk. Comparison of ultrasound guided optic nerve sheath diameter measurements with other cranial imaging methods (cranial computed tomography and magnetic resonance imaging) in pediatric intensive care patients. . 2019; 6(1): 0-0

Sorumlu Yazar: Emel Uyar, Türkiye


ARAÇLAR
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
Google Scholar