. 0; 0: 0-0

Retrospective Evaluation Of Cases Accepted By Inter-Hospital Transfer to The Pediatric Emergency Clinic

Taylan Çelik, Sinan Güzel, Fatih Battal
Çanakkale Onsekiz Mart University Faculty Of Medicine Hospital Department Of Pediatrics,çanakkale, Türkiye

INTRODUCTION: Inter-hospital transport is an important process of pediatric emergency and pediatric intensive care; the patient is transferred to another center with the emergency medical services. Inter-hospital transport can be life-saving for pediatric patients, but the process can logistically be difficult and risky. The actions required to prevent unwanted events during transport depend mostly on the accurate and reliable data obtained. We think that research on the transport of pediatric patients is limited in our country. Our study investigated the characteristics of pediatric patients transferred to our unit by ambulance and the problems during transport.
METHODS: One hundred and eighty-three patients under the age of 18 who were referred to the Pediatric Emergency Service of our hospital, which is a tertiary health center, between June 2017 June 2019 were included in our study.
RESULTS: Fifty-nine percent of the 183 patients included in our study were male. The mean age of the patients was 62.2 ± 39.1 months. Fourty-two percent of the patients were between 1 month and 3 years old. We found that the most frequent transports are in the spring with %42.6 and %50.9 of the transports took place between 16.00-00.00 hours. We found that the most common transported patients were pneumonia with 28.4% and respiratory distress was the most common adverse event during transport with 7.1%.
DISCUSSION AND CONCLUSION: In the transfer of pediatric patients between hospitals, every step, from the training of staff to the equipment in the ambulance, should be planned in detail. We believe that more studies are needed to examine transport protocols for children's emergency medical services, the level of education required by the transport team, the state of the medical device used in the transport process, the patient's pre and posttransport stability, and the safety of the patient during the transport period.

Keywords: Child, ambulances, patient transfer, emergency medical services.


Çocuk Acil Kliniğine Hastanelerarası Transferle Kabul Edilen Olguların Retrospektif Değerlendirilmesi

Taylan Çelik, Sinan Güzel, Fatih Battal
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi,Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Çanakkale, Türkiye

GİRİŞ ve AMAÇ: Hastaneler arası nakil çocuk acil ve çocuk yoğun bakımın önemli bir süreci olup; acil tıp hizmetleri ile hasta gerektiğinde başka bir merkeze nakledilir. Hastaneler arası nakil çocuk hastalar için hayat kurtarıcı olabilir ancak bu süreç lojistik açıdan zor ve risklidir. Nakil sırasında istenmeyen olayları engellemeye yönelik eylemlerimiz çoğunlukla elde edilen doğru ve güvenilir verilere bağlıdır. Literatürde çocuk hastaların hastaneler arası nakli ile ilgili yapılan çalışmaların kısıtlı olduğunu düşünüyoruz. Çalışmamızda ünitemize ambulansla nakledilen çocuk hastaların özelliklerini ve nakil sırasında yaşadığı sorunları araştırmayı amaçladık.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Haziran 2017-Haziran 2019 tarihleri arasında, 3. basamak sağlık merkezi olan hastanemiz Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Acil Servise nakil olması kabul edilmiş 18 yaşından küçük 183 hasta alındı.
BULGULAR: Çalışmamıza katılan 183 hastanın %59'u erkekti. Hastaların yaş ortalamasının 62.2 ± 39.1 ay idi. Nakledilen hastaların %42.1’i 1ay-3 yaş arasında idi. En sık naklin %42.6 ile ilkbahar mevsiminde olduğunu ve %50.9’inin 16.00-00.00 arasında naklediğini saptadık. Transport tanıları açıdan değerlendirildiğinde %28.4 ile en sık pnömoni hastalarının nakil edildiğini ve nakil sırasında istenmeyen olay olarak %7.1 ile solunum sıkıntısı olduğunu bulduk.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Hastaneler arası çocuk hastaların naklinde; çalışanların eğitiminden ambulansta bulunan ekipmanlara kadar her basamak ayrıntılı bir şekilde planlanmalıdır. Çocuklar için acil tıp hizmetlerinin nakil protokollerini, nakil ekibinin gereksinim duyacağı eğitim düzeyini, nakil işleminde kullanılan tıbbi cihaz durumunu, hastanın nakil öncesinde ve sonrasındaki stabilizasyonunu ve nakil süresinde hasta güvenliğini araştıran daha geniş ve kapsamlı çalışmalara ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz.

Anahtar Kelimeler: Çocuk, ambulans, hasta transferi, acil tıp hizmetleri


Taylan Çelik, Sinan Güzel, Fatih Battal. Retrospective Evaluation Of Cases Accepted By Inter-Hospital Transfer to The Pediatric Emergency Clinic. . 0; 0: 0-0

Corresponding Author: Fatih Battal, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar