. 0; 0: 0-0

Evaluation of Children and Adolescent Cases Admitted to the Pediatric Emergency Department for Drug Intoxication

İsmail Dündar1, Yasemin Akın2, Melek Yücel3, Dündar Yaykıran4
1Malatya Training and Research Hospital, Department of Pediatric Endocrinology, Malatya
2SBÜ Kartal Dr. Lütfi Kırdar Training and Research Hospital, Department of Pediatrics, Istanbul
3Medisun Hospital, Department of Pediatrics, Istanbul
4Kardelen Health Center, Department of Pediatrics, Istanbul

INTRODUCTION: Drug poisoning in childhood is one of the leading preventable health problems worldwide. This study aimed to evaluate the epidemiological characteristics, factors facilitating poisoning, and post-poisoning follow-up of the patients who applied to our emergency department with drug intoxication.
METHODS: Between January 2010 and August 2011, of the total number of 894 patients applying with drug intoxication to the Pediatric Emergency Department of the SBU Kartal Lütfi Kırdar Training and Research Hospital, 314 patients who gave consent were included in the study. The patients were evaluated retrospectively.
RESULTS: Of the 894 patients presenting with drug intoxication, results for 314 patients with consent were evaluated. The mean age of the 314 cases was 4.6±4.0 years. The sex distribution was 138 girls (43.9%) and 176 boys (56.1%). The mean age was 5.7±4.8 years for girls and 3.8±3.1 years for boys. In the preschool period (0-5 years) and 5-10 years, boys were predominant, while at age 10-14, girls were at the forefront. While the most common drug group causing poisoning was central nervous system drugs, analgesic-antipyretic drugs took second place. During adolescence, drug intoxications with suicidal intentions were especially prominent.
DISCUSSION AND CONCLUSION: As in all over the world, drug intoxication cases are one of the most important preventable emergency causes in Turkey. The most common cause of childhood intoxication is accidental, it is seen more in boys in the preschool and school-age, and it occurs mostly in the 0-5 age group. Girls are more affected at adolescence. During adolescence, intoxications with suicidal intentions are common. Thus, poisonings during this period should be evaluated from a psychiatric point of view.

Keywords: Emergency, Children, Drug intoxication


Çocuk Acil Servisine İlaç Entoksikasyonu Nedeni İle Başvurmuş Olan Çocuk ve Adelosan Olguların Değerlendirilmesi

İsmail Dündar1, Yasemin Akın2, Melek Yücel3, Dündar Yaykıran4
1Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Çocuk Endokrinoloji Bilim Dalı, Malatya
2SBÜ Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ABD, İstanbul
3Özel Medisun Hastanesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, İstanbul
4Özel Kardelen Tıp Merkezi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, İstanbul

GİRİŞ ve AMAÇ: Çocukluk yaş grubundaki ilaç zehirlenmeleri tüm dünyada önlenebilir sağlık sorunlarının başında gelmektedir. Biz bu çalışma ile hastanemiz acil polikliniğine ilaç intoksikasyonu nedeni ile başvuran hastalarımızın epidemiyolojik özelliklerini, zehirlenmeyi kolaylaştırıcı faktörler ve zehirlenme sonrası izlemi değerlendirmeyi amaçladık.


YÖNTEM ve GEREÇLER: Ocak 2010 ile Ağustos 2011 tarihleri arasında SBÜ Kartal Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Acil Polikliniği’ne ilaç zehirlenmesi nedeniyle başvuran 894 olgudan, onam aldığımız 314 olgu çalışmaya alındı. Olgular retrospektif olarak değerlendirildi.

BULGULAR: İlaç entoksikasyonu nedeniyle başvuran 894 olgudan, onam alınan 314’ü değerlendirildi. 314 vakanın yaş ortalaması 4,6±4,0 yaş, 138’i kız (%43,9), 176’sı erkek (%56,1) idi. Yaş ortalaması kızlarda 5,7±4,8, erkeklerde 3,8±3,1 yıl olarak saptandı. Okul öncesi dönemde (0-5 yaş) ve 5-10 yaş döneminde erkek çocuklar ön plandayken, 10-14 yaş aralığında ise kız çocukların ön planda olduğu görüldü. Zehirlenmeye en sık neden olan ilaç grubu santral sinir sistemi etkili ilaçlar iken, ikinci sırada analjezik-antipiretik ilaçlar yer aldı. Adolesan döneminde özellikle intihar amaçlı ilaç alımları ön plandaydı.


TARTIŞMA ve SONUÇ: Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de ilaç entoksikasyon vakaları, önlenebilir acil başvuru nedenlerinin başında gelmektedir. Çocukluk çağı zehirlenmelerinde en sık neden kaza olup, okul öncesi ve okul çağında erkeklerde biraz daha fazla görülmekte ve en çok 0-5 yaş grubunda ortaya çıkmaktadır. Ergenlerde kızlar daha fazla etkilenmektedir. Adolesan döneminde özellikle intihar amaçlı ilaç alımları söz konusudur ve bu nedenle bu dönemdeki zehirlenmeler, psikiyatrik açısından değerlendirilmelidir.

Anahtar Kelimeler: Acil, çocuk, ilaç zehirlenmesi


İsmail Dündar, Yasemin Akın, Melek Yücel, Dündar Yaykıran. Evaluation of Children and Adolescent Cases Admitted to the Pediatric Emergency Department for Drug Intoxication. . 0; 0: 0-0

Corresponding Author: İsmail Dündar, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar