. 0; 0: 0-0

Burn Related Infections in Pediatric Patients with Major Burns

Özer Özlü, Abdulkadir Basaran
Department of General Surgery, Adana City Training and Research Hospital, Adana, Turkey

INTRODUCTION: Pediatric burn related infections are challenging conditions to manage for health care providers and can cause several complications entailing a complicated treatment and prognosis. In this study infection in pediatric burn patients hospitalized in burn intensive care unit of a tertiary care hospital is investigated.

METHODS: This study was conducted between 1 January 2018 and 31 December 2020 in burn ICU of a tertiary care hospital. The demographic and clinical data, the type of infections and the isolated microorganisms, antibiotics used for prophylaxis and treatment and the outcomes are evaluated retrospectively from patient files and the hospital registries.

RESULTS: A total of 192 pediatric patients were included in our study. The mean age of the patients was 5.48±4.7 years. There were 73 patients who experienced at least one infection episode with an incidence of 38%. The most commonly isolated microorganisms were Candida species in blood-stream, Escherichia coli in urinary tract and Pseudomonas aeruginosa in burn wound infections. The percentage of burned body surface area and abbreviated burn severity index were significantly higher in patients with infections. Also intensive care unit stay and total stay were significantly longer in these patients.

DISCUSSION AND CONCLUSION: In pediatric burns strict adherence to isolation procedures, avoiding the use of central and urinary catheters, early excision and early wound closure are important measures to reduce infections. Prophylaxis with broad spectrum antibiotics should be avoided. Appropriate antibiotic strategies should be developed depending on culture results of the patients.

Keywords: Burn, infection, pediatric, intensive care unit


Major yanığı olan pediatrik hastalarda yanıkla ilişkili enfeksiyonlar

Özer Özlü, Abdulkadir Basaran
Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Genel Cerrahi A.B.D, Adana

GİRİŞ ve AMAÇ: Pediatrik yaş grubunda yanığa bağlı enfeksiyonlar sağlık hizmeti sunucuları için yönetilmesi zor koşullardır ve karmaşık bir tedavi gerektiren çeşitli komplikasyonlara neden olabilir. Bu çalışmamızda üçüncü basamak bir hastanenin yanık yoğun bakım ünitesinde (YBÜ) yatan pediatrik yanık hastalarında gelişen enfeksiyonlar araştırılmıştır.

YÖNTEM ve GEREÇLER: Bu çalışmaya, 1 Ocak 2018 ile 31 Aralık 2020 tarihleri arasında yanık yoğun bakım ünitesinde yatarak tedavi edilen tüm pediatrik yanık hastaları dahil edildi. Demografik ve klinik veriler, enfeksiyon türleri, izole edilen mikroorganizmalar, profilaksi ve tedavi için kullanılan antibiyotikler ve tedavi sonuçları hasta dosyalarından ve hastane kayıtlarından geriye dönük olarak değerlendirildi.

BULGULAR: Çalışmamıza 192 pediatrik hasta dahil edildi. Hastalarımızın yaş ortalaması 5,48±4,7 yıl idi. Hastaların 73’ünde en az bir enfeksiyon atağı görüldü ve enfeksiyon insidansı %38 olarak bulundu. En sık izole edilen mikroorganizmalar kan dolaşım enfeksiyonlarında Candida türleri, idrar yolları enfeksiyonlarında Escherichia coli ve yara enfeksiyonlarında Pseudomonas aeruginosa idi. Enfeksiyon gelişen hastalarda yanık vücut yüzey alanı yüzdesi ve kısaltılmış yanık şiddeti indeksi anlamlı olarak daha yüksekti. Yine bu hastalarda yoğun bakım ünitesi kalış ve toplam kalış süreleri anlamlı olarak daha uzundu.


TARTIŞMA ve SONUÇ: Pediatrik yanıklarda izolasyon prosedürlerine sıkı sıkıya uyulması, santral ve üriner kateter kullanımından kaçınılması, erken eksizyon ve erken yara kapatılması enfeksiyonları azaltmak için önemli önlemlerdir. Geniş spektrumlu antibiyotiklerle profilaksiden kaçınılmalıdır. Hastaların kültür sonuçlarına göre uygun antibiyotik stratejileri geliştirilmelidir.

Anahtar Kelimeler: Yanık, enfeksiyon, pediatrik, yoğun bakım ünitesi


Özer Özlü, Abdulkadir Basaran. Burn Related Infections in Pediatric Patients with Major Burns. . 0; 0: 0-0

Corresponding Author: Abdulkadir Basaran, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar