. 0; 0: 0-0

Is suicide an inflammatory process? CRP Based Case-Control Study

Gamze Gokalp1, Emel Berksoy2, Şefika Bardak2, Sule Demir2, Gülsah Demir2, Murat ANIL3
1İzmir Katip Çelebi University, Faculty Of Medicine, Department Of Child Health And Diseases, Department Of Pediatric Emergency, İzmir
2İzmir Tepecik Training And Research Hospital, Child Health And Diseases Clinic, Child Emergency Clinic, İzmir
3İzmir Democracy University, Faculty Of Medicine, Department Of Child Health And Diseases, İzmir

INTRODUCTION: The number of adolescent suicide attempts and related deaths is increasing day by day. Although it presents a problem for the general population, it is a more serious problem who has a psychiatric disease. Previous studies have demonstrated the association between inflammation and psychiatric disease. From this point we planned to investigate the relationship between adolescent suicide attempts and as an inflammatory biomarker, C-Reactive Protein (CRP).
METHODS: This study was designed as a case-control study. The study population has consisted of the patients who admitted to the pediatric emergency department between 01.03.2016-01.03.2019 with the patients with a suicide attempt and healthy volunteers who admitted to healthy child clinic for routine examination with similar age and gender characteristics The groups were compared in terms of demographic, clinical features and serum CRP levels.
RESULTS: A total of 239 patients (108 patients and 131 controls) were included in the study. There was no difference in terms of demographic data between the groups., Serum CRP levels of the control group was 1.5 ± 1.5 mg/L and in the suicide group were 12.7 ± 6.4 mg/L. (P<0.01) The mean of serum CRP levels in cases with the psychiatric disorders was 14.3 ± 4.2 and 9.7 ± 2.7 in the group of the cases without psychiatric disorders. (P= 0.03)
DISCUSSION AND CONCLUSION: The value of CRP, a strong inflammatory marker, was found to be higher in patients who attempted suicide compared to the healthy population and in patients with psychiatric disease to the patients who do not have psychiatric disease.

Keywords: Suicide, inflammation, CRP


Özkıyım Enflamatuvar Bir Süreç Mi? CRP Temelli Bir Olgu-Kontrol Çalışması

Gamze Gokalp1, Emel Berksoy2, Şefika Bardak2, Sule Demir2, Gülsah Demir2, Murat ANIL3
1İzmir Katip Çelebi Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı, Çocuk Acil Bilim Dalı, İzmir
2İzmir Tepecik Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Kliniği, Çocuk Acil Kliniği, İzmir
3İzmir Demokrasi Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı, İzmir

GİRİŞ ve AMAÇ: Giriş: Çocukluk çağı özkıyım girişimi sayısı ve buna bağlı ölümler gün geçtikçe artmaktadır. Tüm populasyon için bir sorun teşkil etse de psikiyatrik hastalığa sahip olanlar için daha ciddi bir sorundur. Önceki çalışmalar enflamasyon ile psikiatrik hastalık birlikteliğini göstermiştir. Biz de buradan yola çıkarak çocukluk çağı özkıyım girişimleri ile enflamatuvar bir biyomarker olan C-Reaktif Protein (CRP) ilişkisini araştımayı planladık.


YÖNTEM ve GEREÇLER: Yöntem: Bu çalışma Çocuk acil servisine 01.03.2016-01.03.2019 tarihleri arasında özkıyım girişimi nedeniyle başvuran ve çalışmaya katılmayı kabul eden çalışma grubu ve sağlıklı gönüllü bireylerden oluşmuş kontrol grubu olmak üzere prospektif karakterde bir olgu-kontrol çalışması olarak dizayn edilmiştir. Her iki grubun demografik ve klinik verilerine ilaveten CRP düzeyleri bakılmıştır. Tüm bu parametreler açısından gruplar karşılaştırılmıştır. Veriler SPSS paket programında analiz edilip, p<0.05'in altındaki değerler anlamlı kabul edilmiştir.

BULGULAR: Bulgular: Çalışmaya 108 olgu, 131 kontrol olmak üzere toplam 239 olgu dahil edilmiştir. Gruplar arasında demografik veriler açısından fark tespit edilmemiştir. Serum CRP düzeyleri açısından gruplar değerlendirildiğinde kontrol grubunun ortalaması 1.5 ±1.5 mg/L saptanırken, olgu gurubunun ortalaması 12.7 ± 6.4 mg/L olarak saptanmıştır. (P<0.01) Psikiyatrik hastalık varlığı açısından değerlendirildiğinde, CRP düzeyi psikiyatrik hastalık tanısı almış grupta ortalam olarak 14.3 ± 4.2 mg/L saptanırken, psikiyatrik hastalık tanısı almamış grupta 9.7 ± 2.7 mg/L saptanmıştır.(P=0.03)

TARTIŞMA ve SONUÇ: Sonuç: Özkıyım girişiminde bulunan bireylerde kuvvetli bir inflamatuvar belirteç olan CRP’nin normal populasyona göre yüksek saptanmıştır. Bu klinik süreç ile ilgili inflamasyonun rolününün daha ayrıntılı bir şekilde incelenmesi gerekmektedir.

Anahtar Kelimeler: Özkıyım, enflamasyon, CRP


Gamze Gokalp, Emel Berksoy, Şefika Bardak, Sule Demir, Gülsah Demir, Murat ANIL. Is suicide an inflammatory process? CRP Based Case-Control Study. . 0; 0: 0-0

Corresponding Author: Gamze Gokalp, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar