. 0; 0: 0-0

Evaluation of Pediatric Intensive Care Patients and Factors Affecting Mortality

Merve Havan, Serhan Özcan, Oktay Perk, Emrah Gün, Tanıl Kendirli
Ankara Univercity School of Medicine Department of Pediatric Intensive Care

INTRODUCTION: Pediatric intensive care units (PICUs) are place of lifesaving to critically ilnnes children, advanced technologic substructures and showing to important teamwork, required severe experieneces and knowledges. The aim of this study is to evaluate the clinical and demographic characteristics of the patients hospitalized in a Pediatric Intensive Care Unit (PICU) for one year and to evaluate mortality datas and factors which are affected to the mortality.
METHODS: Patients admitted to the PICU between 1 January and 31 December 2018 were evaluated retrospectively. The indications of PICU hospitalization, underlying chronic diseases, duration of hospitalization, mortality scores, hospital infections, and certain patient groups (congenital heart surgery, liver and heart transplant) were collected. Mortality over a one-year period and factors which are affected to the mortality were reported.
RESULTS: 620 patients were included in the study. 207 (33.3%) of the patients were female and 413 (66.6%) were male. The mean age was 4.6 years. 228 patients (36.7%) had an underlying chronic disease. The most common hospitalization indications were cardiac disease (17.7%) and infection (16.6%). The mean length of stay and PRISM score were 9 days, and 9.9, respectively. Standardized Mortality rate was 0.9. Renal replacement therapy was performed in 27 patients, peritoneal dialysis in 5 patients and plasmapheresis in 16 patients. Nosocomial infection rate was calculated as 8.5. 65 of 620 patients were dead. Mortality rate was calculated as 10.3%. Patient’s underlying chronic diseases, PRISM scores at the time of hospitalization were associated with mortality anad no significant correlation was found between age, duration of stay and expected mortality rate.
DISCUSSION AND CONCLUSION: In PICU, both internal and surgical patient groups were observed. Underlying chronic disease,and PRİSM score affect mortality.

Keywords: Pediatric Intensive Care Unit, PRISM, mechanical ventilation, continuous renal replacement therapy, ECMO


Çocuk Yoğun Bakımda İzlenen Hastaların Değerlendirilmesi ve Mortaliteyi Etkileyen Faktörler

Merve Havan, Serhan Özcan, Oktay Perk, Emrah Gün, Tanıl Kendirli
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Yoğun Bakım Bilim Dalı

GİRİŞ ve AMAÇ: Çocuk yoğun bakım üniteleri(ÇYBÜ) kritik hastaların hayatta kalması için ileri teknolojik alt yapılarının olduğu, önemli bir ekip çalışmasının gösterildiği, ciddi bir bilgi ve deneyim gerektiren yapılardır. Bu çalışmada, ÇYBÜ’mizde bir yıl süre ile yatan hastaları klinik ve demografik özelliklerine göre değerlendirmek, mortalite verilerini çıkarmak ve mortaliteye etki eden faktörleri değerlendirmek amaçlanmıştır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: 1 Ocak - 31 Aralık 2018 tarihleri arasında ÇYBÜ’ ye yatan hastalar retrospektif olarak değerlendirildi. Hastaların yoğun bakım yatış endikasyonları, altta yatan kronik hastalıklar, yatış süreleri, mortalite skorları, hastane enfeksiyonları ve bazı özellikli hasta gruplarının (konjenital kalp cerrahisi, karaciğer ve kalp nakli) verileri toplandı. Bir yıllık süre içindeki mortalite ve mortaliteye etki eden faktörler belirtildi.
BULGULAR: Çalışmaya alınan 620 hastadan 207 (% 33.3)’si kız, 413 (% 66.6)’ü erkek cinsiyetteydi. Hastaların yaş ortalaması 4.6 yaş olarak bulundu. Hastalardan 228 (% 36.7)’inde altta yatan kronik hastalık vardı. En sık yatış endikasyonları kardiyak hastalık (% 17.7) ve enfeksiyon (%16.6) idi. Ortalama yatış süresi 9 gün, ortalama PRISM skoru 9.9, standardize mortalite oranı 0.9 olarak bulundu Hastaların %70.6’ sı mekanik ventilatörde izlendi. Hastalardan 27’sine renal replasman tedavisi, 5 hastaya periton diyalizi, 16 hastaya plazmaferez uygulandı. Hastane enfeksiyon hızı 8.5 olarak hesaplandı. İzlenen 620 hastadan 65 hasta kaybedildi. Mortalite oranı % 10.3 olarak hesaplandı. Hastaların yatış anındaki PRİSM skoru, dahili branş hastası olması ve altta yatan kronik hastalık durumunun mortalite ile ilişkili olduğu saptanırken, yaş, yatış süresi ve Beklenen Mortalite Hızı ile arada anlamlı fark bulunamadı.
TARTIŞMA ve SONUÇ: ÇYBÜ’ de hem dahili hem cerrahi çok farklı hasta gruplarının izlenmektedir. Altta yatan kronik hastalık, yatış anındaki PRİSM skoru mortaliteyi etkilemektedir.

Anahtar Kelimeler: Çocuk Yoğun Bakım, PRİSM, mekanik ventilasyon, sürekli renal replasman tedavisi, ECMO


Merve Havan, Serhan Özcan, Oktay Perk, Emrah Gün, Tanıl Kendirli. Evaluation of Pediatric Intensive Care Patients and Factors Affecting Mortality. . 0; 0: 0-0

Corresponding Author: Merve Havan, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar