. 0; 0: 0-0

Hemovigilance Survey Study in Pediatric Emergency and Pediatric Intensive Care Units

Alper Köker1, Nazan Ülgen Tekerek1, Perihan Aydın2, Gökçe Aktuna2, Oğuz Dursun1
1Pediatric Intensive Care Department, Department of Child Health and Diseases, Faculty of Medicine, Akdeniz University, Antalya, Turkey
2Pediatric Intensive Care Unit, Akdeniz University Faculty of Medicine, Antalya, Turkey

INTRODUCTION: Hemovigilance is a monitoring procedure that covers all transfusion steps from the collection of blood and blood components to the follow-up of end recipients. This procedure provides information about unexpected and undesirable effects caused by the use of blood products and evaluates them, and aims to prevent their occurrence and recurrence.
METHODS: Data were collected by filling in the questionnaire form created to determine the level of knowledge of pediatric emergency and pediatric intensive care nurses on blood and blood products transfusion via the online access link.
RESULTS: A total of 45 people answered the questionnaire sent. It was learned that 88.9% of the participants in the study completed undergraduate and graduate degrees. Of the responding nurses, 31 (68.9%) reported that there were hemovigilance nurses in their hospitals, and 39 (86.7%) received in-service training on the use of blood and blood products. The questions that the nurses gave the most wrong answers were about the storage periods of blood products. The question “if it is not transfused how long can the blood product be stored in the refrigerator for the longest time? was answered correctly at a rate of 40%. The correct answer was 33.3% to the question "How long is fresh frozen plasma stored after thawing" and 20% to the question "What are the storage conditions of thrombocyte suspension". All the nurses answered, "If there is a reaction during transfusion, I will stop the transfusion".
DISCUSSION AND CONCLUSION: The hemovigilance system has emerged as a tool to increase the quality and safety of transfusions. This study provides data on the knowledge gaps of nurses who care for critically ill children. We think that the educations will contribute to hemovigilance practices by increasing the knowledge level of transfusion with both national-level pieces of training and in-service training for healthcare personnel.

Keywords: Hemovigilance, blood transfusion, transfusion reaction,, pediatric intensive care


Çocuk Acil ve Çocuk Yoğun Bakım Ünitelerinde Hemovijilans Anket Çalışması

Alper Köker1, Nazan Ülgen Tekerek1, Perihan Aydın2, Gökçe Aktuna2, Oğuz Dursun1
1Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Çocuk Yoğun Bakım Bilim Dalı, Antalya, Türkiye
2Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Yoğun Bakım Ünitesi, Antalya, Türkiye

GİRİŞ ve AMAÇ: Hemovijilans; kan ve kan bileşenlerinin elde edilmesinden başlayarak son alıcıların takibine kadar bütün transfüzyon basamaklarını kapsayan, kan ürünlerinin kullanımı sonucu oluşan beklenmeyen ve istenmeyen etkiler hakkında bilgi toplanması ve değerlendirilmesini sağlayan, bunların oluşumunu ve tekrarlamasını önlenmeyi hedefleyen izleme prosedürüdür. Ülkemizde de 2016 yılından itibaren ulusal hemovijilans sistemi uygulaması başlatılmıştır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Çocuk acil ve çocuk yoğun bakım hemşirelerinin kan ve kan ürünleri transfüzyonu konusunda bilgi düzeylerinin belirlenmesi amacıyla oluşturulan anket formunun internet erişimli link üzerinden doldurulması ile veriler toplanmıştır.
BULGULAR: İnternet üzerinden gönderilen anketi toplamda 45 kişi yanıtladı. Çalışmaya katılanların %88,9’unun lisans ve yüksek lisans tamamladığı öğrenildi. Yanıt veren hemşirelerden 31 (%68,9)’i hastanelerinde hemovijilans hemşiresi bulunduğunu, 39 (%86,7)’u kan ve kan ürünleri kullanımı hakkında hizmet içi eğitim aldığını bildirmiştir. Çalışmaya katılan hemşirelerin en çok yanlış cevap verdikleri sorular kan ürünlerinin saklanma süreleri ile ilgili olanlardı. Kan merkezinden getirtilen kan ürünü transfüze edilmedi ise en uzun ne kadar süre buzdolabında saklanabilir’ sorusuna %40, taze donmuş plazma eritildikten sonra hangi koşullarda ne kadar süre saklanır’ sorusuna %33,3 ve trombosit süspansiyonunun saklama koşulları nelerdir’ sorusuna %20 oranında doğru cevap verildi. Tüm hemşireler ‘Transfüzyon sırasında reaksiyon olursa transfüzyonu durdururum’ doğru cevabını verdiler.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Hemovijilans sistemi transfüzyonların kalitesini ve güvenliğini arttırmaya yönelik bir araç olarak ortaya çıkmıştır. Bu çalışma kritik hasta çocuklara bakım veren hemşirelerin bilgi eksikliklerine ilişkin veri sağlamaktadır. Sağlık personeline yönelik gerek ulusal düzeyde gerekse hizmet içi eğitimlerin transfüzyon konusunda bilgi düzeylerini artırılarak hemovijilans uygulamalarına katkıda bulunacağını düşünmekteyiz.

Anahtar Kelimeler: Hemovijilans, kan transfüzyonu, transfüzyon reaksiyonu, çocuk yoğun bakım


Alper Köker, Nazan Ülgen Tekerek, Perihan Aydın, Gökçe Aktuna, Oğuz Dursun. Hemovigilance Survey Study in Pediatric Emergency and Pediatric Intensive Care Units. . 0; 0: 0-0

Corresponding Author: Alper Köker, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar