. 0; 0: 0-0

Forensic Cases in Pediatric Emergency Department: A Single Center Experience

Feyza Hüsrevoğlu Esen, Murat Doğan
Kayseri City Hospital, Department of Pediatric Emergency

INTRODUCTION: Forensic cases occurring in childhood are among the most preventable health problems worldwide. It is important to identify forensic cases in the region we live in, in order to take appropriate prevention.The aim of this study was to evaluate the demographic and epidemiologic non-traumatic major forensic cases admitted to the pediatric emergency department retrospectively, to true and rapid management.
METHODS: Data of 1270 children under age 18 admitted to Kayseri City Hospital Pediatric Emergency Department from January 2019 to December 2019 were analyzed retrospectively.
RESULTS: Of the children who admitted to pediatric emergency department as a forensic cases %50,9 were girls and % 49,1 were boys. Their mean age was 7,45±6,15 years. The most common diagnoses were intoxications. This was followed by narcotic cases, foreign body aspiration cases, psychiatric cases, cardiopulmonary arrest cases and other cases. Admissions were made most frequently in the spring, at least in the autumn. Age distribution of these cases, it is seen that the highest rate is between 11-18 years old and the lowest rate is between 6-10 years old.
DISCUSSION AND CONCLUSION: Accidents and intoxication cases are the leading causes of preventable death in our country and also all over the world. In order to reduce such incidents, necessary arrangements should be made for the safety of children and their homes, and appropriate safety tools should be used when necessary to ensure safety. Regular trainings should be provided to children and parents within the framework of injury prevention programs by educators and healthcare professionals.

Keywords: pediatric emergency, forensic cases, intoxication


Çocuk Acil Kliniğine Başvuran Adli Olgular: Tek Merkez Deneyimi

Feyza Hüsrevoğlu Esen, Murat Doğan
Kayseri Şehir Hastanesi, Çocuk Acil Birimi

GİRİŞ ve AMAÇ: Çocukluk çağında meydana gelen adli olaylar tüm dünyada önlenebilir sağlık sorunlarının başında yer almaktadır. Yaşadığımız bölgedeki adli vakaların tespit edilmesi uygun olan önlemlerin alınması açısından önemlidir. Bu çalışmada amaç; çocuk acil kliniğine başvuran, majör travma dışı adli vaka olarak değerlendirilen hastaların demografik, epidemiyolojik özelliklerini retrospektif olarak inceleyerek hızlı ve doğru yaklaşımı hedeflemektir.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Kayseri Şehir Hastanesi Çocuk Acil Kliniğine Ocak 2019-Aralık 2019 tarihleri arasında başvuran 18 yaş altı, adli vaka olarak kabul edilen 1270 hastanın dosyası retrospektif olarak incelendi.
BULGULAR: Çocuk acile gelen adli olguların %50,9’unun kız ve %49,1’nin erkek olduğu tespit edildi. Tüm olguların yaş ortalaması 7,45±6,15 yıl olarak bulundu. Adli olayların dağılımı incelendiğinde en fazla vakanın intoksikasyon olduğu görüldü. Bunu sırasıyla narkotik madde kullanımı, yabancı cisim aspirasyonu, psikiyatrik vakalar ve kardiyopulmoner arrest vakaları izlemekteydi. Bu olguların mevsimsel dağılımlarına bakıldığında en sık başvuru ilkbaharda, en az başvuru ise sonbaharda idi. Yaş dağılımına baktığımızda en fazla hasta başvurusu 11-18 yaş aralığında iken en az başvuru 6-10 yaş aralığında idi.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de intoksikasyon vakaları önlenebilir adli vakaların ve ölüm nedenlerinin başında gelmektedir. Bu tür olayların azalması için çocukların yaşadığı çevrelerde ve evde güvenlik için gerekli düzenlemeler yapılmalı, güvenliği sağlamak için gerektiğinde uygun güvenlik araçları kullanılmalıdır. Ayrıca eğitimciler ve sağlık profesyonelleri tarafından çocuklara ve ebeveynlere yaralanma korunma programları çerçevesinde düzenli eğitimler verilmelidir.

Anahtar Kelimeler: çocuk acil, adli vaka, intoksikasyon


Feyza Hüsrevoğlu Esen, Murat Doğan. Forensic Cases in Pediatric Emergency Department: A Single Center Experience. . 0; 0: 0-0

Corresponding Author: Feyza Hüsrevoğlu Esen, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar