. 0; 0: 0-0

The Significance of Lung Ultrasonography in Children with Covid-19

Ayla Akca Caglar1, Funda Kurt1, Halise Akça2
1Department Of Pediatric Emergency Medicine, Ankara City Hospital, Ankara, Turkey
2Department Of Pediatric Emergency Medicine, Ankara Yıldırım Beyazıt University, Faculty Of Medicine, Ankara, Turkey

INTRODUCTION: The infection of new coronavirus disease 2019 (COVID-19) continues to affect both adults and children worldwide Although there are studies of adult patients with COVID-19 that defined ultrasound findings, there is limited data available on the diagnostic use of ultrasonography in children. This study aimed to evaluate the results of bedside lung ultrasonography (LUS) performed in pediatric patients with COVID-19.
METHODS: The study included pediatric patients who were diagnosed with COVID-19. All lung areas were visualized on LUS and evaluated together with demographic, clinical, and laboratory data, and chest X-ray (CXR) findings.
RESULTS: An evaluation was made of 102 pediatric patients, comprising 54 girls and 48 boys with a mean age of 9.65±4.78 (min 35 days-max 17) years. Forty-six percent of the patients had respiratory system symptoms, 36% were asymptomatic, and 18% had symptoms other than in the respiratory system. Pathologic findings were determined on CXR in 36% of patients, and on LUS in 57%. The difference in the detection rate of pathologic findings between LUS and CXR was statistically significant (p=0.001). Pathology was observed on LUS in 29 of 65 patients with normal CXR. The sensitivity rate for detecting pathology in patients with respiratory symptoms was 49% on CXR and 77% on LUS (p=0.001).
DISCUSSION AND CONCLUSION: We determined that the sensitivity of LUS is higher than CXR in demonstrating lung involvement in patients with COVID-19 with respiratory symptoms. LUS may be helpful in the evaluation of pediatric patients with COVID-19 but more studies are needed to prove its feasibility in children.

Keywords: Lung, ultrasound, pediatric, Covid-19, emergency


Çocuklarda Covid-19 Enfeksiyonunda Akciğer Ultrasonografinin Önemi

Ayla Akca Caglar1, Funda Kurt1, Halise Akça2
1Ankara Şehir Hastanesi, Çocuk Acil Kliniği, Ankara
2Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Acil Bilim Dalı, Ankara

GİRİŞ ve AMAÇ: Yeni koronavirüs (COVID-19) enfeksiyonu dünya çapında hem yetişkinleri hem de çocukları etkilemeye devam etmektedir. Bu çalışmada COVID-19'lu çocuk hastalarda yapılan yatak başı akciğer ultrasonografi sonuçlarınının değerlendirilmesi amaçlandı.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Çalışmaya COVID-19 tanısı alan çocuk hastalar dahil edildi. Tüm akciğer alanları yatak başı ultrasonografi ile görüntülendi ve hastaların demografik, klinik ve laboratuvar verileri ve akciğer grafisi bulguları ile birlikte değerlendirildi.
BULGULAR: Yaş ortalaması 9,65±4,78 (en az 35 gün-en çok 17) yaş olan 54 kız ve 48 erkek olmak üzere 102 çocuk hasta değerlendirildi. Hastaların %36'sı asemptomatik, %46'sında solunum sistemi semptomları, ve %18'inde solunum sistemi dışında semptomlar vardı. Hastaların %36'sında akciğer grafisinde ve %57'sinde akciğer ultrasonografisinde patolojik bulgular saptandı. İki görüntüleme yöntemi arasındaki patolojik bulgular açısından fark istatistiksel olarak anlamlıydı (p=0,001). Akciğer grafisi normal olarak değerlendirilen 65 hastanın 29'unda akciğer ultrasonografisinde patolojik bulgular gözlendi. Solunum semptomları olan hastalarda patolojik bulgular açısından duyarlılık oranı akciğer grafisi için %49 ve akciğer ultrasonografisi için ise %77 idi (p=0.001).
TARTIŞMA ve SONUÇ: Solunum semptomları olan COVID-19 hastalarında akciğer tutulumunu göstermede akciğer ultrasonografisinin duyarlılığının akciğer grafisine göre daha yüksek olduğunu belirledik. Akciğer ultrasonografisi, pediatrik hastalarda COVID-19'un akciğer tutulumunun değerlendirilmesinde faydalı olabilir ancak çocuklarda uygulanabilir olduğunu kanıtlamak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.

Anahtar Kelimeler: Akciğer, ultrasonografi, çocuk, Covid-19, acil


Ayla Akca Caglar, Funda Kurt, Halise Akça. The Significance of Lung Ultrasonography in Children with Covid-19. . 0; 0: 0-0

Corresponding Author: Ayla Akca Caglar, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar