. 0; 0: 0-0

How Affected Burnout Rates Over Tıme Durıng The Pandemıc In Pedıatrıc And Adult Emergency Department?

Emre Güngör1, Orkun Aydin1, Nalan Metin Aksu2, Özlem Tekşam1
1Hacettepe University,Faculty of Medicine,Department of Pediatrics,Division of Pediatric Emergency Medicine, Ankara, Turkey
2Hacettepe University Faculty of Medicine Department of Emergency Medicine, Ankara, Turkey

INTRODUCTION: Physicians and other health care workers who especially work in the emergency departments (ED) at the front line are the greatest risk of burnout since the beginning of COVID-19 pandemic.COVID-19 is continuing to have critical effects on wellness and burnout for ED physicians all over the world. More data are essential to observe the health of ED staff,and assess any interventions designed to support COVID-19 pandemic.
METHODS: Participants completed the Maslach Burnout Inventory–Health Services Tool in May 2020 and December 2020 at the same population both periods.The effects of the pandemic on the lives, emotional exhaustion,depersonalization,and personal accomplishment scores of the volunteers were compared in May (earlier period of pandemic) and December(six months later as a second period).
RESULTS: A total of 117 in earlier period of pandemic and 122 in six months later as a second period respondent surveys were included in the final analysis: 95.7%(112/117) met at least two of the criteria for burnout in first period pandemic, 69.9%(84/122) met at least two of the criteria for burnout in second period pandemic.
DISCUSSION AND CONCLUSION: Considering the known harmful effects of burnout on patient care and the well-being of healthcare workers, we think that the well-being of the staff working in the emergency departments and frontlines during the Covid-19 pandemic period and later may be adversely affected by the epidemic and deserve further research.There is a need for more preventive,descriptive,protective,and curative studies on both physical and mental health of everyone working in the front lines.

Keywords: Pandemic, Wellness, Burnout, Emergency Department.


Çoçuk ve Yetişkin Acil Servislerinde Pandemi Süresince Sağlık Çalışanlarının Tükenmişlik Düzeylerinin Değerlendirilmesi

Emre Güngör1, Orkun Aydin1, Nalan Metin Aksu2, Özlem Tekşam1
1Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı,Çocuk Acil Bilim Dalı, Ankara, Türkiye
2Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Acil Anabilim Dalı, Ankara, Türkiye

GİRİŞ ve AMAÇ: Coronavirus Hastalığı 2019(COVID-19) pandemisinde acil servisler limitsiz,7 gün/24 saat düzenli sağlık hizmeti verirken,artan iş yükü ile ön saflarda mücadele eden sağlık çalışanları üzerinde tükenmişlik riski giderek artmaktadır. Acil servislerde çalışan doktor, hemşire ve yardımcı sağlık personelinin ruhsal sağlığını gözlemleyerek ve ön saflardaki sağlık çalışanlarını desteklemek için yapılan çok az çalışma vardır ve daha fazla veri ihtiyacı vardır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Çocuk acil servisi ve erişkin acil servisinde çalışan doktor, hemşire ve yardımcı sağlık personeline Mayıs 2020 ve Aralık 2020 tarihinde gönüllülük esasına dayalı bir şekilde Maslach tükenmişlik ölçeği(MTÖ) uygulandı. Kurum, meslek ve çalışma koşulları ile ilgili soruları içeren sosyodemografik bilgiler formu ile dağıtıldı. Her iki tarihte aynı katılımcıların sosyodemografik verileri ile,pandeminin günlük yaşamları, çalışma koşulları ve MTÖ’nün alt ölçekleri üzerindeki (duygusal tükenme, duyarsızlaşma ve kişisel başarı puanları) üzerindeki etkileri altı ay (Mayıs 2020-Aralık 2020) ara ile karşılaştırıldı.
BULGULAR: Mayıs 2020’de toplam 117,Aralık 2020’de 122 sağlık personeli çalışmamıza katıldı. Mayıs 2020’de katılımcıların %95,7’si(112/117); Aralık 2020’de ise %69,9'u (84/122) Maslach tükenmişlik ölçeğinin alt ölçeklerinden iki veya daha fazlasında (duygusal tükenme ve duyarsızlaşma puanlarının yüksek, kişisel başarı puanı düşük) kriterleri karşılamış ve tükenmiş olarak bulundu. 6 ay ara ile yapılan karşılaştırmada, doktorların, doktorlar içinde ise çocuk acil servisinde çalışan pediatri asistanlarının, 29 yaş ve altındaki sağlık çalışanlarının tükenme ile daha iyi başa çıkabildiği saptandı.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Tükenmişliğin hasta bakımı ve sağlık çalışanlarının refahı üzerindeki bilinen zararlı etkileri düşünüldüğünde,acil servislerde ön saflarda çalışan personelin COVID-19 pandemi döneminde ve sonrasında daha fazla ruhsal desteğe ihtiyacı olabileceğini düşünmekteyiz. Ön saflarda görev alan sağlık çalışanlarının hem fiziksel hem de ruhsal sağlığı konusunda daha fazla önleyici,tanımlayıcı,koruyucu ve iyileştirici çalışmalara ihtiyaç vardır.

Anahtar Kelimeler: Tükenmişlik, Acil Servis, Pandemi, Iyilik Hali.


Emre Güngör, Orkun Aydin, Nalan Metin Aksu, Özlem Tekşam. How Affected Burnout Rates Over Tıme Durıng The Pandemıc In Pedıatrıc And Adult Emergency Department?. . 0; 0: 0-0

Corresponding Author: Emre Güngör, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar