. 0; 0: 0-0

Household Intoxications: Does Nonpharmaceutical Mean Nondangerous?

Ayşe Gültekingil
Baskent University Faculty of Medicine Department of Pediatrics Division of Pediatric Emergency

INTRODUCTION: Intoxication with non pharmaceutical substances within household environment is an important group of pediatric injuries seen in Pediatric Emergency Departments.
Our objective was to study clinical characteristics and outcomes of these exposures and compare them with pharmaceutical intoxications.

METHODS: The study was designed as a retrospective cohort study. All patients between 0 and 18 years old presented to 3rd Level Teaching Hospital Pediatric Emergency Unit between May 1st 2016 and April 30th 2017 with a complaint of acute toxic exposure were included.
RESULTS: Over one year period, 0.52% of all patients presented to PEM were toxic exposures. 44% of them were non pharmaceutical exposures, most commonly cleaning products (49.5%), followed by carbon monoxide (19.2%) and hydrocarbon products (5.5%). Most common route of exposure was oral route (73.2%) and most of exposures were unintentional (97.9%). Respiratory symptoms were the most common manifestation (4.8%), followed by neurologic and cardiac manifestations (2.4%). 57% of patients were hospitalized, one patient admitted to Pediatric Intensive Care Unit (PICU). None of the patients died.
When compared with pharmaceutical exposures, patients in non pharmaceutical group were younger, accidental exposures and non oral routes of exposure were more in this group. Less patients in household group were admitted to PICU. Cardiac manifestations were seen more in household group.

DISCUSSION AND CONCLUSION: Household toxic exposures to non pharmaceutical substances are common in childhood. Although mortality risk of pharmaceutical exposures is higher, household non pharmaceutical exposures can also result in significant clinical manifestations therefore every effort should be taken to prevent accidental toxic exposures within household environment.

Keywords: poisoning, intoxication, household, children


Household Intoxications: Does Nonpharmaceutical Mean Nondangerous?

Ayşe Gültekingil
Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ABD Çocuk Acil Bölümü

GİRİŞ ve AMAÇ: Ev içinde ilaç dışı ajanlara maruziyet, Çocuk Acil Polikliniklerinde sık gördüğümüz kaza biçimlerinden biridir. Bu çalışmada bizim amacımız bu tip zehirlenmelerin klinik özelliklerini ve sonuçlarını incelemek ve ilaçla zehirlenmelerle karşılaştırmaktır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Çalışma retrospektif kohort bir çalışma olarak planlanmıştır. 3. basamak bir eğitim araştırma hastanesine 1 Mayıs 2016 ve 30 Nisan 2017 arasında akut zehirlenme ile başvuran 0 ile 18 yaş arası tüm hastalar çalışmaya dahil edilmiştir.
BULGULAR: Bir yıllık çalışma sürecinde başvuran tüm hastaların,%0,52'si zehirlenme nedeni ile başvurmuştur, bunların %44'si ilaç dışı ajanlarla zehirlenmedir, ilaç dışı ajanlar içerisinde en sık karşılaşılan ajan temizlik ürünleridir (%49,5), bunu karbon monoksit (%19,2) ve hidrokarbonlar (%5,5) takip etmektedir. En sık oral yol ile zehirlenme gerçekleşmiştir (%73,2) ve maruziyetlerin çoğu kaza sonucu olmuştur (%97,9). En sık solunum yolu bulguları ile karşılaşılmıştır (%4,8), ikinci sırada kardiyolojik ve nörolojik bulgular görülmüştür (%2,4). Hastaların %57'si yatırılarak izlenmiş, bir hasta çocuk yoğun bakım ünitesine yatırılmıştır. Hastalarda mortalite görülmemiştir.
İlaçla zehirlenmelerle karşılaştırıldığında ilaç dışı ajanlara maruziyetlerde çocuklar daha küçük yaştadır, kaza ile zehirlenme ve ağızdan alım harici yollarla zehirlenme daha sıktır. İlaç dışı zehirlenmelerde çocuk yoğun bakım ünitesine yatma sıklığı daha azdır. Ancak kardiyolojik bulgular ilaç dışı maruziyetlerde daha sık izlenmiştir.

TARTIŞMA ve SONUÇ: İlaç dışı ajanlara maruziyet evlerde en sık görülen kaza biçimlerinde birisidir. Her ne kadar ilaçla zehirlenmelerde mortalite riski daha yüksek olsa da ilaç dışı ajanlara maruziyetler de morbidite ile sonuçlanabilmektedir, bu nedenle bu maruziyetlere engel olmak için her türlü tedbir alınmalıdır.

Anahtar Kelimeler: zehirlenme, ev içi, kaza, çocuk


Ayşe Gültekingil. Household Intoxications: Does Nonpharmaceutical Mean Nondangerous?. . 0; 0: 0-0

Corresponding Author: Ayşe Gültekingil, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar