. 0; 0: 0-0

Comparison of opinions and practices of pediatric intensive care and pediatric emergency departments in high-flow nasal cannula oxygen therapy: a national survey study

Murat Anil1, Ayse Berna Anil2, Fulya Kamit3
1Department of Pediatric Emergency, Izmir Democracy University, Izmir, Turkey
2Department of Pediatric Intensive Care, Izmir Katip Çelebi University, Izmir, Turkey
3Department of Pediatric Intensive Care, Istanbul Yeni Yüzyıl University, Istanbul, Turkey

INTRODUCTION: The purpose of this study is to compare the practice and opinions of tertiary pediatric intensive care units and pediatric emergency departments on high flow nasal cannula oxygen therapy in Turkey.
METHODS: A questionnaire was sent to the clinical chiefs of the tertiary intensive care units or pediatric emergency departments who are members of the Pediatric Emergency and Intensive Care Association via e-mail. In the questionnaire, the features of the unit, the high-flow nasal cannula oxygen therapy practice and their opinions on this treatment were asked. Pathologies using high-flow nasal cannula and the success expected were asked to score between 0 and 10 (0: completely ineffective; 10: very effective).
RESULTS: A total of 14 pediatric intensive care units and 17 pediatric emergency departments were included in the study. The most frequently used and the highest success score belonged to bronchiolitis. It is used more frequently for neuromuscular diseases in emergency departments (p <0.05). Sepsis, lung contusion, rapid sequential intubation, and noninvasive mechanical ventilation incompatibility were most frequent indications in intensive care units (p <0.05). There was no difference in terms of maximum flow rates among intensive care units and emergency departments (p> 0.05). In the follow-up, intensive care units use the chest radiography and the emergency departments use a respiratory severity score more frequently (p <0.05). Complication of air leak syndrome was more common in intensive care units (35.7% vs. 0; p <0.05). All units described high-flow nasal cannula oxygen therapy as an easy-to-use method. 94.1% of the emergency departments and all intensive care units stated that the treatment was comfortable for the patient.
DISCUSSION AND CONCLUSION: High flow nasal cannula oxygen therapy is used in various pathologies that cause respiratory distress. The treatment practice of the units partially overlaps. It is considered to be easy to apply, comfortable and effective treatment for patients.

Keywords: High flow nasal cannula oxygen therapy, pediatric intensive care, pediatric emergency department, respiratory distress, bronchiolitis


Çocuk yoğun bakım ve çocuk acil servislerinin yüksek akışlı nazal kanül oksijen tedavisindeki görüş ve uygulamalarının karşılaştırılması: bir ulusal anket çalışması

Murat Anil1, Ayse Berna Anil2, Fulya Kamit3
1İzmir Demokrasi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Acil Bilim Dalı, İzmir
2İzmir katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Yoğun Bakım Bilim Dalı, İzmir
3İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Yoğun Bakım Bilim Dalı, İstanbul

GİRİŞ ve AMAÇ: Çalışmanın amacı, Türkiye’de üçüncü basamak çocuk yoğun bakım üniteleri ve çocuk acil servislerinin yüksek akışlı nazal kanül oksijen tedavisi pratiklerini ve görüşlerini karşılaştırmaktır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Çocuk Acil ve Yoğun Bakım Derneği’ne üye olup bir üçüncü basamak çocuk yoğun bakım ünitesi veya çocuk acil servisi sorumluluğunu yürüten hekimlere dernek e-posta sistemi üzerinden anket gönderildi. Ankette ünitenin özellikleri, yüksek akışlı nazal kanül oksijen tedavisi pratiği ve bu tedavi ile ilgili görüşleri soruldu. Yüksek akışlı nazal kanülün kullanıldığı patolojiler ve beklenen başarıya 0 ile 10 arasında puan verilmesi istendi (0: tamamen etkisiz; 10: çok etkili).
BULGULAR: Toplam 14 çocuk yoğun bakım ve 17 çocuk acil servis çalışmaya dahil edildi. En sık kullanılan ve en yüksek başarı puanı olan patoloji bronşiyolitti. Nöromuskular hastalıklarda kullanım acil serviste daha sıktı (p<0,05). Sepsis, akciğer kontüzyonu, hızlı ardışık entübasyon ve noninvaziv mekanik ventilasyon uyumsuzluğu nedeniyle kullanım yoğun bakımda daha sıktı (p<0,05). Maksimum akış hızları açısından yoğun bakım ve acil servisler açısından fark saptanmadı (p>0,05). İzlemde, yoğun bakımlar akciğer grafisini ve acil servisler bir solunum şiddet skorunu daha sık kullanıyordu (p<0,05). Hava kaçağı sendromu komplikasyonu yoğun bakımlarda daha sıktı (%35,7’e karşılık 0; p<0,05). Tüm üniteler yüksek akışlı nazal kanül oksijen tedavisini uygulaması kolay bir yöntem olarak tanımladı. Acil servislerin % 94,1'i ve tüm yoğun bakım üniteleri tedavinin hasta için rahat olduğunu belirtti.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Yüksek akışlı nazal kanül oksijen tedavisi solunum sıkıntısına neden olan çeşitli patolojilerde kullanılmaktadır. Ünitelerin bu tedaviyi kullanım pratikleri kısmen örtüşmektedir. Uygulaması kolay, hasta konforunu arttıran ve etkin bir yöntem olarak düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler: Yüksek akışlı nazal kanül oksijen tedavisi, çocuk yoğun bakım, çocuk acil servisi, solunum sıkıntısı, bronşiyolit


Murat Anil, Ayse Berna Anil, Fulya Kamit. Comparison of opinions and practices of pediatric intensive care and pediatric emergency departments in high-flow nasal cannula oxygen therapy: a national survey study. . 0; 0: 0-0

Corresponding Author: Murat Anil, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar