. 0; 0: 0-0

Prediction of Febrile Seizures in Febrile Children With Upper Respiratory Infection.

Elif Çelik1, Şükrü Güngör2, Müge ayanoglu3, Ayşe Tosun3
1Department Of Pediatrics, Adnan Menderes University, Aydın, Turkey
2Department of Pediatric Gastroenterology, Sutcu Imam University, Kahramanmars, Turkey
3Department of Pediatric Neurology, Adnan Menderes University, Aydın, Turkey

INTRODUCTION: Febrile seizures (FS) are the most frequently encountered childhood neurological problem. They cause stress and anxiety for parents and a considerable workload for healthcare providers. The purpose of this study was to identify useful markers capable of predicting the risk of FS in febrile children with upper respiratory infection using complete blood count (CBC) parameters.
METHODS: Four hundred seventy-six children aged between six months and five years, 240 with a history of first FS, 121 with acute febrile upper respiratory tract infection without seizures (AFI), and 115 healthy controls were included in the study. Two age-and sex-matched control groups were recruited, one consisting of febrile patients without seizures and the other of healthy children.
RESULTS: Logistic regression analysis of all participants together revealed that a hemoglobin (Hb) level ≤10.95 was associated with a 2.937 -fold greater risk of FS, and a neutrophil to lymphocyte ratio (NLR) ≥1.3969 with a 2.719-fold increase in FS (95% CI: 1.885-4.576 vs 1.873-3.949), (p <0.001).
DISCUSSION AND CONCLUSION: Although low Hb levels and high NLR can be used to predict the risk of FS, these values alone are not sufficient to predict FS in children with AFI.

Keywords: Febrile seizure, prediction, hemoglobin, neutrophil to lymphocyte ratio


Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu Olan Ateşli Çocuklarda Ateşli Nöbetin Tahmini

Elif Çelik1, Şükrü Güngör2, Müge ayanoglu3, Ayşe Tosun3
1Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Anabilimdalı, Aydın
2Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Gastroenteroloji Bilim Dalı, Kahramanmaraş, Türkiye
3Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Nöroloji Bilim Dalı, Aydın, Türkiye

GİRİŞ ve AMAÇ: Ateşli nöbetler (FS) çocukluk çağının en sık karşılaşılan nörolojik sorunudur. Ebeveynler için stres ve endişeye ve sağlık hizmeti sağlayıcıları için önemli bir iş yüküne neden olur. Bu çalışmanın amacı, tam kan sayımı (CBC) parametrelerini kullanarak üst solunum yolu enfeksiyonu olan ateşli çocuklarda FS riskini tahmin edebilen faydalı belirteçleri belirlemektir.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Çalışmaya altı ay ile beş yaş arasında, 240 ilk FS öyküsü olan, 121 nöbetsiz akut ateşli üst solunum yolu enfeksiyonu olan (AFI) ve 115 sağlıklı kontrolden oluşan toplam dört yüz yetmiş altı çocuk çalışmaya dahil edildi. Çalışmaya yaş ve cinsiyet uyumlu biri nöbetsiz ateşli hastalardan ve diğeri sağlıklı çocuklardan oluşan iki kontrol grubu alındı.
BULGULAR: Tüm katılımcılar birlikte değerlendirildiğinde, lojistik regresyon analizi, hemoglobin (Hb) seviyesinin ≤10,95 FS için 2,937 kat daha fazla riskle ve nötrofil/lenfosit oranı (NLR) ≥1,3969 ile 2,719 kat FS artışı ile ilişkili olduğunu ortaya koydu (%95 GA: 1.885-4.576 vs 1.873-3.949), (p <0.001).
TARTIŞMA ve SONUÇ: FS riskini tahmin etmek için düşük Hb seviyeleri ve yüksek NLR kullanılabilse de bu değerler AFI'lı çocuklarda FS'yi öngörmek için tek başına yeterli değildir.

Anahtar Kelimeler: Ateşli nöbet, tahmin, hemoglobin, nötrofil/lenfosit oranı


Elif Çelik, Şükrü Güngör, Müge ayanoglu, Ayşe Tosun. Prediction of Febrile Seizures in Febrile Children With Upper Respiratory Infection.. . 0; 0: 0-0

Corresponding Author: Elif Çelik, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar