. 2018; 5(1): 10-14

Plasma exchange in critically ill children: a single-center experience

Halil Keskin1, Muhammet Şükrü Paksu2, Nazik Yener2, Özlem Temel Köksoy2, İbrahim Kartal3, Canan Albayrak3, Davut Albayrak3
1Depertment of Pediatric Intensive Care Unit, Atatürk University School of Medicine, Erzurum, Turkey
2Depertment of Pediatric Intensive Care Unit, Ondokuz Mayıs University School of Medicine, Samsun, Turkey
3Depertment of Pediatric Hematology Unit, Ondokuz Mayıs University School of Medicine, Samsun, Turkey

INTRODUCTION: The aim of this study is to identify demographic and clinical characteristics of patients who were subjected to plasma exchange (PE) at our unit, and to investigate the effect of these factors on treatment outcome and patient prognosis.
METHODS: Demographic, clinical and laboratory data of patients who were subjected to PE between January 2012 and August 2015 were obtained from the hospital information system, medical records and the records of apheresis unit.
RESULTS: Plasma exchange was performed on 40 patients for 168 times throughout the study. The median age of the patients was 9.4 (range: 1.5 to 17.3) years, with a male/female ratio of 1.35. Of the patients, 47.5% had an underlying disease. The most common comorbidity was malignancy. The most common indication for PE was sepsis-related multiple organ failure (n=19, 47.5%). The mortality rate was higher in patients with an underlying chronic disease, compared to those without (25% and 7.5%, respectively). No life-threatening complication associated with the apheresis procedure observed.
DISCUSSION AND CONCLUSION: Our results suggest that PE can be safely performed in children. It seems that indication for PE and the presence of underlying diseases are affecting the mortality rate.

Keywords: Plasma exchange, critical patient, child


Kritik hastalığı olan çocuklarda plazma değişimi: Tek merkez deneyimi

Halil Keskin1, Muhammet Şükrü Paksu2, Nazik Yener2, Özlem Temel Köksoy2, İbrahim Kartal3, Canan Albayrak3, Davut Albayrak3
1Atataürk Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Yoğun Bakım Bilim Dalı, Erzurum
2Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Yoğun Bakım Bilim Dalı, Samsun
3Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Hematoloji Bilim Dalı, Samsun

GİRİŞ ve AMAÇ: Bu çalışmanın amacı ünitemizde plazma değişimi (PD) uygulanan hastaların demografik ve klinik özelliklerinin belirlenmesi, tedavi sonuçları ve hasta prognozları ile bunlara etki eden faktörlerin araştırılmasıdır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Ocak 2012 - Ağustos 2015 tarihleri arasında PD uygulanan hastalara ait demografik, klinik ve laboratuvar veriler hastane otomasyon sistemi, hasta dosyaları ve aferez ünitesi kayıtlarından elde edildi.
BULGULAR: Çalışma süresinde 40 hastaya toplam 168 defa PD uygulanmıştı. Hastaların ortanca yaşı 9.4 (1,5-17,3) yıl, erkek/ kız oranı 1,35 idi. Olguların %47,5’si altta yatan bir hastalığa sahipti. En sık komorbid hastalık malignite idi. En sık PD endikasyonu sepsis ilişkili çoklu organ yetmezliği (19 hasta, %47,5) olarak bulundu. Altta yatan kronik bir hastalığı olanlarda ölüm oranı olmayanlara göre daha yüksekti (sırası ile %25 ve %7.5). Hiçbir hastada aferez işlemi ile ilişkili yaşamı tehdit edici bir komplikasyon gelişmemişti.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Sonuçlarımız PD’nin çocuk hastalarda güvenle yapılabileceğini göstermektedir. Mortaliteyi etkileyen iki temel faktör PD endikasyonu ve altta yatan hastalık varlığı olarak bulunmuştur.

Anahtar Kelimeler: Plazma değişimi, kritik hasta, çocuk


Halil Keskin, Muhammet Şükrü Paksu, Nazik Yener, Özlem Temel Köksoy, İbrahim Kartal, Canan Albayrak, Davut Albayrak. Plasma exchange in critically ill children: a single-center experience. . 2018; 5(1): 10-14

Corresponding Author: Halil Keskin, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar