. 0; 0: 0-0

Critically Affected Children Owing to Butane Abuse in Pediatric Intensive Care: Clinical Courses and Outcomes

Anar Gurbanov, Edin Botan, Emrah Gün, Tanıl Kendirli
Ankara University Faculty Of Medicine, Pediatric İntesnsive Care Unit, Ankara

One of the most common health problems today is volatile substance abuse and toxic gas inhalation. Butane gas, also known as lighter gas, is increasingly used because it causes euphoria, pleasure and joy among adolescents. The most important reasons for this situation are the fact that it is cheap and easy to obtain, and at the same time the legal audit is not very serious. In this article, two adolescent male patients who were followed up in our pediatric intensive care unit after lighter gas inhalation are presented. The first case was discharged, and the second case died despite extracorporeal cardiopulmonary resuscitation due to cardiac arrest during admission to our hospital from another center. In our study, it was aimed to draw attention to the fact that butane gas inhalation, which has been increasingly common in childhood, is responsible for significant morbidity and mortality.

Keywords: Butane gase, lighter gas, pediatric intensive care


Pediatrik Yoğun Bakımda Bütan Kötüye Kullanımı Nedeniyle Kritik Etkilenen Çocuklar: Klinik Seyirleri ve Sonuçlar

Anar Gurbanov, Edin Botan, Emrah Gün, Tanıl Kendirli
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Yoğun Bakım Bilim Dalı, Ankara

Günümüzde sık karşılaşılan sağlık sorunlarından biri uçucu madde kullanımı ve toksik gaz inhalasyonudur. Çakmak gazı olarak da bilinen bütan gazının ergenler arasında öfori, keyif ve neşe oluşturması nedeni ile kullanımı giderek artmaktadır. Bu durumun en önemli nedenleri ucuz ve temininin kolay olması ile beraber aynı zamanda yasal denetimin çok ciddi olmamasıdır. Bu yazıda çakmak gazı inhalasyonu sonrası çocuk yoğun bakım ünitemizde takip edilen iki olgu sunulmuştur. Birinci vakanın taburculuğu yapılmış, ikinci vaka ise başka bir merkezden hastanemize kabulü sırasında kardiyak arrest olmasına yönelik ekstrakorporeal kardiyopulmoner resüsitasyon uygulanmasına rağmen kaybedilmiştir. Çalışmamızda çocukluk çağında son zamanlarda giderek yaygınlığı artan bütan gazı inhalasyonunun önemli ölçüde morbidite ve mortaliteden sorumlu olduğuna dikkat çekilmesi amaçlanmıştır.

Anahtar Kelimeler: Butan gazı, çakmak gazı, çocuk yoğun bakım


Anar Gurbanov, Edin Botan, Emrah Gün, Tanıl Kendirli. Critically Affected Children Owing to Butane Abuse in Pediatric Intensive Care: Clinical Courses and Outcomes. . 0; 0: 0-0

Corresponding Author: Anar Gurbanov, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar