. 0; 0: 0-0

Pediatric emergency department visits related to home accident in the era of COVID-19 pandemic

Anıl Er1, Berna Kahraman Çetin2, Emel Ulusoy1, Fatma Akgül1, İlker Gunay2, Hurşit Apa1
1University of Health Sciences, Dr.Behcet Uz Child Disease and Pediatric Surgery Training and Research Hospital, Pediatric Emergency Department, Izmir
2University of Health Sciences, Dr.Behcet Uz Child Disease and Pediatric Surgery Training and Research Hospital, Divison of Pediatrics, Izmir

INTRODUCTION: The Coronavirus disease 2019 pandemic has been caused several physical, mental and psychosocial problems alongside being a respiratory system infection. During pandemic, children forced to stay at home as a preventative measure. Thus, we aimed to assess the number and characteristics of home accident related visits in a pediatric emergency department (PED) during pandemic.
METHODS: This cross-sectional study included all children aged under 18 years who admitted with home accident in two curfew periods and the corresponding periods of previous year. Demographic and clinical data consisted of age, gender, admission time, time elapsed between accident and PED admission, type of home accident, medical and surgical interventions, length of stay at PED, hospitalization or ICU admission and mortality. The data of curfew periods compared with its control periods by using Mann Whitney-U test, t- test or Chi Square. The statistical significance was defined as p≤0.05.
RESULTS: We enrolled 744 patients. There were no significant difference in age, gender, time elapsed from accident, ratio of hospitalization between curfew and control periods. The proportions of home accidents among all admissions were higher in two curfew periods (p=0.001 and p<0.001). The ratio of poisoning and FBIs were increased during both two curfew periods (0.7% vs 0.3%, p=0.001 and 0.7% vs 0.1%, p<0.001 for poisoning; 0.4% vs 0.1%, p<0.001 and 0.8% vs 0.1%, p<0.001 for FBI) and the ratio of trauma was increased in the curfew-1 period (1.4% vs 1.3%, p=0.663).
DISCUSSION AND CONCLUSION: We suggested a higher ratio of home accidents especially poisoning and FBIs in a pediatric emergency department during curfew periods. Thus, the authorities should improve preventative and healthcare strategies to establish a safe environment for children and adolescents in case of global disasters such as pandemic.

Keywords: children, COVID-19 pandemics, emergency department, home accidents


COVID-19 pandemisi döneminde ev kazası ilişkili çocuk acil servis başvuruları

Anıl Er1, Berna Kahraman Çetin2, Emel Ulusoy1, Fatma Akgül1, İlker Gunay2, Hurşit Apa1
1Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Dr.behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Çocuk Acil Bilim Dalı, İzmir
2Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Dr.behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, İzmir

GİRİŞ ve AMAÇ: Koronavirüs hastalığı 2019, bir solunum sistemi enfeksiyonu olmasının yanı sıra çok sayıda fiziksel, zihinsel ve psikososyal problemlere yol açmaktadır. Pandemi süresince önleyici tedbir olarak çocuklar evlerinde kalmak zorunda bırakılmıştır. Bu nedenle pandemic süresince ev kazası nedenli çocuk acil servis başvurularının sayısını ve özelliklerini değerlendirmeyi amaçladık.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Bu kesitsel çalışmaya sokağa çıkma yasağı olduğu iki period ve bu periyodların bir önceki yıl karşılıklarında ev kazası nedeniyle başvuran 18 yaş altı çocuklar dahil edildi. Demografik ve klinik veriler yaş, cinsiyet, başvuru zamanı, Çocuk acile başvuruya kadar geçen süre, ev kazasının türü, tıbbi ve cerrahi müdahaleler, acil serviste kalış süresi, hastaneye ya da yoğun bakıma yatış ve mortaliteyi içermekteydi. Sokağa çıkma yasağı periyodlarına ait veriler bir önceki yıl control period ile karşılaştırılırken Mann Whitney-U testi, t- testi ya da Ki –Kare testi kullanıldı. İstatistiksel anlamlılık p≤0,05 olarak kabul edildi.
BULGULAR: Çalışmaya 744 hasta alındı. Sokağa çıkma yasağı periyodları ve kontrol periyodlar arasında yaş, cinsiyet, kazadan sonra geçen süre, hastaneye yatış oranları açısından anlamlı fark saptanmadı. Her iki sokağa çıkma yasağı periyodunda ev kazalarının tüm hastalara oranı kontrol periyoda göre anlamlı olarak yüksekti (p=0,001 ve p<0,001). Her iki sokağa çıkma yasağı süresince zehirlenme ve gastrointestinal sistemde yabancı cisim oranlarında artış saptandı (%0,7 ve %0,3, p=0,001; %0,7 ve %0,1, p<0,001 zehirlenme için / %0,4 ve %0,1, p<0.001 ve %0.8 ve %0.1, p<0.001 gastrointesinal sistemde yabancı cisim için). Travma oranının ise birinci sokağa çıkma yasağı periyodunda arttığı görüldü (%1,4 ve %1,3, p=0,663).
TARTIŞMA ve SONUÇ: Çalışmamızda sokağa çıkma yasağı periyolarında bir acil serviste ev kazalarının özellikle de gastrointestinal sistemde yabancı cisim ve zehirlenme oranlarının arttığını gösterdik. Bu nedenle pandemic gibi küresel felaketler durumunda sağlık otoriteleri çocuk ve adölesanlar için daha güvenli bir çevre yaratmak adına koruyucu hizmetler ve sağlık hizmetleri stratejilerini geliştirmelidir.

Anahtar Kelimeler: COVID-19 pandemisi, çocuklar, acil servis, ev kazaları


Anıl Er, Berna Kahraman Çetin, Emel Ulusoy, Fatma Akgül, İlker Gunay, Hurşit Apa. Pediatric emergency department visits related to home accident in the era of COVID-19 pandemic. . 0; 0: 0-0

Corresponding Author: Anıl Er, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar