. 0; 0: 0-0

Self-assessment of the feelings and thoughts of healthcare professionals regarding their social lives and view of the profession at the onset and at the end of the first year of the Coronavirus disease 19 pandemic

Özlem Tolu Kendir, Nilgün Erkek, Ramazan Gürlü
Akdeniz University, School of Medicine, Pediatrics, Pediatrics Emergency Care Unit

INTRODUCTION: We aimed to self-evaluate the impact of front-line health workers' perspective on their profession, family, social life and to determine how emotions and thoughts changed in the process.
METHODS: This is a questionnaire answered according to a 5-point Likert scale, which involves the demographic characteristics of the staff and the self-assessment of their views on their profession, family, and social life. Evaluations were made in the categories of occupational satisfaction, individual fear, professional ethics, meeting physical needs, trust in institution-infrastructure support, trust in the work team, and the effects on family life through categorized queries. Volunteer healthcare staff working actively in the units, where patients with suspected or diagnosed infection were treated, included in the study. A year later, the questionnaire was administered again. The multiple logistic regression model was used to determine the factors.
RESULTS: Regarding the first year of the pandemic, no significant difference was determined in the individual fear of getting sick and professional ethics scores of healthcare professionals in Turkey. The scores of meeting physical needs, trust in the team, and institutional infrastructure support in the working environment were significantly decreased (p<0.05). While working conditions affected the family significantly (p<0.05), ethical behavior scores were above the average in both periods.
DISCUSSION AND CONCLUSION: The study reveals a profile of healthcare staff who maintain their professional ethical behaviors, are satisfied with their profession and can tolerate the impact of working conditions on family order, despite the drawbacks of the ongoing fear of getting sick.

Keywords: Healthcare workers, Professional ethics, Fear.


Covid-19 pandemisi başında ve birinci yılın sonunda sağlık çalışanlarının sosyal yaşamları ve mesleğe bakışları konusunda duygu ve düşüncelerinin öz değerlendirmesi

Özlem Tolu Kendir, Nilgün Erkek, Ramazan Gürlü
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı, Çocuk Acil Bilim Dalı

GİRİŞ ve AMAÇ: Ön saflarda yer alan sağlık çalışanlarının bakış açılarının mesleklerine, ailelerine, sosyal yaşamlarına etkisini kendi kendine değerlendirmeyi ve bu süreçte duygu ve düşüncelerinin nasıl değiştiğini belirlemeyi amaçladık. Bildiğimiz kadarıyla sağlık çalışanlarının pandemi gölgesinde mesleğine bakışını da değerlendiren Türkiye’de yapılmış ilk çalışmadır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Bu, personelin demografik özelliklerini ve meslek, aile ve sosyal hayata ilişkin görüşlerinin öz değerlendirmelerini içeren 5'li Likert ölçeğine göre yanıtlanan bir ankettir. Kategorize edilmiş sorgular aracılığıyla mesleki doyum, bireysel korku, meslek etiği, fiziksel ihtiyaçların karşılanması, kurum-altyapı desteğine güven, çalışma ekibine güven ve aile yaşamına etkileri kategorilerinde değerlendirmeler yapılmıştır. Çalışmaya enfeksiyon şüphesi olan veya enfeksiyon tanısı konan hastaların tedavi edildiği birimlerde aktif olarak çalışan gönüllü sağlık personeli dahil edilmiştir. Bir yıl sonra anket tekrar uygulanmıştır. Faktörleri belirlemek için çoklu lojistik regresyon modeli kullanıldı.
BULGULAR: Pandeminin ilk yılına göre Türkiye'de sağlık çalışanlarının bireysel hastalanma korkusu ve meslek etiği puanlarında anlamlı bir farklılık saptanmadı. Çalışma ortamında fiziksel ihtiyaçların karşılanması, ekibe duyulan güven ve kurumsal altyapı desteği puanları anlamlı olarak azaldı (p<0.05). Çalışma koşulları aileyi önemli ölçüde etkilerken (p<0.05), etik davranış puanları her iki dönemde de ortalamanın üzerindeydi.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Sonuç olarak, bilinmezlerle dolu Covid pandemi sürecinde sağlık çalışanlarının sosyal yaşamları ve mesleklerine bakışları orta düzeyde etkilemiştir. Bu çalışma, Türkiye’de süreç boyunca devam eden hastalanma korkusu, iş yoğunluğu ile ilişkili fiziksel ihtiyaçlarının karşılanamaması, kurum alt yapı ve çalışma ortamı desteğinin daha az hissedilmesi olumsuzluklarına rağmen, mesleki etik davranışlarını koruyan, mesleklerinden memnun olan ve çalışma koşullarının aile düzenine olan etkisini tolere edebilen bir sağlık çalışanı profilini ortaya koymaktadır.

Anahtar Kelimeler: Sağlık çalışanları, Mesleki etik, Korku


Özlem Tolu Kendir, Nilgün Erkek, Ramazan Gürlü. Self-assessment of the feelings and thoughts of healthcare professionals regarding their social lives and view of the profession at the onset and at the end of the first year of the Coronavirus disease 19 pandemic. . 0; 0: 0-0

Corresponding Author: Özlem Tolu Kendir, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar