. 2018; 5(1): 43-46

Severe Complications Of Varicella Zoster Virus In Two Children

Mahmut Aslan, Serkan Kırık, Bilge Özgör, Serdal Güngör
Inonu University Department Of Pediatircs, Malatya, Turkey

Varicella-zoster virus (VZV), which is the causative agent of chickenpox, is commonly seen during childhood. It has typically a benign course and can be substantially prevented by vaccination. Rarely, it may result in central nervous system (CNS) infections. Here in, we report two cases of chickenpox-induced CNS infection, one in a refugee. Both patients were not previously vaccinated for varicella. Meningoencephalitis developed in the first of the patients due to the varicella. In the second case, thrombosis developed after meningoencephalitis. This article underlines that, although rare, chickenpox can lead to meningoencephalitis and related serious complications, and highlights the importance of chickenpox vaccination in Turkey where there is a high number of refugees.

Keywords: Central nervous system, chickenpox, meningoencephalitis


Varicella Zoster Virüsünün İki Çocuktaki Ciddi Komplikasyonları

Mahmut Aslan, Serkan Kırık, Bilge Özgör, Serdal Güngör
İnönü Üniveristesi Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı, Malatya, Türkiye

Su çiçeği etkenini oluşturan varisella zoster virüsü, çocukluk çağında yaygın olarak görülür. Genellikle iyi huylu bir seyir gösterir ve aşılama ile büyük ölçüde önlenebilir. Nadir olarak merkezi sinir sistemi enfeksiyonlarına neden olabilir. Burada hastalardan birinin mülteci olduğu iki suçiçeği kaynaklı merkezi sinir sistemi enfeksiyonu vakası bildirdik. Her iki hastamızın da suçiçeği aşısı yapılmamıştı. Hastaların birincisinde su çiçeğine bağlı meningoensefalit gelişmişti. İkincisinde ise meningoesefalit sonrasında trombozis gelişmişti. Bu yazımızda nadir de olsa, su çiçeği enfeksiyonunun merkezi sinir sistemi enfeksiyonu ve buna bağlı ciddi komplikasyonlara neden olabileceğini ve bu yönden çok sayıda mültecinin bulunduğu Türkiye' de su çiçeği aşılamasının önemini vurgulamak istedik.

Anahtar Kelimeler: meningoensefalit, merkezi sinir sistemi, su çiçeği


Mahmut Aslan, Serkan Kırık, Bilge Özgör, Serdal Güngör. Severe Complications Of Varicella Zoster Virus In Two Children. . 2018; 5(1): 43-46

Corresponding Author: Serkan Kırık, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar