. 0; 0: 0-0

Investigation of the Role of Nesfatin-1 Levels in the Evaluation of Nutrition Monitoring in the PICU.

Yasemin Çoban1, Alper Koker1, Sultan Aydın2, Yılmaz Akbaş3, Ahmet Ufuk Kömüroğlu4
1Hatay State Hospital, Pediatric Intensive Care, Hatay, Turkey.
2Hatay State Hospital, Pediatric Neurology, Hatay, Turkey.
3Hatay State Hospital, Pediatric Haematology, Hatay, Turkey.
4Van Education and Research Hospital, Biochemistry, Van, Turkey.

INTRODUCTION: Although nutrition is very effective on mortality in critically ill children, patients cannot be fed adequately. There is no suitable biomarker for enteral nutrition monitoring and management. The aim of this study; To investigate the usability of nefsatin-1 for nutritional monitoring and management in critically ill children.
METHODS: In the January-September 2019 period, 35 critically ill children who were hospitalized in the tertiary pediatric intensive care unit without any signs of inflammation were included in the study. Nesfatin-1, Vit-D level, prealbumin, albumin were evaluated for the study.
RESULTS: Thirty-five patients who were admitted to the pediatric intensive unit and whose hospitalization reasons had regressed were evaluated. The mean Nesfatin-1 values of the patients were measured as 9.958 ±0.78 ng/mL (4.25-18.93 ng/mL). There was a negative and low (r= -0.214) relationship between target calorie intake and Nesfatin-1, a positive and low (r= 0.172) relationship with prealbumin, and a positive and high relationship with vitamin D (r = 0.529). Similar relationships were determined between weight change ratio and Nesfatin-1 (r= -0.266), prealbumin (r=0.154) and vitamin D (r= 0.337).
DISCUSSION AND CONCLUSION: Based on the study findings, it was concluded that serum Nefsatin-1, albumin and prealbumin are not appropriate indicators for nutritional monitoring and management in critically ill children.

Keywords: Nesfatin-1, Child Critical Ilness, Nutrition


Nesfatin Düzeylerinin Çocuk Yoğun Bakım Ünitesinde Beslenme Monitorizasyonu Değerlendirilmesindeki Rolünün Araştırılması

Yasemin Çoban1, Alper Koker1, Sultan Aydın2, Yılmaz Akbaş3, Ahmet Ufuk Kömüroğlu4
1Hatay Devlet Hastanesi, Çocuk Yoğun Bakım, Hatay, TÜRKİYE
2Hatay Devlet Hastanesi, Çocuk Nöroloji, Hatay, TÜRKİYE
3Hatay Devlet Hastanesi, Çocuk Hematoloji, Hatay, TÜRKİYE
4Van Eğitim Araştırma Hastanesi, Biyokimya, Van, TÜRKİYE

GİRİŞ ve AMAÇ: Kritik hasta çocuklarda beslenme mortalite üzerinde oldukça etkili olmasına rağmen, hastalar yeterince beslenememektedir. Enteral beslenme monitorizasyonu ve yönetimi için uygun bir biyobelirteç mevcut değildir. Bu çalışmanın amacı; Nefsatin-1 in kritik hasta çocuklarda nütrisyonel monitorizasyon ve yönetimi için kullanılabilirliğini araştırmaktır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Ocak-Eylül 2019 peryodunda 3. basamak çocuk yoğun bakım ünitesinde yatan, enflamasyon bulgusu olmayan 35 kritik hasta çocuk çalışmaya alınmıştır. Nesfatin-1, Vit-D düzeyi, prealbumin, albümin, çalışma için değerlendirilmiştir.
BULGULAR: Çocuk yoğun ünitesine yatan, enfeksiyon belirteçlerinin gerilediği 35 hasta değerlendirilmiştir. Hastaların ortalama nesfatin-1 değerleri 9,958 ±0,78 ng/mL (4,25-18,93 ng/mL) olarak ölçülmüştür. Hedef kalori alım oranı ile nesfatin-1 arasında negatif ve düşük (r= -0,214), prealbümin ile pozitif ve düşük (r= 0,172), vitamin D ile ise pozitif ve yüksek (r = 0,529) ilişki bulunmuştur. Benzer ilişkiler ağırlık değişim oranı ile Nesfatin-1 (r= -0,266), prealbümin (r =0,154) ve vitamin D (r= 0,337) arasında belirlenmiştir.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Çalışma bulgularına göre, kritik hasta çocuklarda, nutrisyon monitorizasyonu ve yönetimi için serum Nefsatin-1, albümin ve prealbüminin uygun göstergeler olmadığı sonucuna varılmıştır.

Anahtar Kelimeler: Nesfatin-1, Kritik hasta çocuk, Beslenme


Yasemin Çoban, Alper Koker, Sultan Aydın, Yılmaz Akbaş, Ahmet Ufuk Kömüroğlu. Investigation of the Role of Nesfatin-1 Levels in the Evaluation of Nutrition Monitoring in the PICU.. . 0; 0: 0-0

Corresponding Author: Yasemin Çoban, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar