. 0; 0: 0-0

Status of Palliative Care Course in Undergraduate and Postgraduate Nursing Programs: Practice of Turkey

Aslı Akdeniz Kudubeş1, Sevil Özkan2, Remziye Semerci3
1Department of Pediatric Nursing, Bilecik Şeyh Edebali University, Bilecik, Turkey
2Department of Pediatric Nursing, Selcuk University, Konya, Turkey
3Department of Pediatric Nursing, Trakya University, Edirne, Turkey

INTRODUCTION: This study aims to analyze curriculum of palliative care courses in undergraduate and postgraduate nursing programs in our country.
METHODS: The population of the research was 207 public and private universities in Turkey. “Bologno Information System” packages of universities, which had undergraduate (n=104) and/or postgraduate (n=59) nursing programs, were searched online within the scope of the research. As a result of searching, it was found that 36 undergraduate and 24 postgraduate nursing programs contained palliative care course in these universities. The courses were evaluated with the “Course Evaluation Form” and data were recorded. The data were analyzed in the SPSS program, number and percentage distributions were used both evaluate both descriptive features and content of the courses.
RESULTS: The sample of the study consisted of a total of 60 universities (36 undergraduate and 24 postgraduate nursing programs) which had palliative care courses. It was determined that most of the courses in the nursing undergraduate programs (94.44%) ere elective courses, and most of the courses in the postgraduate program (62.5%) were compulsory courses. It was determined that 36.11% of the courses in the undergraduate programs and all of the courses in the postgraduate programs were given in the first and second semesters. It was determined that 44.44% of the undergraduate programs were using mixed education methods, and 54.17% of postgraduate programs were using face-to-face education method. It was found that the courses in both undergraduate and graduate programs included symptom management, palliative care and communication, palliative care and family, palliative care and ethics, usiing complementary/alternative medicine, end-of-life care and mourning/beverament process.
DISCUSSION AND CONCLUSION: When undergraduate and postgraduate nursing programs which had palliative course were evaluated, it was determined thar there were differences according to scope and content of course, ECTS, semester of course, and also there were no standardization about education of palliative care nursing.

Keywords: palliative care, nursing, nursing education, curriculum


Hemşirelik Lisans ve Lisansüstü Programlarında Palyatif Bakım Dersinin Yeri: Türkiye Uygulaması

Aslı Akdeniz Kudubeş1, Sevil Özkan2, Remziye Semerci3
1Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı, Bilecik
2Selçuk Üniversitesi, Hemşirelik Fakültesi, Konya, Türkiye
3Trakya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı, Edirne

GİRİŞ ve AMAÇ: Ülkemizde hemşirelik eğitimi veren lisans ve lisans üstü programlarda palyatif bakım dersinin müfredat olarak incelenmesidir.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Araştırmanın evrenini, Türkiye’de bulunan 207 kamu ve vakıf üniversitesi oluşturdu. Araştırma kapsamında hemşirelik lisans programı olan 104 üniversite, lisansüstü programı olan 59 üniversitenin ‘Bologno Bilgi Sistemi’ paketleri online olarak tarandı. Tarama sonucunda hemşirelik lisans programında palyatif bakıma yönelik dersleri olan 36 üniversite ve lisansüstü programında ise 24 üniversite belirlendi. Dersler “Ders Değerlendirme Formu” ile incelenerek veriler kayıt edildi. Veriler SPSS programında analiz edildi, derslerin tanımlayıcı özellikleri ile ders içeriklerinin değerlendirilmesinde sayı ve yüzde dağılımları kullanıldı.
BULGULAR: Araştırmanın örneklemini 36 hemşirelik lisans ve 24 hemşirelik lisansüstü programında palyatif bakım dersi olan toplam 60 üniversite oluşturdu. Hemşirelik lisans programındaki derslerin çoğunun (%94,44) seçmeli ders olduğu, lisansüstü programındaki derslerin çoğunun (%62,5) zorunlu ders olduğu belirlendi. Lisans programında derslerin %36,11, lisansüstü programındaki derslerin tamamının birinci ve ikinci dönemde verildiği saptandı. Lisans programındaki derslerde kullanılan yöntemlerin %44,44’ünün karma yöntem olduğu, lisansüstünde ise %54,17’sinin yüz yüze anlatım yöntemini kullandığı belirlendi. Lisans ve lisansüstü programında yer alan derslerin içeriklerinde semptom yönetimi, palyatif bakım ve iletişim, palyatif bakım ve aile, palyatif bakım ve etik, tamamlayıcı/alternatif tıp kullanımı, yaşama sonu bakım ve yas süreci konularının olduğu belirlendi.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Türkiye’de lisans ve lisansüstü hemşirelik eğitiminde yer alan palyatif bakıma yönelik dersler incelendiğinde ders kapsam ve içeriği, AKTS, dersin verildiği dönem gibi özelliklerin farklı olması sebebiyle, palyatif bakım hemşireliğinin öğretimi konusunda bir standardizasyonun olmadığı görülmektedir.

Anahtar Kelimeler: palyatif bakım, hemşirelik, hemşirelik eğitimi, müfredat.


Aslı Akdeniz Kudubeş, Sevil Özkan, Remziye Semerci. Status of Palliative Care Course in Undergraduate and Postgraduate Nursing Programs: Practice of Turkey. . 0; 0: 0-0

Corresponding Author: Aslı Akdeniz Kudubeş, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar