. 2004; 2(3): 30-34

Anafîlaksi ve akut allerjik reaksiyonlar

Cüneyt Ayrık1, Murat Özsaraç1, Özgür Karcıoğlu1, Aslihan Yürüktümen1, Bülent Erbil1, Bülent Erdur2
1Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı, İzmir
2Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi, Denizli

Anaphylaxis is a true emergency which should be managed expediently. It is the most severe form of the life-threatening systemic allergic reactions.
A history of encounter with the specific antigen and previous such event are the factors that increase the risk of anaphylaxis. More than a hundred victims die every year in the United States. Antibiotics (penicillin etc) and radiocontrast media are the most common causative agents in severe reactions. Signs and symptoms generally follow exposure within several hours. One half of all deaths due to anaphylaxis occur in the first hour. Death is due to respiratory compromise in seventy percent while one fourth is explained by cardiovascular causes.
The patient should immediately be cleaned off the causative agent, if any. Airway safety always bears the top priority to check and intervene. Adrenaline, fluid resuscitation and oxygen constitute the first line treatments, while antihistamines, corticosteroids, glukagon, albuterol and aminophyllin are the secondary or 'refractory' choices. The clinicians should always bear in mind that a 'simple1 or localized urticaria can as well progress to a fullblown anaphylaxis which may also result in demise of the patient.

Keywords: Anaphylaxis, emergency department, treatment


Anafîlaksi ve akut allerjik reaksiyonlar

Cüneyt Ayrık1, Murat Özsaraç1, Özgür Karcıoğlu1, Aslihan Yürüktümen1, Bülent Erbil1, Bülent Erdur2
1Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı, İzmir
2Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi, Denizli

Anafilaksi gerçek bir acildir ve hızlıca değerlendirilip tedavi edilmelidir. Sistemik allerjik reaksiyonların yaşamı tehdit eden en ciddi formudur.
Anafilaksi riskini arttırdığı bilinen tek faktör daha önce o antijene maruz kalma ve daha önceki anafilaktik reaksiyondur. Birleşik Devletlerde her yıl yaklaşık yüzden fazla ölüm bildirilir. Ciddi anafilaksinin en sık nedenleri antibiotikler (penisilinler gibi) ve radyokontrast ajanlardır. Bulgu ve semptomlar sıklıkla ajana maruz kalındıktan sonra dakikalar içinde ortaya çıkar fakat birkaç saat (genelde ilk 6 saat) sonrada görülebilir. Genelde anafilaktik ölümlerin yansı ilk bir saat içinde görülür. Ölüm % 70 solunumsal nedenlerle ve % 25 kardiyovasküler nedenlerle oluşabilir.
Hasta eğer saptanabilmişse anafilaksiye neden olan ajandan uzaklaştırılmalıdır. Hava yolu güvenliği önceliklidir. Anafilaksi için ilk basamak tedavi adrenalin, sıvı ve oksijendir, ikinci basamak tedavi antihistaminikler, kortikosteroidler, glukagon, albuterol ve aminofilindir. Klinisyen hafif veya lokalize bir ürtikerin tam bir anafilaksiye ilerleyebileceğini ve ölümle sonuçlanabileceğini her zaman aklında tutmalıdır.

Anahtar Kelimeler: Anafilaksi, acil servis, tedavi


Cüneyt Ayrık, Murat Özsaraç, Özgür Karcıoğlu, Aslihan Yürüktümen, Bülent Erbil, Bülent Erdur. Anafîlaksi ve akut allerjik reaksiyonlar. . 2004; 2(3): 30-34

Corresponding Author: Cüneyt Ayrık


TOOLS
Full Text PDF
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share


Similar articles
Google Scholar